Hyppää pääsisältöön

Päivi Mäkelä: Johtajuus ratkaistaan arjessa

Julkaistu 8.11.2019
,
päivitetty 2.8.2023
Tampereen yliopisto
Mitä onnistuminen johtamisessa on? Usein onnistujina nostetaan esiin isojen yritysten ykkösjohtajia, joilla on käsiensä alla tuhansia ihmisiä ja isoja määriä miljoonia.

Arjessa tapahtuvat merkittävät hetket jäävät yleensä vaille otsikoita ja kuvia lehtien kansissa. Ne ovat hetken kestäviä, ohikiitäviä kohtaamisia, joiden merkitys voi kantaa pitkään.

Merkityksellisten hetkien metsästämistä

Päästäkseen kokemaan noita nopeasti ohi kiitäviä hetkiä, johtajan pitää olla hyvässä vireessä: olla läsnä, kuulla ja nähdä ja tietenkin haluta kohdata toinen ihminen. Silloin otetaan kiinni hetkestä ja voidaan toimia hyvinkin intuitiivisesti. Noissa tilanteissa johtaja menee lähelle ja tulee myös itse usein kosketetuksi.

Noihin hetkiin palataan erilaisissa keskusteluissa mm. alla olevin sanoin:

”En olisi uskaltanut tarttua tähän haasteeseen, jos et olisi kannustanut minua silloin.”

Iloinen ilme kohdatessa ja kommentti: ”Hyvin on mennyt uudessa pestissä.”

Motivoi onnistumaan

Joku viisas on sanonut: ihminen ei ole astia, joka täytetään vaan tuli/lamppu, joka sytytetään. Johtaja voi omasta mielestään kaataa toisen niskaan tietoa ja omaa ymmärrystään kaukaakin. Jos hän haluaa, että toinen innostuu ja löytää oman motivaationsa, pitää olla vuorovaikutuksessa ja mennä lähelle. Kun menee lähelle, ei voi välttyä siltä, että kohtaaminen muuttaa myös itseä ja omia käsityksiä. Se ei ole aina helppoa, koska asiat voivat olla yhtä iholla kuin johdettavalla. Tarvitaan rohkeutta.

Tunne itsesi

Tunne itsesi ja vihollisesti, niin et ole sadassa taistelussakaan vaarassa, Sun Tzu.

”Kun lakkasin esittämästä ja päätin olla oma itseni, helpotti ”, sanoi kokenut johtaja. Miten sitten tullaan omaksi itsekseen? Mistä ylipäätään voi tietää, kuka on? Siihen tarvitaan rohkeaa kohti menemistä ja asioiden äärellä olemista silloinkin (kuin) kun se ei ole ihan helppoa. Se on myös omien rajojen tunnistamista ja itsestä huolen pitämistä, että voi pitää huolta myös muista.

Yhdessä enemmän

Samaan aikaan kun on rohkea, pitää myös olla nöyrä: en pärjää yksin, tarvitsen muita ja rohkenen myös pyytää apua. Se on myös irti päästämistä halusta loistaa itse, tilan antamista muille ja heidän kasvustaan iloitsemista. Se on matkaamista oman turvallisuuden vyöhykkeeltä epävarmuuden mantereelle, jossa onnistuu vain, jos saa toiset mukaan antamaan parhaansa. Se on myös mahdollisuuksien ja potentiaalin näkemistä silloinkin, kun tuntuu että on seinä vastassa. Se on sitä, että pyyhkii yli omasta sanastostaan sanan mahdoton ja korvaa sen sanalla mahdollisuus.

Jos uskot, että pystyt tai uskot, että et pysty, olet todennäköisesti oikeassa, Henry Ford.

Näe lähelle ja kauas samaan aikaan

Hyvä johtaja hahmottaa ison kuvan, osaa pukea sen sanoiksi ja tehdä siitä todellisuutta yhdessä muiden kanssa. Hyvä johtaja näkee samaan aikaan myös lähelle. Ymmärtää sen, mikä organisaatiolle kulloinkin on mahdollista. Ei heitä ilmaan liikaa palloja samaan aikaan, koska ne tuppaavat putoamaan maahan, jos kädet ovat jo täynnä. Johtajan puhe on monessa asiassa hänen tekonsa: sanojen sanominen käy nopeasti, kun taas asioiden toteuttaminen vie muilta usein pidemmän aikaa, se on hyvä pitää mielessä.

Johtaminen on kestävyyslaji

Johtaminen on sitkeää eteenpäinmenoa: pitää olla selkeä, yhteinen näky ja maaliin pitää päästä koko joukolla. Johtaja on se, joka kulkee edellä ja näyttää tietä: katse sekä eteenpäin että omiin joukkoihin auttaen myös muita pääsemään eteenpäin. Vauhdin pitää olla sopiva, koska matkaa riittää. Kun paineet kasvavat, helposti kiristää vauhtia, kun voisi olla parempi pysähtyä hetkeksi. Tarvitaan myös ajattelun pysäkkejä sekä yksin että yhdessä.

Matkaa ei kannata tehdä yksin. On tärkeää, että on ihmisiä, joiden kanssa voi sparrata ajatuksiaan. Johtajan kannattaakin pitää huolta siitä, että hänellä joka kuuntelee työkseen muita, on myös joku, jonka kanssa voi vaihtaa ajatuksia ja oppia itsestään johtajana ja ihmisenä.

Lue lisää koulutuksistamme

Kehity johtajana

Yksilöllinen johtajuusvalmennus

Huippuryhmäksi – mutta miten?