Kielten yksikössäolemme ihmisten välisen kanssakäymisen ytimessä. Tutkimuksessa tuotamme ymmärrystä kielen yhteiskunnallisesta merkityksestä ja vastaamme kulttuurisen ja kielellisen monimuotoisuuden asettamiin haasteisiin. Kielten koulutuksessa koulutamme kielten, kulttuurien sekä kääntämisen ja tulkkauksen asiantuntijoita.
Kielten yksikkö kuuluu informaatioteknologian ja viestinnän tiedekuntaan (ITC). Isossa tiedekunnassamme pääsemme hyödyntämään hienolla tavalla uuden teknologian ja kielen ja kääntämisen tutkimuksen ja koulutuksen yhä vahvempaa yhteyttä.
Yksikkö rakentuu kielikohtaisista opintosuunnista ja monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriohjelmasta:
Kielten yksikössä opetus ja tutkimus elävät jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Tutkimus on järjestetty tutkimusryhmiin, joiden toimintaa koordinoi monitieteinen kielten ja kulttuurien tutkimuskeskus Plural. Kielten, kääntämisen, kirjallisuuden ja kulttuurin tutkijoiden muodostamien tutkimusryhmien yhteisenä ytimenä on yhteiskunnallinen murros, muutos ja liike.
Tutkimuksen painoaloja ovat mm.
Kielen variaatio ja muutos
Vuorovaikutus ja diskurssit
Yksi- ja monikieliset käytänteet, media ja demokratia
Tilallisuus ja kulttuuriset representaatiot
Kokemuksellisuus, affektit ja asenteet
Kielten tohtoriohjelma
Kielten tohtoriohjelma on perinteisiä tieteenalarajoja ylittävä monialainen ja poikkitieteinen jatkokoulutusohjelma, joka yhdistää kielten, kielialueiden kirjallisuuden ja kulttuurin sekä kääntämisen ja tulkkauksen tutkimuksen erilaisissa teoreettisissa viitekehyksissä. https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/kielten-tohtoriohjelma
Tutkimuskeskus Plural
Monitieteinen kielten ja kulttuurien tutkimuskeskus Plural kokoaa yhteen Tampereen yliopiston kielten, kääntämisen, kirjallisuuden ja kulttuurin tutkijoita sekä heidän muualla Suomessa ja maailmalla vaikuttavia yhteistyökumppaneitaan. Pluralin piirissä tehtävä tutkimus on organisoitunut tutkimusryhmiksi, joista lisää Pluralin sivuilla https://research.tuni.fi/plural/
Kielten yksikössä on kielten tutkinto-ohjelmassa on valittavana kandivaiheessa viisi opintosuuntaa: englanti, pohjoismaiset kielet, saksa, venäjä ja suomen kieli. Maisteriohjelmia on kaksi: kielten maisteriohjelma ja monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriohjelma.
Kielten koulutuksesta valmistut kieliasiantuntijaksi, jolla on viestinnällistä silmää, digitaalisen mediaympäristön tajua sekä osaamista toimia monikielisessä yhteiskunnassa. Koulutamme osaajia monikielisen yhteiskunnan erilaisiin asiantuntijatehtäviin, kuten kielialan opetustehtäviin, kielen ja kulttuurin tutkijoiksi sekä digitaalisen mediaympäristön muuttuviin käännös- ja tulkkaustehtäviin.
Kandidaattivaiheen opinnoissa erikoistut valitsemaasi kieleen (suomi, englanti, ruotsi, saksa, venäjä) sekä laajennat osaamistasi joko täydentämällä kieliosaamistasi (ranskan ja espanjan pitkän sivukielen ohella tarjoamme muita pohjoismaisia kieliä, viroa ja tšekkiä), hyödyntämällä monialaisen tiedekuntamme osaamista (viestintä, pelintutkimus, ihmisen ja koneen vuorovaikutus, robotiikka ym.) tai kokoamalla tutkintosi vapaasti valittavat opinnot koko Tampereen yliopiston laaja-alaisen tarjonnan piiristä.
Maisterivaiheessa voit syventää kielikohtaista osaamistasi kielen ja kulttuurin maisteriohjelmassa, jos haluat työskennellä esimerkiksi aineenopettajana tai vaikka erilaisissa sisällöntuotannon tehtävissä. Voit myös kouluttautua käännös- tai tulkkausalan ammattilaiseksi monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriohjelmassa, jossa voit valita erikoisalaksesi esimerkiksi editoinnin, luovan kääntämisen tai oikeustulkkauksen. Maisterivaiheen kaikille yhteisissä opinnoissa voit erikoistua asiantuntijaviestintään, digitaalisuuden ja median kysymyksiin, kielelliseen monimuotoisuuteen tai kirjallisiin ja kulttuurisiin tiloihin.
Englannin pää- ja sivuaineopiskelijat voivat maisterivaiheessa erikoistua tekniseen viestintään.
Kaikille Tampereen korkeakouluyhteisön jäsenille tarjoamme mahdollisuuden tutustua Venäjän kulttuuriin ja yhteiskuntaan englanninkielisessä Russian Studies -opintokokonaisuudessa (20 op).