Hyppää pääsisältöön
Haku

Linux-tietokoneen pikaohje

Tampereen yliopisto ja TAMK

Henkilökunnan TUNI Linux -tietokone

TUNI Linux on Tampereen korkeakouluyhteisön tietohallinnon ylläpitämä Linux tietokone- ja palvelinympäristö korkeakouluyhteisön opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Tällä sivulla on ohjeita henkilökunnan TUNI Linux -pöytäkoneiden ja kannettavien käyttöön. Ota ongelmatilanteissa yhteyttä IT Helpdeskiin, it-helpdesk [at] tuni.fi. Mainitse viestissäsi koneen nimi (nimi.lin.tuni.fi), mahdollisimman tarkka kuvaus ongelmasta ja tieto koska ongelma on esiintynyt.

Käyttöjärjestelmä ja jakelu

TUNI Linux -koneissa käytetään 64-bittistä Redhat Enterprise Linux -jakelua. Uusissa asennuksissa versio on 9, vanhemmissa vielä tuettuja versioita 8 ja 7 Workstation.

Kirjautuminen, käyttäjätunnus ja salasana

TUNI Linux -koneelle kirjaudutaan TUNI -käyttäjätunnuksella ja salasanalla. TUNI Linux -koneelle kirjauduttaessa käyttäjätunnuksena ei voi käyttää sähköpostiosoitetta. Henkilökunnan TUNI Linux pöytäkoneet ja läppärit on oletusarvoisesti tarkoitettu nimetyn henkilön käyttöön ja vain nimetty henkilö voi kirjautua koneelle. Mikäli koneen käyttäjä vaihtuu, ole yhteydessä IT-helpdeskiin. TUNI-käyttäjätunnuksen salasana vaihdetaan osoitteessa https://id.tuni.fi/ .

Kun kirjaudut TUNI Linux -kannettavalle ensimmäisen kerran, koneen on oltava kytkettynä lankaverkkoon tai langattomaan TUNI-STAFF -verkkoon. Kannettava muistaa kirjautumistiedot ensikirjautumisen jälkeen ja voit kirjautua samalla salasanalla myös ilman verkkoa. Salasanan vaihdon jälkeen uusi salasana päivittyy kannettavalle seuraavalla kerralla, kun kirjaudut koneelle tai avaat ruudunlukituksen verkkoyhteyden ja automaattisen VPN-yhteyden ollessa aktiivinen.

Työpöytä

Valitse kirjautuessa käyttäjätunnuksen syöttämisen jälkeen ratas-painikkeesta (ruudun oikeassa alakulmassa tai salasanakentän alla Sign In -painikkeen vieressä) aukeavasta valikosta haluamasi työpöytä. Standard ja Classic ovat ylläpidon tukemia työpöytävaihtoehtoja, mutta voit halutessasi käyttää myös muita. Emme kuitenkaan testaa ja tue muiden työpöytävaihtoehtojen toimintaa. Suosittelemme käyttämään työpöytänä Standard vaihtoehto, joka on GNOME 3:a. Classic vaihtoehto on vanhemman GNOME 2 näköiseksi muokattu GNOME 3. Yhdennäköisyys on kuitenkin hyvin pinnallista.

Oletusasetuksista poiketen TUNI Linux -koneille on asennettu Tweak Tool ja Shell ExtensionsNo topleft hot corner on käytössä, eli hiiren vieminen ruudun vasempaan yläreunaan ei siirry Activities -näytölle. Vinkkejä löytyy GNOME-työpöydän asetuksiin löytyy Gnome wikistä sivulta GNOME 3 Cheat Sheet .

Salasanat ja GNOME keyring

GNOME-työpöydällä on oletuksena käytössä keyring-niminen järjestelmä, johon GNOME-ohjelmat tallentavat kirjautumistietoja käyttäjän näin halutessa. Keyringiä käyttävät ainakin GNOME Online Accounts ja NetworkManager. Tallennetut salasanat suojataan käyttäjän kirjautumissalasanalla ja kirjautumisen yhteydessä Keyring "avataan" ja ohjelmat pääsevät käyttämään tallentamiaan kirjautumistietoja. Tallennettuja salasanoja voit käsitellä Passwords and keys -nimisellä ohjelmalla.

Kun vaihdat kirjautumiseen käytettävän TUNI-tunnuksen salasanasi, keyring ei enää aukea automaattisesti kirjautumisen yhteydessä. Ohjelma varoittaa tästä ja pyytää sinua asettamaan uuden salasanan.

Etäyhteydet

Henkilökunnan henkilökohtaiseen TUNI Linux -koneeseen sallitaan ssh-etäyhteydet muiden ylläpidettyjen koneiden VPN-yhteyksillä ja ssh-forward.tuni.fi -palvelun kautta. Kannettavalla tämä toimii myös kannettavan ollessa VPN-yhteydellä.

Levytila

Henkilökunnan henkilökohtaisen TUNI Linux-koneen kotihakemisto

Henkilökunnan henkilökohtaisen TUNI Linux -koneen kotihakemisto tallentuu koneen paikalliselle levylle. Kotihakemistosta otetaan automaattisesti varmuuskopio 24 tunnin välein, mikäli kone on päällä ja verkossa ja automaattisesti toimiva VPN-yhteys aktiivisena. Kotihakemistolle varatun levyosion koko on rajoitettu (uusissa asennuksissa 12 GB), jotta kotihakemiston automaattinen varmuuskopiointi olisi mahdollinen. Kokorajoituksen ja rajoitetun vikasietoisuuden vuoksi kotihakemisto on tarkoitettu ensisijaisesti asetustiedostoille ja työtiedostot kannattaa sijoittaa verkkolevyille (tai mikäli varmuuskopioita ja vikasietoisuutta ei tarvita, koneen paikalliselle levylle).

Verkkolevyt

TUNI Linux -koneilla on käytettävissä samat verkkolevyt kuin TUNI Windows -ympäristössä.

Käyttäjän henkilökohtainen verkkolevy (TUNI Windows -koneilla P:-asema) näkyy hakemistossa /tuni/home/<tunnus>.

Henkilökunnan TUNI Linux -koneilla ryhmäkansiot (Windows-koneilla S:-aseman kansiot) ovat käytettävissä hakemiston /tuni/groups/ alla. Niiden suuren määrän takia /tuni/groups/ -hakemistolistaus (esimerkiksi komento ls /tuni/groups/ ) ei näytä niitä kaikkia. Tietty ryhmäkansio liitetään automaattisesti tarvittaessa (esimerkiksi komennolla ls /tuni/groups/hakemiston_nimi ), mikäli se on olemassa ja sinulla on siihen käyttöoikeudet. Yksittäisen hakemiston voi pyytää tarvittaessa näkyviin hakemistolistaukseen IT Helpdeskistä. Muista mainita pyynnössä kansioiden nimet, joita haluat näkyviin.

Verkkolevyt ovat käytettävissäsi henkilökunnan kannettavalla myös kannettavan ollessa muualla verkossa ja automaattisen VPN-yhteyden ollessa aktiivinen. Opiskelijoiden yhteiskäyttöisillä TUNI Linux -luokkakoneilla sekä etätyöpöytä- ja ssh-palvelimilla ryhmähakemistot eivät ole käytettävissä.

Koneen paikallinen levytila

Käyttöjärjestelmä- ja ohjelmistoasennuksista ylijäävä levytila on käytettävissäsi /worktmp/ -hakemistossa. /worktmp/ -hakemiston alle pitää tehdä oman käyttäjätunnuksen niminen hakemisto, jota käyttää. /worktmp/ -hakemisto voi olla koneesta riippuen symbolinen linkki, mutta kaikki viittaukset on syytä tehdä /worktmp/ -linkin kautta. /worktmp/ -hakemistoa ei vamuuskopioida, eikä sitä ole kahdennettu, eli /worktmp/ -hakemistoon ei kannata tallentaa mitään tärkeää.

Tulostaminen

TUNI Linux -koneilla on valmiiksi asennettu tulostusjono SecurePrint . Mahdollisten SecurePrint tulostusjonon ongelmatapauksissa tulostus onnistuu selaimella https://webprint.tampere3.fi/.

Lue lisää tulostus ja kopiointi

Sähköposti, kalenteri ja Microsoft Teams

Office 365 -sähköpostia voi lukea www-selaimella osoitteesta https://outlook.office.com/ . Kirjaudu TUNI sähköpostiosoitteella ja salasanalla.

Sähköpostin lukeminen onnistuu myös OAuth2-kirjautumista (MFA) tukevilla sähköpostiohjelmilla, esimerkiksi Mozilla Thunderbirdillä.

Lue lisää sähköpostista

Microsoft Teams on käytettävissä TUNI Linux-koneilla Microsoft Edge -selaimella. Teams on käytettävissä myös muilla selaimilla (esim Firefox ja Chromium), mutta kaikki ominaisuudet, esimerkiksi video tai ruudunjako, eivät välttämättä toimi.

Teamsin käyttöä selaimella voi helpottaa teamsin selainsovelluksen (PWA eli Progressive Web App) käyttö. Selainsovellus asennetaan Microsoft Edge -selaimen kautta ja asennuksen jälkeen teams löytyy työpöydän valikoista ja teams voidaan käynnistää erillään selaimesta.

Ohjelmistot ja päivitykset

TUNI Linux -koneille on asennuksen yhteydessä asennettu yleisimmin käytetyt perusohjelmistot. Mikäli tarvitsemaasi ohjelmistoa ei koneelta löydy, voit kysyä sitä IT Helpdeskistä.

Ohjelmistopäivitykset testataan ylläpidon toimesta ja testauksen jälkeen ne asentuvat koneille automaattisesti koneen ollessa päällä ja verkossa. Jotkut päivitykset vaativat ohjelmien tai koneen uudelleenkäynnistyksen, minkä vuoksi suosittelemme käynnistämään koneen uudestaan säännöllisesti. Mikäli päivitys vaatii sinulta kiireellisiä toimia, esimerkiksi ohjelman tai koneen uudelleenkäynnistyksen, sinulle ilmoitetaan sähköpostilla. Joudumme toisinaan uudelleenkäynnistämään työasemat automaattisesti. Hoidamme tällaiset tapaukset ensisijaisesti säännöllisen kuukausittaisen huoltokatkon aikana ja pyrimme tiedottamaan tästä etukäteen sähköpostilla. Suunnitellut huoltokatkot löydät intrasivulta.

Ohjelmien asentaminen

Voit asentaa henkilökunnan henkilökohtaiselle koneelle myös itse TUNI Linux -ympäristöön paketoituja ohjelmia pkcon -komennolla. TUNI Linux -ympäristössä on käytettävissä Red Hat Enterprise Linux -jakelun omien pakettien lisäksi EPEL-projektin ( https://fedoraproject.org/wiki/EPEL ) paketit ja tietohallinnon paikallisesti paketoimat ohjelmistot. Mikäli tarvitsemaasi ohjelmistoa ei löydy, voit kysyä sitä IT Helpdeskistä.

Lisäksi ohjelmia voi asentaa kääntämällä ohjelman lähdekoodeista ja asentamalla esimerkiksi /worktmp/tunnus/ -hakemistoon.

Lue lisää Ohjelmien asentaminen TUNI Linux-koneille.

Windows-ohjelmien käyttäminen

Voit käyttää virtuaalista Windows 10 -työpöytää TUNI Virtual Desktop -palvelun kautta.

Lisäksi Office-paketin ohjelmien selainversioita voit käyttää suoraan osoitteessa https://portal.office.com

Verkko

TUNI Linux -koneen lankaverkkoliityntää varten on työpisteestä varattu verkkopistoke. Verkkopistoke on tarkoitettu  tietyn koneen käyttöön, eikä siihen saa kytkeä mitään muuta laitetta. Ilmoita mahdollisesta muutostasi IT Helpdeskiin, jolloin koneelle varataan uudesta huoneesta verkkopistoke. HUOM! Uudemmissa kannettavissa ei ole kiinteää lankaverkkoliityntää, mutta koneen mukana voidaan toimittaa telakka, jossa on verkkoliityntä. Telakka on tarkoitettu vain kyseiseen koneeseen, eikä telakkaan saa liittää muita koneita. Yllä mainittu kannettavan lankaverkkoliityntä tarkoittaa näissä tapauksissa telakan verkkoliityntää.

Koneella on oletusarvoisesti kiinteä IPv4 osoite. IPv4-osoite on kirjattu nimipalveluun koneen nimellä. Kone on palomuurattu niin, että kaikki verkkoyhteydet koneelle on kielletty poislukien yllämainittu ssh-yhteys etäkäyttöä varten.

Langaton verkko, WLAN

Henkilökunnan kannettavaan TUNI Linux -koneeseen on valmiiksi konfiguroitu TUNI:llä käytössä olevat langattomat verkot TUNI-STAFF, roam.fi ja eduroam. TUNI-STAFF verkkoon kone kirjautuu automaattisesti koneen omilla varmenteilla. roam.fi ja eduroam verkkojen asetuksissa käyttäjätunnuksena käytetään koneen ensisijaista käyttäjää ja salasana tallentuu langattoman verkon ensimmäisellä käyttökerralla GNOME keyringiin. Myös muita langattomia verkkoja voi käyttää, mutta verkon tunnistetiedot tallennetaan kannettavan kovalevylle selkokielisenä, mikä voi olla verkosta riippuen tietoturvariski.

Lue lisää langattomista verkoista

VPN-yhteys

VPN-yhteyden avulla voit käyttää korkeakouluyhteisön palveluita, kun kone on muualla kuin oman työpisteen lankaverkossa. Tällöin TUNI Linux kannettava pyrkii automaattisesti muodostamaan vpn-yhteyden TUNI-Linux-VPN. Tämän vpn-yhteyden ollessa käytössä liikenne korkeakouluyhteisön sisäverkkoon kulkee automaattisesti salattuna ja palvelut, kuten verkkolevyt, on käytettävissä.

VPN-yhteyden voi valita oikean yläkulman valikosta. Normaalin vpn-yhteyden lisäksi listattuna on toinen vaihtoehto, TUNI-Linux-Full-VPN, joka kierrättää kaiken verkkoliikenteen korkeakouluyhteisön verkon kautta. TUNI-Linux-Full-VPN ei suorituskykysyistä mene oletuksena päälle, mutta siitä voi olla iloa kun haluat käyttää sellaisia TUNI:n lisensoimia verkkopalveluita, joihin on pääsy vain TUNI:n verkosta. TUNI-Linux-VPN -yhteys täytyy ottaa käsin pois päältä ennenkuin TUNI-Linux-Full-VPN -yhteyden laittaa päälle.

VPN-yhteyden ollessa auki henkilökunnan kannettavalle TUNI Linux -koneelle pääsee tarvittaessa kirjautumaan myös yllämainitulla ssh-yhteydellä.

 

IT Helpdesk
0294 520 500
it-helpdesk [at] tuni.fi (it-helpdesk[at]tuni[dot]fi)
helpdesk.tuni.fi

 

Julkaistu: 7.6.2019
Päivitetty: 8.10.2024