Hyppää pääsisältöön

Valmistuneiden uraseurantakysely selvittää työelämän tarpeita ja vaikuttaa yliopistojen rahoitukseen

Julkaistu 1.10.2024
Tampereen yliopisto
Violetti ratikka pysäkillä rakennuksen vieressä.
Kuva: Karu Films
Yliopistojen valtakunnalliset uraseurantakyselyt käynnistyivät jälleen tiistaina 1. lokakuuta. Valmistuneita lähestytään tekstiviestillä, kirjeillä tai sähköpostitse.

Kysely lähetetään vuonna 2019 Tampereen yliopistosta valmistuneille diplomi-insinööreille ja arkkitehdeille sekä maisterin, lääketieteen lisensiaatin tai kasvatustieteen kandidaatin (varhaiskasvatuksen opettaja) tutkinnon suorittaneille. Tohtorien uraseurantakysely lähetetään vuonna 2021 tohtorin tutkinnon suorittaneille. 

Kyselyt toteuttaa yliopistojen työelämä- ja urapalvelujen valtakunnallinen Aarresaari-verkosto

Yliopistot ovat seuranneet valmistuneiden työllistymistä ja työuran alkuvaiheita yliopistojen yhteisin kyselyin jo lähes 20 vuoden ajan. Yhteisen kyselyn avulla saadaan laaja kuva korkeakoulutettujen työmarkkinoista ja työelämän osaamistarpeista. Tieto on yhteismitallista yliopistosta tai koulutusalasta riippumatta, joten se tuo hyvin esiin eroja eri alojen välillä. Uraseurantatietoa hyödynnetään monipuolisesti opetuksessa, opiskelijoiden ohjauksessa sekä koulutuksen suunnittelussa ja kehittämisessä. 

Kyselystä tietoa työmarkkinoista 

Vuoden 2023 Tampereen yliopiston uraseurantakyselyn tulokset osoittivat maisterikyselyyn vastanneiden työllistyvän hyvin. Vakituisessa kokopäivätyössä ilmoitti olevansa 78 %. Tohtoreista 60 % ilmoitti olevansa vakituisessa kokopäivätyössä, mikä on hieman edellisvuosia enemmän. 

– Suuret yritykset työllistävät maistereita eniten, mutta alakohtainen vaihtelu on suurta. Kunta on suurin työllistäjä kasvatus- sekä terveys- ja hyvinvointialoilla ja tohtorit löytävät työpaikan useimmiten yliopistolta kertoo Tampereen yliopiston uraseurantakyselystä vastaava erityisasiantuntija Hanna-Leena Hietaranta-Luoma

Tuloksilla vaikutusta myös yliopistojen rahoitukseen 

Maisterien uraseurantakysely on sidottu opetus- ja kulttuuriministeriön määrittelemään yliopistojen rahoitusmalliin. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella vastauksella on myös suoraan vaikutusta yliopiston saamaan rahoitukseen. Yhden vastauksen arvo on keskimäärin noin 5 500 euroa, ja vuodelle 2025 Tampereen yliopiston uraseurantakyselyn perusteella saama rahoitus on yli 5,5 miljoonaa euroa. 

– Jokainen vastaus tuo yliopistolle lisää tietoa valmistuneidemme työelämästä ja samalla myös rahaa, jolla pystymme kehittämään koulutustamme entistä paremmin työelämän tarpeita palvelevaksi, muistuttaa Hietaranta-Luoma. 

Tietoa Tampereen yliopiston uraseurannoista: 

Tampereen yliopiston uraseuranta

urapalvelut.tau [at] tuni.fi (urapalvelut[dot]tau[at]tuni[dot]fi) 

Lisätietoa uraseurantakyselystä: 
Erityisasiantuntija Hanna-Leena Hietaranta-Luoma
hanna-leena.hietaranta-luoma [at] tuni.fi (hanna-leena[dot]hietaranta-luoma[at]tuni[dot]fi)
Koulutuksen johtamisen tuki