Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Katri Särkikoski: Urallani korostuu monialainen yhteistyö

Julkaistu 19.6.2024
Tampereen ammattikorkeakoulu
Punaisiin pukeutunut Katri Särkikoski Sateenvarjon alla vehreässä maisemassa.
Kuva: Janne Kanervisto
Tampereen ammattikorkeakoulun bioanalytiikan alumni Katri Särkikoski on työskennellyt uransa aikana monipuolisisissa eri työtehtävissä. Särkikosken mielestä alalla on erityisen tärkeää hahmottaa oman roolin merkitys potilaan hoidossa.

Vuonna 2012 bioanalyytikoksi valmistunut Katri Särkikoski työskentelee tällä hetkellä tamperelaisessa terveysteknologian kasvuyrityksessä, Neuro Event Labs:ssa. Hän toimii yrityksen ja asiakkaiden rajapinnassa, osana myynnin ja markkinoinnin tiimiä. Särkikosken työnimike on Clinical Sales Specialist. 

Särkikoski on uransa aikana työskennellyt myös muun muassa silloisen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Kuvantamiskeskus - ja apteekkiliikelaitoksessa sekä uniteknikkona Coronaria-uniklinikalla.

– Meistä bioanalyytikoista helposti ajatellaan, että työmme pitää sisällään ainoastaan erilaisten näytteiden ottoa. Voimme kuitenkin työllistyä varsin moniin erilaisiin töihin.

Työtä tehdään potilaan hyväksi

Neuro Event Labsilla on kehitetty Nelli-monitorointilaite, jota käytetään apuna esimerkiksi epileptikoiden diagnosoinnissa ja hoidon seurannassa. Monitoroinnin aikana potilasta videokuvataan ja tekoälyä hyödyntäen videodata analysoidaan ja välitetään potilasta hoitavalle lääkärille, joka tekee potilaalle yksilöllisen hoitopäätöksen. Potilaaseen ei tarvitse kiinnittää elektrodeja, ja monitorointi voidaan tehdä tälle tutussa ympäristössä. Särkikoski toimii yrityksen asiakkaiden parissa auttaen heitä hyödyntämään monitorointia osana potilaan hoitopolkua. Asiakkaat ovat suomalaisia yliopisto- ja aluesairaaloita, neurologeja ja epilepsiahoitajia. 

Särkikosken mielestä erityisen kiinnostavaa hänen työssään on se, että hän pääsee seuraamaan läheltä tekoälyn käyttöä sekä sen kehittymistä. Särkikoski on inspiroitunut myös osaavista kollegoistaan.

– Yrityksessämme on paljon sellaista osaamista, jota en edes tiennyt olevan olemassa. Minulla on työkavereita ympäri maailman eri taustoista, ja opin heiltä joka päivä jotain uutta.

Työ Clinical Sales Specialistina on melko erilaista verrattuna Särkikosken aiempiin työnkuviin kliinisessä potilastyössä. Myös tässä työssä on kuitenkin keskiössä potilas ja hänen hyvinvointinsa.

– Yrityksessämme terveys ja teknologia liittyvät yhteen, ja asioita pohditaan tarvittaessa porukalla teknologian, laki- ja laatuasioiden sekä terveysalan ammattilaisten kesken. Kaikkien työn tavoitteena on potilaan hyvinvoinnin edistäminen.

Särkikosken mukaan jo opintojen aikana on tärkeää oppia ajattelemaan potilaan hoitoa kokonaisuutena ja hahmottaa oma rooli hoitoprosessissa. Hän itse kokee, että kokonaisuuden ymmärtäminen on vienyt häntä eteenpäin urallaan.

– Joskus voi tuntua siltä, että bioanalytiikka on pelkkää piperrystä yhden asian äärellä. Kuitenkin kaikki vaiheet preanalytiikasta näytteenottoon ja sen analysointiin hyödyttävät potilasta. Tämän huomioiminen on minulle henkilökohtaisesti sydämen asia.

Monialaisuutta jo opiskeluajoista lähtien

Ajatus bioanalyytikon urasta ei ollut aina kirkkaana Särkikosken mielessä. Päätös opintoihin hakeutumisesta syntyi abivuonna, kun hän sai käteensä korkeakoulujen paperiset hakuoppaat. Kangasalta kotoisin oleva Särkikoski haki ensisijaisena vaihtoehtonaan Turun ammattikorkeakouluun, mutta opiskelupaikka aukeni kuitenkin TAMKista.

– Vielä lukion toisena vuonna ajattelin, että ei todellakaan sosiaali- tai terveysalaa. Loppujen lopuksi en muualle hakenutkaan kuin sotealalle. Tampereelle jääminen ei jälkikäteen ajateltuna ole ollenkaan harmittanut, sillä vanhempien jääkaappi oli tarpeen mukaan sopivan lähellä.

Opinnot pitivät sisällään sekä teoriapainotteisia tunteja että käytännön harjoittelua laboratoriossa. Vapaasti valittavia opintoja Särkikoski suoritti Tampereen yliopiston tutkimusryhmässä. 

Erityisesti opiskeluaikojen yhteisöllisyydestä jäi Särkikoskelle lämpimiä muistoja. Kukaan ei jäänyt luokalla yksin ja labraporukoista muodostui tiiviitä. Särkikoski tutustui opiskelukavereidensa kautta muidenkin alojen opiskelijoihin. Hän kertoo, että vaikka opinahjot olivat silloin vielä erilliset, olivat opiskelijat silti lähellä toisiaan.

– Vapaa-aikaa tuli vietettyä niin TAMKin kuin yliopiston ja TTY:n opiskelijoiden kanssa. Opiskelukavereilla on osansa myös valmistumisessani, sillä pyysin toisinaan teekkarikavereita avuksi matematiikan laskuissa, Särkikoski naurahtaa. 

Särkikoskelle hänen TAMKissa suorittamansa tutkinto ja koulutus merkitsevät paljon. 

– Olen hyvin tyytyväinen siihen koulutuksen sisältöön, mitä olen aikanaan saanut. Voin ylpeydellä kertoa valmistuneeni TAMKista. 

Oppia ikä kaikki

Ikuiseksi oppijaksi itseään kutsuva Särkikoski on myös opiskellut Oulun ammattikorkeakoulussa hyvinvointia edistävien digipalveluiden asiantuntijan YAMK-tutkinnon. Lisäksi hän on suorittanut erilaisia sertifikaatteja ja Euroopan unitutkimusseuran uniteknikon pätevyyden.

– Uuden oppiminen innostaa minua ja olen saanut työelämässä hienosti kannustusta kouluttautumiselle. En sano ei ajatukselle, että vielä joskus löytäisin itseni koulun penkiltä tai opiskelemasta lisää.

Kehittyvä teknologia ja tekoäly tuovat Särkikosken mukaan laboratoriomaailmaan uusia tutkimuskohteita, kun erilaisia analyysimenetelmiä pystytään hyödyntämään entistä paremmin. Teknologia ei kuitenkaan korvaa ihmissilmien tekemiä tuplatarkistuksia ja käsityötä. Särkikoski arvioi, että eri ammattiryhmien välinen yhteistyö on tulevaisuudessa entistäkin suuremmassa roolissa bioanalytiikassa.

– Moniammatillista yhteistyötä tapahtuu jo nyt paljon laboratorioissa, kun työskentelemme esimerkiksi lääkäreiden ja biologien kanssa. Uskon ja toivon, että meidän bioanalyytikkojen asiantuntijuuttamme näkyisi tulevaisuudessa myös lähempänä potilasta.

Särkikosken mielestä on tärkeää, että alumnitoiminta on esillä opiskelijoille jo opiskeluiden aikana. Hän on itse mukana Pirkanmaan Bioanalyytikot ry:n toiminnassa, ja on vieraillut TAMKilla kertomassa yhdistyksen toiminnasta ja työelämästä. Särkikoski arvostaa myös sitä, että alumnina pääsee tutustumaan eri alojen osaajiin esimerkiksi alumneille järjestettyjen tilaisuuksien myötä. 

Monipuolisten uravaihtoehtojen ansiosta bioanalytiikka sopii monenlaisille ihmisille. Särkikosken mukaan paikkansa löytävät niin ihmisläheiset ja potilaskontaktista nauttivat kuin analyyttista ajattelutyötä kaipaavat ihmiset. Särkikoski kannustaa tulevia ja nykyisiä bioanalyytikkoja pysymään uteliaana ja tarttumaan avoimin mielin erilaisiin mahdollisuuksiin.

– Opiskellessa ja työelämässä kannattaa pitää silmät ja korvat auki sekä lähteä rohkeasti kouluttautumaan ja mukaan erilaisiin tapahtumiin. Verkostoituminen on tälläkin alalla tärkeää, ja se voi viedä pitkälle.

 

Katri Särkikoski

Tutkinto: bioanalyytikko

Valmistumisvuosi: 2012

Tämänhetkinen positio: Clinical Sales Specialist, Neuro Event Labs

Muuta: Oli opiskeluaikanaan TAMKin vertais- ja markkinointituutori

 

Kirjoittaja: Veera Suontausta