Tampereen yliopisto vahvasti mukana kansallisten tutkimusinfrastruktuurien uudella tiekartalla
Tampereen yliopisto on osallisena Suomen Akatemian kansallisten tutkimusinfrastruktuurien 2025–2028 tiekartan neljässä tutkimusinfrastruktuurissa, jotka kaikki ovat uusia tiekartalla:
- National infrastructure for human in digital world (MAGICS)
- Operando research infrastructure for energy materials and systems (OperaRI)
- The Finnish BioFoundry for synthetic biology and biomanufacturing (FIN-BioFoundry)
- The Finnish Infrastructure for Register-Based Research (FIRE)
Tampereen yliopistolle merkittävä panostus ihmiskeskeiseen tutkimukseen
MAGICS-infrastruktuurin tavoitteena on tukea korkealaatuista tieteellistä ja taiteellista tutkimusta ja käytäntöjä sosiaalisesti kestävän digitalisaation ja virtualisoinnin alalla. Tutkimusinfrastruktuuri investoi uuden rahoituksen avulla laajennetun todellisuuden teknologioihin, mobiileihin laboratorioihin ja multimodaalisiin mittausjärjestelmiin.
Tampereen yliopistossa MAGICS on merkittävä panostus yliopistotason infrastruktuurina toimivan Human-Centered Research Hubin tarjoamiin laitteistoihin, jotka tukevat useiden tiedekuntien tutkimusta ja opetusta. Tampereen yliopiston kokonaisuuden takana MAGICS-infrastruktuurissa on neljä tiedekuntaa (informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta, yhteiskuntatieteiden tiedekunta, kasvatustieteiden ja kulttuurintiedekunta sekä johtamisen ja talouden tiedekunta).
Infrastruktuuri tarjoaa avoimesti käyttöön muun muassa laajennetun todellisuuden (XR) teknologioita, sosiaalista robotiikkaa, aivokuvantamisteknologioita, tuntopalauteteknologioita ja tuoksuteknologioita.
– Rahoitus mahdollistaa esimerkiksi uudet XR-tilat ja siirrettävät XR-tutkimusympäristöt opetuksen ja oppimisen tutkimukseen, sanoo MAGICS-infrastruktuurin varajohtaja ja Tampereen yliopiston vastuuhenkilönä toimiva professori Roope Raisamo.
Ratkaisuja teolliseen biotekniikkaan, kehitystä vetyteknologioihin ja rekisteritutkimukseen
FIN-BioFoundry-infrastruktuuri kokoaa yhteen VTT:n, Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Tampereen yliopiston tieteellisen huippuosaamisen ja teollisuusrajapinnan. Infrastruktuurin avulla voidaan kehittää ratkaisuja teolliseen biotekniikkaan. Infrastruktuuri mahdollistaa tiedon tuottamisen synteettisen biologian ja biotuotannon tutkimuksessa.
OperaRI-infrastruktuuri tarjoaa tehokkaita tutkimusmenetelmiä syvällisemmän tieteellisen osaamisen saavuttamiseksi, jotta vihreitä teknologioita ja vetyteknologioita voidaan kehittää.
FIRE-infrastruktuuri tukee tutkimusaineistojen ja rekisteripohjaisten tutkimushankkeiden rakentamista. Infrastruktuuri kouluttaa tulevia rekisteriaineistoasiantuntijoiden sukupolvia tutkimukseen ja näyttöön perustuvaan päätöksentekoon.
Tampereen yliopisto mukana kuudessa jatkorahoitetussa infrastruktuurissa
Tampereen yliopisto on mukana kuudessa tutkimusinfrastruktuurissa, jotka kaikki olivat myös kansallisella tiekartalla 2021–2024 ja jatkavat tulevan kauden 2025–2028 tiekartalla:
- Biocenter Finland (BF)
- Common Language Resources and Technology Infrastructure (FIN-CLARIAH)
- Euro-BioImaging Finland: Research Infrastructure for Imaging Technologies in Biological and Biomedical Sciences (EB-Fi)
- Finnish Social Science Data Archive & CESSDA ERIC’s Finnish Service Provider (FSD)
- Research Infrastructure for Future Wireless Communication Networks (FUWIRI)
- Integrated Atmospheric and Earth System Science Research Infrastructure (INAR RI)
Tutkimusinfrastruktuurien kansallisen tiekartan tavoitteena on varmistaa, että tutkimusinfrastruktuurit pysyvät kansainvälisesti kilpailukykyisinä. Tavoitteena on, että ne vastaavat sekä nykyisiin että tulevaisuuden tieteellisiin haasteisiin, tuottavat uutta tietoa ja kasvattavat osaamista sekä toimivat vuorovaikutteisessa yhteistyössä TKI-toimijoiden kanssa. Rahoitusta on käytössä tiekartan tutkimusinfrastruktuureille yhteensä 130 miljoonaa euroa. Lue lisää Suomen Akatemian tiedotteesta.