Hyppää pääsisältöön
TAMKin opiskelijan käsikirja

Apua kriisitilanteen kohdatessa

Kriisiryhmä on yhteisömme ja kaikkien sen jäsenten tukena tarvittaessa ja tarjoaa tilanteen mukaista henkistä ensiapua yhteisöä kohdanneissa traumaattisissa kriisitilanteissa. TAMKin kriisityön tavoitteena on tukea yhteisön jäseniä siten, että äkillisen järkyttävän tapahtuman jälkeen yhteisön jäsenet voivat kokea saaneensa asiantuntevaa ja kunnioittavaa henkistä ensiapua sitä tarvitessaan ja pääsevät elämässään eteenpäin.

Kriisin kohdatessa yhteisöämme jokainen reagoi tilanteeseen yksilöllisesti, omalla tavallaan. On luonnollista, että mikä tahansa kriisitilanne aiheuttaa voimakkaita tuntemuksia, tunteita ja/tai epätodellista oloa. Kriisi järkyttää elämän tasapainoa ja synnyttää usein tarvetta käsitellä asiaa omassa yhteisössä. Omien tuntemusten kanssa ei tarvitse selviytyä yksin. Omien ajatusten ja tuntemusten käsittely yhdessä muiden kanssa auttaa jaksamaan ja selviytymään eteenpäin. 

Kriisiryhmä on yhteisömme ja kaikkien sen jäsenten tukena tarvittaessa ja tarjoaa tilanteen mukaista henkistä ensiapua yhteisöä kohdanneissa traumaattisissa kriisitilanteissa. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi yhteisön jäsenen äkillinen kuolema, vakavat onnettomuudet, itsemurha, itsemurhayritys, väkivaltatilanteet, uhkatilanteet, tulipalo ja muut järkyttävät tapahtumat. 

TAMKin kriisityön tavoitteena on tukea yhteisön jäseniä siten, että äkillisen järkyttävän tapahtuman jälkeen yhteisön jäsenet voivat kokea saaneensa asiantuntevaa ja kunnioittavaa henkistä ensiapua sitä tarvitessaan ja pääsevät elämässään eteenpäin. Kriisiryhmä antaa tarvittaessa konsultaatioapua ja koulutusta henkilökunnalle (mm. eri toimipisteiden yhteyshenkilöt, opettajatuutorit). Kriisiryhmä toimii osana TAMKin turvallisuus- ja pelastusorganisaatiota.

Ole yhteydessä kriisiryhmän jäseneen kriisitilanteissa, joissa jälkihoidollista tarvetta voi ilmetä. Kriisiryhmää johtaa lehtori Jussi Savolainen, joka toimii myös ryhmän koollekutsujana. Kriisiryhmän kokoonpanon yhteystietoineen löydät Intran käsikirjasta Kriisin jälkihoito -sivulta.

 

Tarkempia krisitilanteisiin liittyviä toitoimintaohjeita löytyy Intrasta:

Onnettomuus- ja vaaratilanteet 

Viestintä kriisitilanteesta 

Opiskelijan kuolemantapaus 

Henkilöstöön kuuluvan kuolemantapaus 

 

Opiskelijat voivat olla yhteydessä TAMKin oppilaitospastoriin (Jussi Houttu, 040 804 8403, jussi.houttu [at] evl.fi (jussi[dot]houttu[at]evl[dot]fi)) taikka opiskeluterveydenhuollosta vastaavaan YTHS:ään.

 

Henkilöstölle on apua saatavilla työterveyshuollosta.

 

HUOM! Jos koet tarvitsevasi akuuttia henkilökohtaista keskustelu- tai kriisiapua, voit olla yhteydessä myös MIELI ry:n valtakunnalliseen Kriisipuhelimeen 09 2525 0111 (avoinna 24/7) tai Kriisikeskus Osviittaan.

Julkaistu: 2.11.2022
Päivitetty: 30.8.2024