Päivi Mäkelä: Johtavasta asiantuntijasta asiantuntevaksi johtajaksi
On aloja, joilla asiantuntijuudesta irrottaminen merkitsee siitä luopumista. Se saa monet jäämään maan ja taivaan välille tilaan, jossa ei oikein itsekään tiedä, mitä on: asiantuntija vai johtaja vai mitä. Ajoittain myös tapaa johtajia, joita ei johtajiksi tunnista muuten kuin käyntikortista. Niin elävästi he muistuttavat asiantuntijaa. Voisiko heitä peräti kutsua johtaviksi asiantuntijoiksi?
Nyt elämme maailmassa, jossa on kova kysyntä johtamiselle. Tarvitaan uudenlaista johtajuutta, joka vie epävarmuudessa elävät työyhteisöt ja organisaatiot tulevaisuuteen. Jälleen pitää aukoa uusia uria, mutta tällä kertaa retkelle pitää lähteä yhdessä ja maaliin tulla joukkueena. Asiantunteville johtajille on kova kysyntä.
Johtava asiantuntija – johtajaa ei tartte auttaa
Taannoisessa Kummelissa Kinnulan autokorjaamolla omistajaveljekset joutuivat monenlaisiin vaarallisiin tilanteisiin. Joka kerta selkeä kommentti oli: ”ei tartte auttaa”, vaikka katsojanakin melkein olisi lähtenyt avuksi, jos se olisi ollut mahdollista. Kinnulan kaksikko on erinomainen esimerkki johtajasta, joka on tottunut pärjäämään itse.
Uskomus voi olla, että avun pyytäminen on heikkouden osoitus. Johtaja pitää mölyt mahassaan silloinkin, kun kipu on kovin ja jakaminen voisi auttaa eteenpäin. Häntä tarvitaan joka paikassa. Hän on perehtynyt kaikkeen ja hän pystyy muodostamaan veitsenterävän näkemyksen tilanteessa kuin tilanteessa. Muut ihailevat häntä ja syystä. Alussa apua voi olla tarjolla, mutta usein aika nopeasti viesti ”ei tartte auttaa”, menee perille. Johtajalla on hallinnantunnetta, mutta samalla hän on vetäytynyt yksinäisyyteen.
Johtava asiantuntija näkyy, kuuluu ja tuntuu
Mitä tapahtuu organisaatiolle, jossa johtava asiantuntija loistaa tähden lailla? Mitä tapahtuu itse tähdelle? Johtajan venyessä huikeisiin suorituksiin, muut helposti painuvat mukavuusalueelleen: on parempi kysyä siihen ja tuohon johtajan mielipide, koska tiedetään, että hänellä on se kaikesta. On ehkä parempi, että johtaja menee siihen ja tuohon tilaisuuteen, hänhän on meidän keulakuvamme jne.
Johtoryhmistä voi tulla tilaisuuksia, joissa johtaja puhuu ja linjaa edeten hengästyttävällä vauhdilla eteenpäin ja muilla on täysi työ pysyä mukana edes kuunnellen. Huono puoli voi olla se, että paikalla on esimerkiksi kymmenen alojensa huippuosaajaa, mutta kapasiteetista on käytössä vain johtotähden osaaminen. Joskus voi myös käydä niin, että kaikki eivät sitoudu päätettyihin asioihin täysin rinnoin. On myös mahdollista, että päätökset eivät kuitenkaan ole maailman parhaita, kun ne tehdään vain johtajan viisauteen nojautuen kysymättä tai ainakaan kuulematta toisten ajatuksia.
Johtajana kehittymisen kiitorata on aina varattu: muut eivät voi nousta lentoon, kun johtaja on aina radalla. Vaikka johtaja ei halua haastaa eikä tulla haastetuksi, häntä voi ärsyttää se, että muut ovat hänen kanssaan niin usein samaa mieltä. Pahimmillaan muut voivat turhautua ja vaihtaa maisemaa.
Johtava asiantuntija – johtajakin on ihminen, vaikkei aina sitä muistakaan
Joskus hän rakentaa ympärilleen luottoketjun, joka tukee häntä uskollisesti kaikessa. Joka on korva hänen tarpeilleen. Jonka vastaus kysymykseen miten meni, on vakio: upeasti, olit jälleen kerran tosi hyvä. Joka myös kuulee väsymyksen ja turhautumisen hetket, mutta joka totisesti pitää ne omana tietonaan.
Johtaja voi ajan mittaan joutua kuilun reunalle: työtä on loputtomasti, elämä on työ, muun jäädessä taka-alalle. Johtaja määrittyy työn kautta: työssä suoriutumisesta tulee elämän ja kuoleman kysymys.
Wanted asiantunteva johtaja
On tärkeää, että johtajalla on omalta alaltaan vankka tieto- ja kokemuspohja. On hyvä, että esimerkiksi johtaessaan myyntiä, on myös kokemusta myyntityöstä. Johtajarooliin johtaja vie asiantuntijuutensa, mutta onnistuakseen siirtymässä hyvin, hänen pitää ottaa asiantuntijuudestaan uusi ote. Osin se tarkoittaa luopumista, mikä voi olla kipeäkin kokemus.
Hänen pitää säätyä tilanteiden mukaan: vaikka hän tietää, hän ei välttämättä aina sano mielipidettään, ainakaan ensimmäisenä. Hän oppii nauttimaan siitä, että muut onnistuvat. Asettumaan taka-alalle ja luomaan muille tilaa onnistua. Samalla myös omilla harteilla olevat kuormat kevenevät.
Mikä auttaa?
Matka johtavasta asiantuntijasta asiantuntevaksi johtajaksi on vaativa, mutta mahdollinen. Se edellyttää itseen menemistä. Edesmenneen formulagurun Aki Hintsan tiimi kiteyttää matkan hyvin kolmeen kysymykseen: Kuka olet? Mitä arvostat? Kuka kontrolloi elämääsi?
Kun kysymysten äärelle pysähtyy, tulee vastaan monenlaisia asioita. Myös niitä, jotka mieluiten hautaisi vintin perimmäiseen nurkkaan ja unohtaisi sinne. Vintille kannattaa kuitenkin aika ajoin mennä, sillä siellä voi tehdä tärkeitä löytöjä. Johtaja tekee työtä omalla persoonallaan: väline on hyvä tuntea, että sitä osaa käyttää mahdollisimman hyvin. Hyvään käyttämiseen kuuluu huolenpitäminen palautumisesta ja kehittymisestä. Johtajalla on myös olla elämä, muukin kuin työelämä.
Johtaja tarvitsee muita ihmisiä
Hyvä johtaja luottaa muihin ihmisiin ja ottaa heidät mukaan. Johtoryhmässä se tarkoittaa avointa keskustelua myös iholle tulevista asioista. Se tarkoittaa myös sitä, että hän suostuu tarvittaessa päästämään itsensä lähelle ja menemään lähelle tilanteen niin vaatiessa. Se on onnistumisista iloitsemista, mutta myös rinnalla kulkemista tappion hetkissä. Se on näkemistä lähelle ja kauas samaan aikaan ja muiden auttamista näkemään.
Matkaa omaan itseen on hyvä tehdä paitsi itsekseen, myös luotettavien kumppanien kanssa. Usein oman organisaation ulkopuolinen palloseinä esimerkiksi coach on hyvä kumppani. Coaching tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä omien ajatusten jäsentämiseen. Coach uskoo, luottaa ja tukee, mutta myös haastaa ja tekee näkyväksi asioita. Niin päästään eteenpäin.
Elämme vaativia mutta myös hyvin mielenkiintoisia aikoja. Johtaminen on tärkeä asia. Kysyntä asiantunteville johtajille on kova. Uskon, että matka on mahdollinen jokaiselle, joka tahtoo matkalle lähteä. Matka kestää koko elämän ja maisemat ovat takuulla vaihtelevat.