Tampereen yliopistolle lisärahoitusta varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituspäätöksen myötä korkeakouluissa avautuu yhteensä 1 886 uutta koulutuspaikkaa. Lisärahoitus kohdennetaan aloille ja alueille, joilla on vakava pula pätevästä työvoimasta.
Tampereen yliopistossa 3 010 000 euron lisärahoitus kohdennetaan muiden yliopistojen tavoin varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen.
Alueellisen eriytymiskehityksen vuoksi varhaiskasvatuksen osaajapula on erityisen suuri kasvukeskuksissa kuten Tampereen seutukunnassa. OKM:n myöntämällä lisärahoituksella uusia varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen aloituspaikkoja on tulossa 160.
Vuoden 2024 opiskelijavalinnassa valitaan lisärahoituksen turvin 20 opiskelijaa kolmivuotiseen kandidaattikoulutukseen ja 20 opiskelijaa kahden ja puolen vuoden pituiseen monimuotokoulutukseen. Kumpanakin vuotena 2025 ja 2026 valitaan 20 opiskelijaa kolmen vuoden opintoihin ja 40 opiskelijaa monimuotokoulutukseen.
Monimuotoväylän koulutusta suunnataan jo varhaiskasvatuksen tehtävissä toimiville sekä alanvaihtajille, joilla on työkokemusta ja/tai aikaisempia opintoja varhaiskasvatuksen alalta. Monimuoto-opiskelu varmistaa sujuvat siirtymät työelämään ja vahvistaa alalla pysymistä.
– Monimuoto-opinnot voidaan toteuttaa joustavasti työn ohella, mikä mahdollistaa samanaikaisen tutkintotavoitteisen opiskelun ja työskentelyn alalla, jossa on suuri työvoimapula, sanoo kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan dekaani Tiina Silander.
Varhaiskasvatuksen opettajien koulutusta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa. Osa opinnoista tapahtuu yhteistyöverkoston päiväkodeissa, joissa opiskelija suorittaa harjoitteluja opintojen aikana.
Varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkoihin osoitetaan yliopistoille 16,2 miljoonaa euroa, jolla rahoitetaan 875 aloituspaikkaa.
Ammattikorkeakouluissa sairaanhoitajien, bioanalyytikoiden ja röntgenhoitajien koulutukseen rahoitetaan 1 011 aloituspaikkaa 24,8 miljoonalla eurolla.
Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala päätti lisärahoituksesta ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen hakemusten perusteella. Rahoitus kohdistuu vuosina 2024–2026 alkaviin koulutuksiin.
Lisätietoa:
Dekaani Tiina Silander, kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta, tiina.silander [at] tuni.fi