Laaja yhteistyöhanke tukee muistisairaiden ihmisten kohtaamista hoivakodeissa
Euroopan sosiaalirahasto (ESR) on myöntänyt vuosille 2024–2027 laajan hankerahoituksen, jonka myötä Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Pirkanmaan muistiyhdistyksen tutkijat ja asiantuntijat jalkautuvat pirkanmaalaisiin hoivakoteihin. Tarkoituksena on kehittää yhdessä ammattilaisten kanssa muistisairaiden ihmisten kohtaamista.
Suurin osa ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevista iäkkäistä ihmisistä sairastaa pitkälle edennyttä muistisairautta, kuten Alzheimerin tautia. Muistisairaiden ihmisten hoito on vaativaa, ja ammattilaisilla tulee olla riittävästi tietoa ja osaamista elää muistisairautta sairastavien ihmisten rinnalla. Uusi hanke pyrkii vahvistamaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten osaamista muistisairaiden ihmisten kanssa toimimisesta ja hyvän arjen tukemisesta – ammattilaisten omaa jaksamista ja voimavarojen tukemista unohtamatta.
– Olemme jo useamman vuoden ajan tutkineet muistisairauksiin liittyviä teemoja Tampereen yliopistossa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa. Tietoa hyvästä hoidosta ja hoidon kehittämiskohteista on karttunut, mutta usein haasteena on uuden tutkimustiedon saaminen sitä tarvitsevien ammattilaisten käyttöön. Tämä hanke mahdollistaa tutkijoiden jalkautumisen hoivakotien arkeen ja yhteisen keskustelun siitä, miten voisimme kehittää muistisairaiden ihmisten kohtaamista ja hoitoa eteenpäin, kertoo Tampereen yliopiston osahanketta johtava gerontologian professori Jenni Kulmala.
Kohtaamisosaamista hoitokoteihin (KOHO) -hankkeen tarkoituksena on vahvistaa hoivakotien työntekijöiden ymmärrystä hoivakodista vanhojen ihmisten viimeisenä kotina. Hanke tukee työntekijöiden valmiuksia kohdata muistisairautta sairastavat asukkaat pitkän elämän eläneinä yksilöllisinä persoonina.
– Emme ole menossa hoivakoteihin viemään valmiita ohjeita tai arvioimaan toimintatapoja, vaan tarkoituksemme on ensisijaisesti herättää pohtimaan tekemisen tapoja, kertoa ammattilaisille uusimmista tutkimustuloksista. Toimimme tukena juuri siinä, missä kukin hoivakoti kokee tukea tarvitsevansa, kertoo hankkeen asiantuntija, dosentti Jari Pirhonen.
Tampereen ammattikorkeakoulu vastaa hankkeen koordinoinnista. Hankkeen päätavoitteeseen – kohtaamisosaamisen lisäämiseen – pyritään jokaisessa hoivakodissa tapahtuvan yksilöllisen kehittämisen sekä kaikille yhteisten toimintamuotojen kautta. Hankkeen konkreettiset toimenpiteet liittyvät monilta osin kokemukselliseen oppimiseen ja konkreettiseen tekemiseen.
– Ikääntyneiden hoitoon kohdistuva uusi hanke on hieno lisä TAMKin sosiaali- ja terveysalan osaamisyksikön toimintaan. Voimme vahvistaa hankkeen kautta alueellista yhteistyötä hoivakotien ja koulutuksen järjestäjien kesken, sekä käyttää ja levittää hankkeessa kehitettäviä toimintamalleja myös alalle opiskelevien hyödyksi, kertoo käynnistyvän hankkeen projektipäällikkö, terveysalan lehtori Katja Hautsalo.
Hyviä toimintatapoja lisätään koulutuksilla
Hankkeessa tehtävä käytännön kehitystyö tapahtuu aina yksittäisten hoivakotien tarpeista lähtien, mutta hyviksi havaittujen toimintatapojen leviämistä laajemmalle lisätään alueellisilla ja valtakunnallisilla koulutuksilla.
– Olemme iloisia, että hankkeen kautta pääsemme yhdessä hoivakodeissa toimivien ammattilaisten kanssa aidosti kehittämään muistisairaiden ihmisten hoitoa ja tukemaan ammattilaisia heidän työssään, Jenni Kulmala toteaa.
Lisätietoa:
Jari Pirhonen, yliopistotutkija, Tampereen yliopisto
jari.pirhonen [at] tuni.fi (jari[dot]pirhonen[at]tuni[dot]fi)
050 4765 985
Jenni Kulmala, gerontologian professori, Tampereen yliopisto
jenni.kulmala [at] tuni.fi (jenni[dot]kulmala[at]tuni[dot]fi)
050 439 5422
Katja Hautsalo, lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu
katja.hautsalo [at] tuni.fi (katja[dot]hautsalo[at]tuni[dot]fi)
040 572 7599