Hyppää pääsisältöön

GlassBoneS - Affordable biomimetic scaffolds based on substituted calcium phosphates and bioactive glass for bone regeneration applications

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.10.2024–31.8.2026
KärkialueTekniikka

Tavoitteet

GlassBoneS-projektin tavoitteena on kehittää luuta lisääviä menetelmiä ja materiaaleja hammasimplanttien asennukseen tapauksissa, joissa potilaalla ei ole tarpeeksi luuta implanttiruuvien ja proteesien kiinnitykseen. GlassBoneS projektissa valmistetaan keraamisia tukirakenteita kationikorvatuista hydroksiapatiittijauheista ainetta lisäävällä valopolymerisointimenetelmällä. Haasteena on tukirakenteiden riittävien mekaanisten ominaisuuksien saavuttamiseksi tehtävä korkean lämpötilan sintraus, mikä heikentää kationikorvatun hydroksiapatiitin bioaktiivisuutta. GlassBoneS ehdottaa ratkaisuksi matalalla sintrautuvan bioaktiivisen lasin käyttöä hydroksiapatiittipartikkeleiden pinnoitteena. Tämä lähestymistapa säilyttää hydroksiapatiitin bioaktiivisuuden, mutta parantaa myös tukirakenteiden mekaanisia ominaisuuksia ja samalla torjuu lääkeresistenttien bakteerien uhkaa lisäämällä hivenaineita bioaktiiviseen lasiin.

Vaikutus

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan alle puolet maailman väestöstä saa välttämättömiä terveydenhuoltopalveluja, joten edullisille ratkaisuille on selkeä tarve. GlassBoneS-projekti jatkaa AffordBoneS-projektin (Horizon Europe Marie Skłodowska-Curie Actions) aikana saatujen materiaalien kehittämistä tarjotakseen yksilöllisiä ja edullisia tukirakenteita luun lisäämiseksi hammas- ja proteesiasennuksissa. Näin yhä suurempi osa väestöstä tulee pääsemään tarvittaviin hoitoihin ja heidän elämänlaatunsa paranee. Euroopassa yksin arvioidaan tarvittavan vuosittain 1,5 miljoonaa luun lisäämiseen tähtäävää toimenpidettä.
 

Rahoituslähde

Tampereen yliopiston tutkijakollegium