Tuotantotalous
Tuotantotalous tarkastelee teknologialähtöisten organisaatioiden taloudellista ja tuotannollista toimintaa kokonaisuutena. Tuotantotalouden tutkijoille tyypillistä on laaja ja monialainen yhteistyö, jossa käsittelemme yhteiskunnan ajankohtaisia haasteita. Tutkimuksemme on kohdistunut viime aikoina esimerkiksi kiertotalouteen ja sen vaatimuksiin yritysverkostoissa, tuotannon globaaliin muutokseen, teknologiayritysten palvelullistumiseen, autonomisiin järjestelmiin sekä kilpailukyvyn kehittämiseen teknologian, innovaatioiden, talousanalytiikan ja johtamisen keinoin.
Tuotantotalous tarjoaa perusopinnoissa tavoitteellisen ja poikkitieteellisen reitin yritystoiminnan monipuolisiin kehittämis- ja johtamistehtäviin. Tuotantotalouden opinnot yhdistävät tasapainoisesti tekniikkaa, taloutta, organisaatioita ja ihmisiä koskevaa tietoa. Perustutkintojen koulutus tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden tunnistaa ja oppia ymmärtämään yritysten erilaisia prosesseja, kehittää matemaattisluonnontieteellistä ajattelutapaa ja hyödyntää sitä yritystoiminnan ongelmanratkaisussa. Teknis-taloudellinen tohtorikoulutus syventää tuotantotalouden valikoidun aihepiirin erityisosaamista sekä tarjoaa valmiudet tieteellisen tutkimuksen tekemiseen ja uuden tiedon tuottamiseen tutkimusalalla.
Tuotantotalouden yksikössä tehtävä tutkimus kytkeytyy neljään alueeseen suurten globaalien haasteiden ratkaisemisessa: kasvava kompleksisuus, muutokset arvonluonnin logiikassa, tarve kestävälle kehitykselle ja sosiaaliset muutokset. Tuotantotaloudessa tehtävän tutkimuksen yhdistävä teema on kestävä arvonluonti teknologialähtöisissä organisaatioissa.
Yksikössämme on viisi tutkimusryhmää, joiden tutkimusalueet ovat seuraavat:
- Center for Innovation and Technology Research, CITER, teknologiastrategia ja -liiketoiminta, innovaatioiden johtaminen, sovellusalueena erityisesti energiaratkaisut ja kiertotalous
- Cost Management Center, CMC, kannattavuuden johtaminen, erityisesti reaaliprosessien kannattavuusvaikutukset, päätöksenteko ja interventionistinen tutkimus
- Center for Research on Projects and Services, CROPS, projektiliiketoiminta ja teollisten palveluiden johtaminen, erityisesti projektitoiminnan organisointi ja johtaminen, projektiverkostot ja teollisten yritysten palvelullistuminen
- Center for Safety Management and Engineering, CSME, turvallisuuden johtaminen ja riskienhallinta, erityisesti teollisten yritysten ja palveluiden turvallisuus, turvallisuustekniikka sekä työturvallisuus
- Operations and Supply Chain Management Group, OSCG, tuotannon ja toimitusketjun hallinta, erityisesti hankinnat, kestävät toimitusketjut, arvonluonti teollisissa asiakas-toimittajasuhteissa ja tuotantostrategia.
Tampereen yliopiston tuotantotalous on halutuimpia tekniikan alan tutkinto-ohjelmia Suomessa. Tuotantotaloutta opiskelemaan hyväksytään vuosittain yli 90 opiskelijaa koostuen noin 55 tuotantotalouden kandidaattiopiskelijasta, noin 15 maisterivaiheessa aloittavasta, opiskelualan vaihtajista ja noin 20 kansainvälisen maisteriohjelman opiskelijasta. Tuotantotalouden valinnaiset opintokokonaisuudet ovat hyvin suosittuja sivuaineita muiden tekniikan alojen opiskelijoiden keskuudessa.
Tuotantotalouden yksikkö tarjoaa lisäksi turvallisuustekniikan aine- ja syventävät opintokokonaisuudet, joiden opiskelijat tulevat pääosin muista tutkinto-ohjelmista. Tuotantotalous on myös mukana Kiertotalouden monitieteisessä opintokokonaisuudessa. Lisäksi tuotantotalous on jäsenenä kaksoistutkinto-ohjelmaa tarjoavassa Hampurin teknillisen yliopiston hallinnoimassa kansainvälisessä konsortiossa. Tuotantotalouden ja Tietojohtamisen yksiköiden yhteinen teknis-taloudellinen tohtoriohjelma kouluttaa tutkijoita ja asiantuntijoita, jotka erikoistuvat talouden, tekniikan ja tiedolla johtamisen erityiskysymyksiin.
Työllistymisprosentti on tuotantotalouden opiskelijoilla jo valmistuttaessa korkea ja tuotantotalouden opinnot edistävät merkittävästi myös muiden tekniikan alojen opiskelijoiden työllistymistä ja etenemistä työelämässä. Myös kansainvälisen maisteriohjelman opiskelijoiden työllistyminen on ollut poikkeuksellisen hyvällä tasolla.
Teemme yhteistyötä Tampereen yliopistossa monialaisissa projekteissa muun muassa fysiikan, kauppatieteiden, konetekniikan, rakennustekniikan, lääketieteen tekniikan, hallintotieteiden, signaalinkäsittelyn, sosiaalipsykologian, tietojohtamisen, turvallisuushallinnon ja ympäristötekniikan kanssa. Verkostoidumme tutkimusyhteistyössä laajasti oman yliopistomme ulkopuolella muiden suomalaisten ja kansainvälisten yliopistojen, tutkimuslaitosten, yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden kanssa. Vaikutamme monipuolisesti kansainvälisessä tiedeyhteisössä tuotantotalouden ja johtamisen eri aihepiireissä.
Millaista yhteistyötä organisaatiosi haluaisi tehdä tuotantotalouden yksikön kanssa?
- Pienimuotoinen ongelmanratkaisu- tai kehitystehtävä koskien esimerkiksi tiettyä tuotetta, palvelua, prosessia tai projektia: voit teettää harjoitus- tai erityistyön opiskelijalla tai opiskelijaryhmällä tai pienimuotoisen tutkimusprojektin jossakin tutkimusryhmässämme (tyypillisesti 1-4 kk)
- Keskisuuri ongelmanratkaisu- tai kehitystehtävä koskien esimerkiksi tuotantoa, hankintaa, liiketoimintaprosesseja, tuote- ja palvelukehitystä, organisaation toimintaa ja tilannetta, liiketoiminnan kehitystä, turvallisuutta, riskejä tai kannattavuutta: voit teettää diplomityön tai yrityskohtaisen tutkimusprojektin jossakin tutkimusryhmässämme (tyypillisesti 4-12 kk)
- Laaja tutkimus- ja kehitystehtävä koskien liiketoiminnan ajankohtaisia kehityshaasteita, uudistamista ja tulevaisuuteen valmistautumista: voit käynnistää oman tutkimus- ja kehitysprojektin, osallistua tutkimusryhmiemme soveltaviin tutkimus- ja kehitysprojekteihin yhteistyössä muiden organisaatioiden kanssa (esim. Business Finland –projektit, tyypillisesti 2-3 vuotta)
- Pitkäjänteinen strateginen yhteistyö liiketoiminnan jatkuvaksi kehittämiseksi, rohkeaksi uudistamiseksi ja uuden tieteellisen tiedon tuottamiseksi tuotantotalouden alueella: voit käynnistää strategisen kumppanuuden yliopistossamme ja/tai osallistua laajoihin tutkimusohjelmiin yhteistyössä muiden organisaatioiden kanssa, kansainvälisissä verkostoissa (esim. Suomen Akatemian ja EU:n ohjelmat, tyypillisesti 3-5 vuotta)
Yhteistyön käynnistämiseksi ota yhteyttä sopivan tutkimusryhmän professoriin: Yhteyshenkilöt-sivulla ja tutkimusryhmien omilla sivuilla.