TAMKin tukisäätiön apuraha tukee opiskelijoiden kansainvälistymistä – Saaran ja Annariinan tie vei Itä-Aasiaan
Saara Del Rio Rajanti opiskelee neljättä vuotta Media and Arts -tutkinto-ohjelmassa suuntautumisenaan interaktiivinen media. Annariina Kuttila opiskelee neljättä vuotta International Business -tutkinto-ohjelmassa.
Del Rio Rajanti hakeutui kansainväliseen harjoitteluun, koska uskoi sen parantavan työllistymismahdollisuuksiaan. Hänen unelma-ammattinsa on peliohjelmoija, ja siksi harjoittelumaaksi valikoitui Japani.
– Alan parhaat tekijät ovat Japanissa ja Etelä-Koreassa, joten ajattelin siellä tehdyn harjoittelun näyttävän hyvältä CV:ssä. Valitsin Japanin, koska olen kiinnostunut japanilaisesta kulttuurista ja kielikin on helpompi ääntää kuin korea, Del Rio Rajanti kertoo.
Kuttila on ollut jo aiemmin Etelä-Koreassa vaihto-opiskelijana, ja maa veti häntä puoleensa uudestaan.
– Kansainvälisyys on olennainen osa International Business -opintoja. Harjoittelulle on varattu oma ajanjakso, joten lähteminen oli todella helppoa, Kuttila sanoo.
Nettisivujen tekoa ja konsulaattityötä
Saara Del Rio Rajanti suoritti harjoittelunsa Tokiossa startup-yrityksessä nimeltä 3T (Three Trees), joka tekee töitä ympäristön ja ilmaston suojelemiseksi. Yrityksen yksi merkittävä tehtävä on istuttaa puita Ghanaan. Harjoittelu järjestyi maksullisen Beyond Academy -ohjelman kautta. Del Rio Rajanti aloitti harjoittelun huhtikuussa 2023 ja sai sen päätökseen joulukuussa.
– Minulla oli kokemusta nettisivujen tekemisestä, joten sovin esihenkilöni kanssa, että teen yritykselle uudet sivut. Toinen henkilö hoiti suunnittelupuolen, ja minä toteutin sivut suunnitelman pohjalta, Del Rio Rajanti sanoo.
Annariina Kuttila työskenteli Suomen suurlähetystössä Soulissa, pääosin konsulaatissa. Hän löysi työpaikkansa suurlähetystön Instagramin ilmoituksesta, jossa haettiin AMK-harjoittelijaa. Harjoittelu käynnistyi syyskuussa 2023 ja päättyi helmikuussa 2024.
– Tehtäviini kuului muun muassa oleskelulupa-asiakkaiden prosessin hoitaminen, konsulaatin sähköpostiin ja puhelimeen vastaaminen, tapahtumien järjestäminen sekä nettisivujen ja somekanavien päivittäminen, Kuttila luettelee.
Apuraha kattoi kalliit lentoliput
Edullisimmatkin lennot Aasiaan ovat todella hintavia. Molempien opiskelijoiden apurahat menivät kokonaan lentolippuihin.
– Suurlähetystö edellytti harjoittelijalta rahoitusta ulkopuoliselta taholta, joten apuraha oli eduksi siinäkin, Kuttila lisää.
Del Rio Rajanti asui Tokiossa solutalossa, jossa asuinkumppaneina oli 14 ihmistä useista eri maista. Asumiskulut sisältyivät harjoitteluohjelman hintaan. Kuttila puolestaan asui Soulissa vuokra-asunnossa eteläkorealaisen poikaystävänsä kanssa. He saivat apua asunnon hankkimiseen paikalliselta ystävältään.
Del Rio Rajanti oli opiskellut hieman japania Suomessa, joten hänellä oli jonkinlainen kuva kielestä harjoitteluun lähtiessään.
– Parissa kuukaudessa opin toimimaan japaniksi esimerkiksi ruokakaupassa. Oli todella ilahduttavaa, että yrittäessäni puhua japania ihmiset eivät kertaakaan vaihtaneet englantiin, hän kehuu.
Kuttila pääsi opiskelemaan korean kieltä suurlähetystön kautta. Työkielinä olivat kuitenkin suomi, englanti ja ruotsi.
Paras tapa hankkia kokemusta
Japaniin matkustaminen oli ollut Del Rio Rajantin haave jo pitkään, joten pelkkä tavallinen arkielämä maassa tuntui mahtavalta. Hän on tyytyväinen myös onnistumisen kokemuksiin ja uusiin oppeihin, joita sai harjoittelupaikassaan.
– Sain täysin vapaat kädet kokeilla ja oppia nettisivujen tekemistä. Vaikka kaikki tekemäni ei ollut aina käyttökelpoista, työ ei mennyt suinkaan hukkaan. Japanilainen työkulttuuri on todella vaativa, joten positiivinen palaute tuntui tavallistakin paremmalta.
Kuttilan mieleen on jäänyt erityisesti Suomen ja Etelä-Korean diplomaattisten suhteiden suuri 50-vuotisjuhla, jonka järjestämisessä hän oli mukana.
– Juhlaa valmisteltiin toden teolla ja kaikki puhalsivat yhteen hiileen sen onnistumiseksi.
Molemmat kannustavat muitakin opiskelijoita pyrkimään harjoitteluun ulkomaille ja hakemaan TAMKin tukisäätiön apurahaa.
– Kansainvälinen harjoittelu on paras tapa hankkia kokemusta! Se auttaa valmistumaan rivakammin ja edistää työllistymistä. Apuraha antaa mahdollisuuden niillekin opiskelijoille, joilla ei muuten olisi varaa lähteä ulkomaille, Del Rio Rajanti sanoo.
– Koulun taloudellinen tuki kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Pidempi harjoittelu ulkomailla on mahtava kokemus ja avaa ovet uuteen kulttuuriin. Suosittelen tätä kaikille, joita vähänkin kiinnostaa ulkomailla asuminen. Jos tuntuu epävarmalta, niin kannattaa muistaa, että harjoittelu päättyy kyllä aikanaan, jos ulkomailla oleminen ei olekaan oma juttu, Kuttila rohkaisee.
TAMKin tukisäätiö ja kansainvälisen harjoittelun apuraha
Tampereen ammattikorkeakoulun tukisäätiö jakaa opiskelijoille ja henkilökunnalle apurahoja opintojen edistämiseen ja tutkimustoimintaan.
Tukisäätiö tukee opiskelijoiden liikkuvuutta ja kannustaa heitä lähtemään harjoitteluun ulkomaille opintojen aikana. Tukisäätiö myöntää apurahoja kansainvälisiin, EU-maiden ulkopuolella tehtäviin harjoitteluihin.
Kansainvälisen harjoittelun apurahan hakuaika on kaksi kertaa vuodessa, maalis-huhtikuussa ja elo-syyskuussa. Hakuajoista tiedotetaan tarkemmin intranetissä.
Kysy lisää kansainvälisen harjoittelun apurahasta: Säätiöasiamies Johanna Niemonen, p. 050 431 6767, johanna.niemonen [at] tuni.fi (johanna[dot]niemonen[at]tuni[dot]fi)
Teksti: Emmi Suominen
Annariina Kuttilan kuva: Elli Nikkanen
Saara Del Rio Rajantin kuva: Saara Del Rio Rajanti