Sähkötekniikka
Sähkötekniikan yksikkö on noin 150 hengen muodostama laaja-alainen osaamiskeskittymä, jonka koulutus ja tutkimus pohjautuvat sähköisten ja sähkömagneettisen luonnonilmiöiden ymmärtämiseen, mallintamiseen ja soveltamiseen eri sähkötekniikan osa-alueilla. Keskeisimmät laajat sovellusalueemme ovat ICT-järjestelmät ja sähköenergiajärjestelmät. Yksikön toiminta sisältää seuraavat kolme pääasiallista tutkimus- ja koulutusaluetta:
- Elektroniikka ja sulautetut järjestelmät
- Sähköenergiatekniikka
- Tietoliikennetekniikka ja radiojärjestelmät
Elektroniikka ja sulautetut järjestelmät
Elektroniikka mahdollistaa modernin yhteiskunnan toiminnan. Tavoitteemme on kehittää uusia teknologioita ja menetelmiä elektroniikan valmistamiseen kestävästi, taloudellisesti ja globaalisti tehokkaalla tavalla. Tutkimme elektroniikkaa ja sulautettuja järjestelmiä laaja-alaisesti, mukaan lukien painettava elektroniikka, ohutkalvokomponentit ja -piirit, laitteistonläheinen ohjelmointi ja järjestelmätason suunnittelu teollisuus-, terveys- ja kuluttajaympäristöissä. Tutkimme ja kehitämme ratkaisuja, jotka liittyvät älykkäisiin ympäristöihin, antureihin, käyttöliittymiin, puettavaan teknologiaan esim. älykkäisiin tekstiileihin ja aktiivisiin laastareihin, venyvään elektroniikkaan, rakenteelliseen elektroniikkaan, IoT-laiteisiin, energian keräämiseen ja varastointiin, matalaan energian kulutukseen sekä energeettisiin järjestelmiin.
Sähköenergialla on entistä merkittävämpi rooli erilaisten energiajärjestelmien perustana niiden sähköistyessä. Uusiutuvat ja päästöttömät energialähteet ovat ratkaisevassa asemassa hillittäessä ilmastonmuutosta ja estettäessä ilmastokriisin toteutumista. Sähköistyminen koskee myös lämmitystä, liikennettä ja teollisuuden prosesseja entistä laajemmin. Älykäs sähköenergiajärjestelmä mahdollistaa energia- ja resurssitehokkaan ympäristöystävällisen sähköenergiajärjestelmän ja -markkinan kehittymisen liittämällä yhteen hajautettua uusiutuvaa sääriippuvaa energian tuotantoa, ohjattavia kuormia, energiavarastoja, sähköautoja ja kysynnän joustoa toimien yhtenä keskeisimpänä yhteiskunnan kriittisenä infrastruktuurina.
Tutkimme ja kehitämme uusia ratkaisuja perustuen vahvan teoreettisen sähkötekniikan osaamisen soveltamiseen sähkömekaniikan, tehoelektroniikan, suurjännitetekniikan sekä sähköverkkojen ja markkinoiden alueilla. Erilaisissa tutkimushankkeissa teemme aktiivista yhteistyötä alan teollisuuden ja muiden yliopistojen kanssa hyödyntäen monipuolisia yliopiston tutkimusympäristöjä.
Tietoliikennetekniikka ja radiojärjestelmät
Moderni tietoyhteiskunta ja teollisuuden eri alojen digitalisaatio perustuvat tehokkaisiin ja luotettaviin tietoliikenneverkkoihin. Tutkimme ja kehitämme uusia tiedonsiirto- ja signaalinkäsittelymenetelmiä, konsepteja ja työkaluja sähköisiin ja sähkömagneettisiin tietoliikennejärjestelmiin, jotka muodostavat mm. 5G- ja 6G-mobiiliradioverkon, esineiden Internetin sekä teollisen Internetin teknisen perustan. Sovellamme uusia langattomia menetelmiä erilaisissa vertikaaliympäristöissä, kuten autonomiset liikkuvat työkoneet, itseajavat autot ja drooniparvet. Kehitämme uusia erittäin tarkkoja radiopaikannusmenetelmiä sekä radiosignaaleihin pohjautuvia ympäristön aistimismenetelmiä. Tarjoamme erinomaisen tutkimusympäristön johon kuuluu mm. oma 5G-testiverkko sekä erittäin korkealaatuinen RF-mittalaitelaboratorio aina 100 GHz taajuuksiin asti. Teemme yhteistyötä globaalisti sekä teollisuuden että muiden huippuyliopistojen kanssa.