Hyppää pääsisältöön

TAMK valmentaa ikääntyviä yrittäjyydessä ‒ ”Kun nämä ihmiset jäävät eläkkeelle, aivan valtavasti osaamista jää piiloon”

Julkaistu 7.10.2024
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kaksi naista rappukäytävässä
Hankkeen asiantuntijat Leila Kakko (vas.) ja Eeva Heikkilä kertovat, että ikääntyville suunnattu yrittäjyysvalmennus on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten. Kuva: Tytti Juusti
Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) on mukana Silver Entrepreneurs -hankkeessa, joka tarjoaa yli 60-vuotiaille käytännönläheistä valmennusta yritystoiminnan aloittamiseen. Tavoitteena on, että valmennettavat saavat yrittämisestä paitsi mielekästä tekemistä, myös lisäansioita taloudellisen tilanteensa tueksi.

Silver Entrepreneurs -hankkeen päätarkoituksena on voimaannuttaa ja varustaa yli 60-vuotiaita olennaisilla taidoilla ja itseluottamuksella, joita tarvitaan nykypäivän yrittäjyydessä. Hankeasiantuntijat TAMKista nostavat esille, että eläkeikää lähestyvien ihmisten asema työmarkkinoilla on usein heikko, jolloin heidän täysi potentiaalinsa jää hyödyntämättä. 

‒ Kun nämä ihmiset jäävät eläkkeelle, aivan valtavasti osaamista jää piiloon, toteaa hankkeen projektipäällikkö Eeva Heikkilä

Hanke tarjoaa osallistujille yksilöllisiin tarpeisiin pohjautuvaa valmennusta, jonka avulla voidaan vastata suoraan ikääntyvien työelämässä kohtaamiin haasteisiin, kuten vanhentuneisiin tietoihin ja taitoihin. Hankkeessa mennään monessa suhteessa osallistujien ehdoilla, ja valmentajat ovat mukana antamassa ohjausta ja tukea yrittäjyyden navigoimisessa. 

‒ Eläkeikää lähestyvien kohdalla täytyy pitää mielessä se, että jokaisella ihmisellä on yksilölliset prioriteetit arjessa. Lähdemme siitä, että jokainen osallistuja tarjoaa palveluja sen ajan ja panostuksen rajoissa, jota haluaa laittaa yritystoimintaan, kertoo hankkeen projektipäällikkö ja valmentaja Leila Kakko

”Olemme saaneet tosi hyvän porukan kasaan”

TAMKin valmennusryhmässä on mukana ihmisiä monenlaisista taustoista. Osa on jo eläkkeellä, osa vielä työelämässä. 

‒ Olemme saaneet tosi hyvän porukan kasaan, projektipäällikkö Heikkilä kiittelee. 

‒ Osalla heistä on ollut ennestään ajatus yritystoiminnasta, mutta sitä ei ole virallisesti koskaan käynnistetty. Osalla taas on ollut jo yritystoimintaa. Nämä jälkimmäiset haluavat lisää eväitä ja laajentaa omaa näkökulmaansa, Kakko kertoo. 

Kaikkia valmennuksen osallistujia yhdistää kuitenkin se, että he haluavat vielä tehdä jotain ja tuntea itsensä tarpeelliseksi. Lisäksi ainakin osalla ajatuksena on, että yrittäjyydellä voisi hankkia itselleen lisätuloja. 

Hankkeen tavoitteena on, että valmennuksen päätteeksi jokaisella osallistujalla on valmis liiketoimintasuunnitelma. Osallistujien yritysideat keskittyvät konsulttina toimimiseen, metsäyrittäjyyteen sekä matkailu- ja majoituspalveluihin. 

Kohtaamisissa ideat kirkastuvat

TAMK tarjoaa hankkeen puitteissa yritysvalmennusta, joka koostuu pääosin ryhmäohjauksesta. Koulutuksen teoria nojaa vahvasti palvelumuotoiluun. 

Hankkeessa on mukana yhteensä 5 valmentajaa: kaksi valmentajista tulee TAMKin Proakatemiasta, yksi liiketalouden puolelta ja kaksi palveluliiketoiminnasta. Ohjaajien opastuksella osallistujat ovat päässeet perehtymään esimerkiksi yrittäjille suunnattuihin palveluihin, yrityksen verotukseen ja vakuutuksiin. 

Alun perin valmennukseen oli suunniteltu sekä yksilö- että ryhmäohjausta, mutta osallistujien toiveesta ohjausta on toteutettu enemmän ryhmässä. 

‒ He saavat niin paljon enemmän siitä ryhmästä. Porukassa heitellään ideoita ja pohditaan niitä, kertoo Kakko. 

‒ Olemme huomanneet, että tarvetta ei ole ollut pelkälle tiukalle tiedolle, vaan erityisesti sosiaalisille kohtaamisille ja vertaistuelle, Heikkilä jatkaa. 

Vertaistuki on tärkeintä, mutta kohtaamisissa syntyy myös uusia ideoita liittyen siihen, miten osallistujien tekemistä voisi yhdistää. Valmennusryhmässä pääseekin rakentamaan omalle yritystoiminnalle arvokkaita verkostoja. 

Vierailuja ulkomaisiin yrityksiin

Hanke toimii Suomen lisäksi Latviassa ja Ruotsissa, joissa toimii vastaavat valmennusryhmät. Hankkeen aikana järjestetään koulutusta ja vierailuja kaikissa kolmessa maassa, joissa käydään tutustumassa paikallisiin yrityksiin ja solmitaan verkostoja muiden maiden osallistujien kanssa. 

‒ Erityisesti konsulttien on ollut helppo löytää ulkomaiden vierailuilla ihmisiä, joiden kanssa voisi tehdä jonkinlaista yhteistyötä. Tiedän, että osa heistä on ollut edelleen yhteyksissä toisiinsa, Heikkilä kertoo. 

Kansainvälisyys asettaa hankkeen toiminnalle omia haasteitaan. Esimerkiksi Latviassa on Suomeen verrattuna erilaista lainsäädäntöä yritysten verotukseen liittyen, mikä on vaikeuttanut yhteisten koulutussisältöjen luomista. 

Toiminta herättää kiinnostusta

Hankkeen asiantuntijat kertovat huomanneensa, että hanke toimii jonkin todella ajankohtaisen ja tärkeän äärellä. 

Tässä on ollut enemmän kuin mitä odotimme. Nyt hankkeen aikana meille on tullut tosi mielenkiintoisia yhteydenottoja eri puolilta maailmaa. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa ollaan käynnistämässä hieman samanlaista valmennusta.

Leila Kakko

‒ Jää pakostakin miettimään, pitäisikö valmennukselle kehitellä jatkoa, Heikkilä sanoo.

 

Silver Entrepreneurs -hanke tukee yli 60-vuotiaiden yrittäjyyttä. Hankkeen päätarkoituksena on voimaannuttaa ja varustaa kohderyhmää yritystoiminnassa vaadittavilla taidoilla ja itseluottamuksella. Hankkeessa toteutetaan yrittäjyysvalmennusta, joka vastaa suoraan ikääntyvän työvoiman kohtaamiin haasteisiin. Hanketta rahoittaa Interreg Central Baltic (CB) -ohjelma, ja TAMK osallistuu siihen osatoteuttajana. Hankkeen kesto 1.4.2023–30.9.2025. 

 

Lisätietoja:

Eeva Heikkilä
Projektipäällikkö
Tampereen ammattikorkeakoulu
eeva.e.heikkila [at] tuni.fi (eeva[dot]e[dot]heikkila[at]tuni[dot]fi), puh. +358 503182139

Leila Kakko
Projektipäällikkö
Tampereen ammattikorkeakoulu
leila.kakko [at] tuni.fi (leila[dot]kakko[at]tuni[dot]fi), puh. +358 503119623

Yhteyshenkilö

Eeva Heikkilä

projektikoordinaattori
Projektitoimisto
Tampereen ammattikorkeakoulu
puhelinnumero+358503182139
TAMK Pääkampus
Eeva Heikkilä

Kirjoittaja: Tytti Juusti