Tietojohtamisen 25-vuotisjuhlassa kuultiin alan historiasta, nykytilasta ja alumnien urapoluista
Moni saapui tapahtumaan suoraan iltapäivän Johtajuussymposiumista ja ahkerimmat jatkoivat muisteloita vielä virallisen ohjelman jälkeen.
Tietojohtaminen perustettiin linkittämään toisiinsa tietotekniikka ja talous
Tietojohtamisen yksikön päällikkö, professori Marko Seppänen avasi tilaisuuden kertomalla alan vaikuttavasta kasvusta ja kehityksestä kuluneiden vuosien aikana. Ensimmäisessä sisäänotossa vuonna 1999 aloitti 30 opiskelijaa, tänä vuonna Tampereella aloitti 55 tietojohtamisen kandia ja noin 20 maisteriopiskelijaa. Lisäksi yksikkö vastaa Porin Johtamisen ja tietotekniikan DI-tutkinto-ohjelmasta, jonka vuosittainen sisäänotto on noin 80. Yksikön henkilöstö on reilun 40 henkilön vahvuinen, ja he edustavat ilahduttavasti kahdeksaa eri kansallisuutta.
Yliopistonlehtori Ilona Ilvonen esitteli poimintoja tietojohtamisen historiasta ja totesi monien teemojen pysyneen mukana koko 25-vuotisen historian ajan. Samoin jatkuu tiivis yhteistyö yritysten kanssa sekä opiskelijoiden keskinäinen yhteisöllisyys ja yhteistyö. Elokuun 2024 loppuun mennessä tietojohtamisen tutkinto-ohjelmasta oli valmistunut kaikkiaan 667 diplomi-insinööriä.
Koulutusasiantuntija Sonja Montonen jatkoi kertomalla, että opintojen kanditutkinnon ydin on ajan saatossa pysynyt varsin samankaltaisena. Syventävissä opinnoissa aiempien kolmen syventävän vaihtoehdon ”Liikenne, logistiikka ja informaatio”, ”Tietojärjestelmien johtaminen” ja ”Tiedon ja osaamisen johtaminen” ohella tarjotaan nyt myös uutta ”Digitaalisen liiketoiminnan johtaminen” -kokonaisuutta.
Alumnit ovat kulkeneet monenlaisia urapolkuja
Juhlatilaisuudessa kuultiin myös alumnien monipuolisista urapoluista. Alan yleishyödyllisen luonteen takia sijoittuminen työelämään on kaikkiaan erittäin monialaista. Kyselytutkimus viimeisen viiden vuoden aikana valmistuneiden keskuudessa kertoo, että 120 vastaajan joukkoon mahtuu peräti 112 erilaista työtitteliä.
Mikael Hautala on entinen yrittäjä ja Jussi-palkittu – työskentelee nyt tuotekehityksen ja käyttäjien rajapinnassa
Mikael Hautalan urapolulla on ollut vahvasti läsnä yrittäjyys aivan viime vuosiin asti. Hän aloitti media-alan työt ja yrittäjyyden jo lukioikäisenä. Myöhemmin Hautala perusti erittäin menestyksekkään, yhteiskehittämismenetelmiin erikoistuneen Industryhack-konsulttiyrityksen, joka myytiin Spinverselle vuonna 2021.
Tähänastisen uransa merkityksellisimmäksi kokemukseksi hän nimeää kuitenkin matkan Nepaliin vuonna 2014. Pakettiautolla taitetulla 20 000 kilometrin matkalla Mikael toteutti ystävänsä kanssa unelmaa oikeudenmukaisemmasta maailmasta: he tekivät näkyväksi kastittomien oloja ja keräsivät varoja paikalliselle naisten turvakodille. Matkasta tehtiin myös dokumenttielokuva, joka huomioitiin Jussi-palkinnolla vuoden 2015 yleisön suosikkielokuvana.
Nykyisin Mikael työskentelee Chief Commercial Officerina hoitajakutsujärjestelmän kehitystyössä Iiwarilla. Hän hyödyntää työssään monipuolisesti tietojohtamisen osaamistaan.
– Työhöni kuuluu keskustella sekä käyttäjien että ohjelmistokehittäjien kanssa. Olen erittäin kiinnostunut teknologiasta ja ratkaisuista, mutta samaan aikaan yrityksen on tärkeää tietää, kenen ja mihin täsmällisiin kipuihin ollaan vastaamassa. Hyvä tuote rakennetaan iteroimalla tuotetta ja keskustelemalla käyttäjien kanssa. Kokemukseni mukaan jälkimmäinen on monille vaikeampaa, Mikael totesi.
Kaisla Pakkanen: konsultointia ja konserniraportointia
Senior Technology Consultant Kaisla Pakkanen kertoi päätyneensä tietojohtamisen opintoihin siskonsa ehdotuksesta ja löytäneensä itselleen sopivan paikan konsultoinnin parista.
BearingPointilla vuonna 2018 alkanut harjoittelu johti ennalta arvaamattoman pitkään työsuhteeseen, jonka aikana hän on työskennellyt vaativissa tehtävissä muun muassa muutosjohtamisen, EPM-ohjelmistojen ja konserniraportoinnin parissa.
– Opinnoista on jäänyt vahva ongelmanratkaisukyky, ja käytän sitä edelleen jokapäiväisessä työssäni. Opintojen pohjalta olen myös pysynyt avoimena, halunnut oppia lisää ja kuunnellut paljon ympärillä olevia ihmisiä, Kaisla summasi.
Timo Savolainen on AI-strategisti ja senioritason johdon konsultti
Timo Savolainen kertoi päätyneensä tietojohtamisen pariin rakennustekniikan opintojen kautta. Hänen tähänastinen uransa on sisältänyt mm. raportointiin ja tietovarastointiin liittyviä konsultin töitä Siemensillä, IT-projekteja Ruokakeskolla sekä yrittäjyyttä 4. Aalto -yrityksessä.
Vuodesta 2013 lähtien Timo on työskennellyt Sofigatella muun muassa johdon konsulttina ja neuvonantajana.
– Autan työssäni yrityksiä ja johtoryhmiä. Olen ollut nyt pitkään saman yrityksen palveluksessa, mutta koska olen seikkailunhaluinen ja tykkään kaikesta uudesta, minulla on aina ollut myös sivuprojekteja, Timo kertoi.
Sivuprojekteihin lukeutuu muun muassa kirjojen kirjoittaminen. Itseään rohkeasti Suomen johtavaksi AI-strategistiksi tituleeraavan Timon kolmas kirja "Tekoälyllä kilpailuetua -- Opas johtoryhmille ja hallituksille" julkaistaan loppuvuonna 2024.
Vilma Vuori aloitti opinnot ensimmäisessä sisäänottoerässä – toimii nyt vaativissa allianssihankkeissa yhteistoiminnallisuuden asiantuntijana
Vilma Vuori työskentelee konsulttina rakennusalan yhteistoiminnallisissa hankkeissa, erityisesti raitiotiealliansseissa. Isojen ja kompleksisten allianssihankkeiden onnistumisessa avainasemassa ovat ihmisten välinen luottamus ja yhteistyö. Vilman työnkuvaan sisältyykin muun muassa yhteistyön fasilitointia, johtamisen kehittämistä sekä allianssitoiminnan valmentamista. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa tietojohtamisen tutkijatohtorina yliopistoissa.
Työt ovat vieneet Tampereella asuvaa Vilmaa vuosien mittaan eri puolille Suomea. Hän kertoi tehneensä konsulttiuransa aikana kotikaupungissaan vain yhden projektin, ja silloin koronapandemian vuoksi kaikki projektin työt tehtiin etänä. Tällä hetkellä valtaosa Vilman työstä sijoittuu pääkaupunkiseudulle.
– Tampereen sijainti ja tamperelaisuus ovat ehdottomasti vahvuuksia. Helsingissä joskus kuulee, että onpa hyvä, kun saatiin yksi tamperelainenkin tiimiin. Tamperelaisuus tuo mukanaan tietynlaista rempseyttä ja maanläheisyyttä, täällä ei snobbailla. Samaa ilmentää myös se kuuluisa tietojohtamisen henki, jossa kaikkiin suhtaudutaan avoimesti ja samalta viivalta. Tämä asenne on auttanut uran varrella monessa paikassa, Vilma totesi.
Kirjoittaja: Tiina Leivo