Tampereen yliopiston tutkijat apuna Ruskon palon ilmanlaatuvaikutusten arvioinnissa
Tampereen yliopiston aerosolifysiikan laboratorion tutkijat ovat auttaneet selvittämään Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen palon aiheuttamia ilmanlaatuhaittoja. Tutkijat saivat pyynnön Tampereen kaupungilta keskiviikkona 6.11.
– Mittasimme Ruskon tulipalon savukaasun pitoisuuksia ja sen leviämistä. Erityishuolenaiheenamme olivat asuinalueet, kertoo aerosolifysiikan apulaisprofessori Panu Karjalainen.
Tutkijat käyttivät mittauksissa ATMo-Lab-mobiililaboratoriota. ATMo-Labissa ilmanäyte otetaan tuulilasin päältä. Mittaus on jatkuvaa, eli osa laitteista tuottaa datapisteen kerran sekunnissa ja hitaimmat kerran 20 sekunnissa. Tällöin mittausta voidaan suorittaa joko liikkeessä tai paikallaan. Esimerkiksi torstai-iltana mobiililaboratorio vietiin Lintuhyttiin, missä se oli yön yli paikoillaan mittaamassa ilmanlaatua.
Mittauspisteitä määrittäessä tärkeänä apuna ovat omien aistien lisäksi sääennusteet ja etenkin tuulidata, jota seurataan tarkasti.
Aerosolihiukkaset ovat terveydelle kaikkein haitallisin ilmansaaste. Niiden on arvioitu aiheuttavan yli neljä miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuosittain maailmassa. Aerosolifysiikan laboratoriossa tehdään monitieteellistä tutkimusta esimerkiksi juuri polttoprosesseissa vapautuviin aerosoleihin ja ilmanlaatuun liittyen.
Tampereen Ruskossa sijaitsevassa jätteenkäsittelylaitoksessa syttyi varhain tiistaiaamuna palamaan suuri energiajätekasa, mistä levisi runsaasti savukaasuja. Sammutustyöt jatkuvat yhä, mutta palo on hallinnassa ja alueelle annettu vaaratiedote purettiin lauantaina iltapäivällä.
Lisätietoja
Panu Karjalainen
panu.karjalainen [at] tuni.fi (panu[dot]karjalainen[at]tuni[dot]fi)
0453592979