Opiskelun etiikka ja hyvä tieteellinen käytäntö
TAMKin menettelytapaohjeet vilppitapauksissa
1. Vilppiohjeistuksen taustaa
Vilppiä on tahallinen tai tahaton epärehellinen teko tai tekemättä jättäminen, jonka tarkoituksena on antaa väärä kuva omasta tai toisen henkilön osaamisesta tai toiminnasta. Vilpiksi katsotaan myös tilanne, jossa opiskelija opintosuoritusta tehdessään turvautuu kiellettyihin apuvälineisiin tai keinoihin.
TAMK noudattaa vilppitapauksissa tutkintosäännön 32 § sekä järjestyssäännön 10. lukua. Lisäksi TAMK soveltaa opetusministeriön asettaman tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeita hyvästä tieteellisestä käytännöstä ja sen loukkausten käsittelemisestä (Tutkimuseettisen neuvoston ohje).
Opiskelijan sääntöjen rikkomuksista on erikseen määritelty seuraamukset, jotka noudattavat ammattikorkeakoululakia (38 §, 39 §). Seuraamuksen laajuus riippuu rikkomuksen vakavuudesta ja toistuvuudesta.
2. Yleisiä ohjeita
2.1. Opinnäytetyö
Opinnäytetyötä koskevat vilppitapaukset käsitellään tämän menettelytapaohjeen mukaisesti. Lisäksi noudatetaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa -linjauksia.
2.2. Tentti, kirjalliset ja suulliset työt sekä toiminnalliset tilanteet
Tenttivilpillä tarkoitetaan kirjallisessa, suullisessa tai sähköisessä osaamisen näytössä tehtyä vilppiä. Tämä ohje kattaa lisäksi muissa kirjallisissa, suullisissa tai toiminnallisissa osaamisen näyttötilanteissa tehdyt vilpit.
2.3. Harjoittelu
Opintoihin liittyvää harjoittelua koskevat samat kriteerit kuin muitakin vilppitapauksia.
3. Vilppitapausten käsittely
3.1 Epäilty tai havaittu vilppi
Epäillessään tai havaitessaan opiskelijan tekemän vilpin, vilpin todennut opettaja ottaa viipymättä yhteyttä opiskelijaan. Opiskelija ja opettaja keskustelevat asiasta ja keskustelun perusteella:
i. epäily osoittautuu aiheettomaksi, eikä aiheuta jatkotoimenpiteitä.
ii. opiskelija todetaan syyllistyneen vilppiin ja vilpillinen suoritus hylätään.
Opettaja laatii todetusta vilpistä, sen käsittelystä ja lopputuloksesta muistion, ja toimittaa sen tutkintovastaavalle ja opiskelijalle tiedoksi. Opiskelijan on mahdollista esittää kirjallinen oikaisupyyntö tutkintovastaavalle seitsemän vuorokauden sisällä muistion saapumisesta.
Opiskelijan oikaisupyyntöajan päätyttyä tutkintovastaava muistuttaa opiskelijaa kirjallisesti, että toistuessaan vilppi johtaa varoitukseen tai opiskelijan määräaikaiseen erottamiseen. Tämän jälkeen tutkintovastaava kirjaa vilpin lomakkeelle (rajattu pääsyoikeus).
Opettaja ja opiskelija sopivat hylätyn suorituksen uusimisen tavasta. Uusimiset ovat mahdollisia vain normaalien uusimiskäytänteiden ja aikataulujen mukaisesti.
iii. opettaja ja opiskelija eivät pääse ratkaisuun, ja opettaja siirtää asian seitsemän vuorokauden sisällä opettaja-opiskelija -keskustelusta jatkokäsittelyyn tutkintovastaavalle.
Opettaja laatii epäillystä vilpistä, sen käsittelystä ja lopputuloksesta muistion, ja toimittaa sen tutkintovastaavalle ja opiskelijalle tiedoksi. Opiskelija toimittaa opettajalle ja tutkintovastaavalle kirjallisen vastineen seitsemän vuorokauden sisällä muistion saapumisesta.
Jatkokäsittely, kun opettaja ja opiskelija eivät pääse ratkaisuun
Kuuleminen käydään tapaamisessa tutkintovastaavan, opettajan ja opiskelijan kanssa. Kuulemiskeskustelua voidaan siirtää opiskelijan sairastumisen tai ylivoimaisen esteen johdosta kerran. Toisella kerralla asia voidaan ratkaista myös ilman opiskelijan osallistumista.
Kuulemisen tuloksena tutkintovastaava tekee asiasta kirjallisen päätöksen, josta ilmenee epäilty/todettu vilppi, sen käsittely, lopputulos ja seuraukset. Tutkintovastaava tallentaa kirjallisen päätöksen OneDriveen ja jakaa tarkasteluoikeuden esihenkilölleen.
3.2 Toistuva vilppi
Mikäli vilppi on toistunut kaksi kertaa (tai useammin) saman opiskelijan kohdalla, vie tutkintovastaava asian kirjallisesti dokumentoituna jatkokäsittelyyn yksikön johtajalle. Yksikön johtaja tekee dokumentoinnin avulla koulutuksen vararehtorille esityksen opiskelijalle annettavasta varoituksesta tai määräaikaisesta erottamisesta. Päätöksen opiskelijalle annettavasta varoituksesta tekee rehtori ja määräaikaisesta erottamisesta TAMKin hallitus.
Mikäli vilppiin syyllistynyt opiskelija on vaihto-opiskelija, tutkintovastaava lähettää yhteistyössä TAMKin kv-liikkuvuuksista vastaavan henkilön kanssa asiasta selvityksen opiskelijan kotikorkeakouluun.
Päätökseen tyytymätön opiskelija voi hakea muutosta valittamalla Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa asian tiedoksisaamisesta.
4. Käytännön ohjeita
Mikäli vilppi todetaan tenttitilaisuudessa, valvoja keskeyttää opiskelijan tentin ja ottaa yhteyttä tentin järjestäneeseen opettajaan, joka aloittaa vilpin selvittelyn.
Mikäli vilppi todetaan EXAM-tilan valvonnassa, valvoja ottaa yhteyttä tentin järjestäneeseen opettajaan, joka aloittaa vilpin selvittelyn. Vilpiksi EXAM-tenttitilanteessa katsotaan kaiken luvattoman materiaalin ja esineiden käyttö/esillä pitäminen EXAM-tilassa.