Hyppää pääsisältöön

Perhe 40-vuotiaan hoitotieteen keskiössä

Julkaistu 8.11.2021
Tampereen yliopisto
Henkilöitä istumassa ja taustalla kuvissa Teamsissa.
Hoitotieteen henkilöstö kokoontui juhlan alla ryhmäkuvaan. Vasemmalta Marja Kaunonen, Eija Paavilainen, Anja Rantanen, Jari Kylmä, Anna-Liisa Aho. Teamsissa Riikka Ikonen, Mira Palonen, Elina Haavisto ja Meeri Koivula.
Tampereella hoitotieteen yliopistokoulutus alkoi Kuopion jälkeen toisena Suomessa 1981. Kun hoitotyön koulutus antaa opiskelijalle kliinisen asiantuntemuksen, hoitotieteen yliopisto-opiskelu rakentaa tutkimuksellista osaamista, johtamisen ja opetuksen taitoja sekä hoitotyön kehittämisen tuntemusta.

– Hoitotieteen ammattilaiset edistävät sitä, että hoitotiede muodostaisi pohjan työskentelylle ja hoito perustuisi tutkimusnäyttöön, sanoo hoitotieteen professori Eija Paavilainen.  

Tampereella hoitotiede tutkii esimerkiksi perheväkivaltaa, nuoria, surua ja selviämistä erilaisissa muutostilanteissa. Päätutkimusalueena on perhetutkimus, johon oppiala alkoi suuntautua 1990-luvulla.  

– Tutkimme kaiken ikäisten perheitä arjessaan ja erilaisten palvelujen asiakkaina. Mitä perhe merkitsee terveydelle ja hyvinvoinnille, millaisia ovat perheolot, Paavilainen tiivistää profiilia.  

Perhehoitotiede katsoo aihetta yksilöä laajemmin ymmärtäen perheen ihmisen ympäristöksi. Erityisalasta julkaistaan Gaudeamuksen kustantama kirja 40-vuotisjuhlassa.  

Potilaan ja asiakkaan kokemus esiin  

Yhtenä näkökulmana on elämä kotona nopean kotiuttamisen jälkeen, kun terveydenhuollon käynnit muuttuvat yhä lyhyemmiksi. 

– On aika paljon hoitotieteen tutkimusnäytön ja hoitotyön tekijöiden varassa, miten kotona pärjätään. Hoitajien tehtävänä on varmistaa jatkohoito, joten sillä on merkitystä, miten potilaita ohjataan ja neuvotaan.  

Paavilainen sanoo katseen kiinnittyvän hoitotieteessä nykyisin potilaaseen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaaseen. Voidaan esimerkiksi tarkastella, miten ihmiset käyttävät palveluita ja millaisia kokemuksia he niistä saavat.  

– Hoitotiede pyrkii kehittämään hoitoa vaikuttavaksi ja asiakaslähtöiseksi. Haluamme kehittää terveydenhuollon palveluja sellaisiksi, että ihmiset saisivat niistä hyvän kokemuksen, apua ja voivat paremmin käynnin jälkeen, Paavilainen korostaa.  

Asiantuntijoita terveydenhuollon kentälle 

Oppialalta valmistuu asiantuntijoita terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Paavilainen kertoo, että heitä tapaa muun muassa järjestöissä toiminnanjohtajina ja asiantuntijoina tutkimuslaitoksissa.  

– Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on todella suurta. Olemme merkittävä kouluttaja terveydenhuollon asiantuntija- ja johtamistehtäviin.  

Tampereen yliopistossa hoitotiedettä opiskellaan hoitotieteen johtamisen ja opettamisen koulutusohjelmissa. Aktiivisia tohtoriopiskelijoita on noin 30.  

– Monilla opiskelijoilla on pohjalla sairaan- tai terveydenhoitajan ammattitutkinto, jolloin he opiskelevat usein työn ohella. Silti opiskelijat valmistuvat ajoissa, professori Paavilainen iloitsee.  

Hoitotieteilijät kouluttavat ja opettavat hoitotyön tekijöitä. Myös TAYS on merkittävä työllistäjä, kun monet yli- ja osastonhoitajat ovat saaneet koulutuksensa Tampereen yliopistossa.  


Hoitotieteen 40-vuotisjuhla järjestetään keskiviikkona 10.11. klo 1416. Juhlapuheen pitää Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen. 

Juhlasymposium korkeakouluyhteisön tapahtumakalenterissa


Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto