Motivoiva haastattelu sosiaali- ja terveydenhuollossa
Hanki valmiuksia keskustelevampaan työtapaan asiakkaan kanssa
Toteutusaika
Hakuaika
Hinta
Kampus
Kaupunki
Opetuksessa käytettävät kielet
Koulutusala
Järjestävä yksikkö
Opetustapa
Opintojen taso
Koulutus antaa valmiudet keskustelevampaan työtapaan, joka haastaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasta tarkastelemaan kriittisesti omaa suhdettaan elämää haittaavaan ongelmaan. Koulutus sopii kaikille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.
Mikä on motivoiva haastattelu?
Menetelmän nimi viittaa siihen, että ammattilaisen ohjeet eivät saa asiakasta muuttamaan uskomuksiaan tai käyttäytymistään, vaan ratkaisevaa on asiakkaan oma motivaatio, halu ja kyky tehdä jokin muutos. Ammattilainen voi kuitenkin herätellä asiakkaan motivaatiota reflektointia edellyttävillä kysymyksillä ja aktiivisella, kuuntelevalla läsnäololla. Menetelmässä keskeistä on kokemuksen ja sen merkityksen ymmärtäminen.
Menetelmä luotiin alun perin erilaisten riippuvuuksien hoitoon, mutta se sopii käytettäväksi myös silloin, kun tarvitaan muutosta elämää haittaaviin tunteisiin, ajatuksiin, käyttäytymiseen ja elämäntapoihin. Sen avulla voi myös muokata asiakkaan suhdetta elämää haittaavaan ongelmaan, kuten kipuun. Asiakkaan oman ajattelutavan ja haitallisten käyttäytymismallien muutos ovat keskeisiä tekijöitä, joiden avulla hän voi selvitä ongelmansa kanssa.
Koulutuksen aikataulu ja toteutus
Järjestämme koulutuksen perjantaina 28.03.2025 Tampereen ammattikorkeakoululla, osoitteessa Kuntokatu 3. Koulutus alkaa kello 9 ja päättyy kello 16. Se sisältää neljä 90 minuutin luentoesitystä, kaksi kahvitaukoa ja lounastauon.
Aamupäivän ohjelma:
- elämää haittaavan tekijän (kokemuksen) määrittely ja merkityksellistäminen
- erilaisia haastattelustrategioita
Iltapäivän ohjelma:
- motivoivan haastattelun periaatteet
- muutoksen esteitä
- arvot ja tavoitteet
- motivoivan haastattelun kysymyksiä
- haastattelun käytännön harjoituksia ja vertaispalaute
- loppukeskustelu
Kouluttaja
Tapio Ojala, TtT, OMT-fysioterapeutti
Tapio Ojala väitteli vuonna 2015 kroonisesta kivusta terveystieteiden tohtoriksi Jyväskylän yliopistossa. Hän on hoitanut kipukroonikkoja yli 20 vuotta ja hänellä myös pitkä kokemus kipuun ja vuorovaikutukseen liittyvien kurssien ohjaamisesta.