Teknologiayritysten modernisointi tekoälyn ja robotiikan avulla -hankkeessa suunnitellaan ja testataan satakuntalaisten yritysten tarpeisiin vastaava modernisointipalvelu, jossa erityisesti pk-yritykset voivat teettää eri alojen asiantuntijoiden ja/tai asiantuntija-/opiskelijatiimien tekemiä kokeiluja ja Proof of Concept (PoC) -pilotteja.
Tausta
Hankkeessa tähdätään Satakunnan yritysten tuotannon ja teknologiapalveluiden modernisointiin tekoälyn ja robotiikan avulla. Hankkeen toteuttavat Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston Porin yksikön asiantuntijat RoboAI tutkimus- ja tuotekehityslaboratoriosta. Se keskittyy erityisesti pk-yritysten tarpeisiin, tarjoten kokeiluja ja Proof of Concept -pilotteja.
Tavoite ja tehtävät
Hankeella on seuraavat päätavoitteet:
- Suunnitella ja testata modernisointipalvelu, joka vastaa erityisesti satakuntalaisten pk-yritysten tarpeisiin, mahdollistaen asiantuntijoiden ja opiskelijatiimien toteuttamat kokeilut ja PoC-pilotit.
- Tunnistaa ja valita automaatiota, robotiikkaa ja tekoälyä hyödyntäviä yrityksiä kokeiluihin, vahvistaen niiden kasvumahdollisuuksia.
- Kehittää ja mallintaa modernisointipalvelujen toteutusmahdollisuuksia selkeiksi ja helposti lähestyttäviksi, integroimalla ne osaksi Robocoast EDIHin palveluja.
- Vahvistaa RoboAI:n tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen osaamista ja yhteistyötä, hyödyntäen tuloksia laajemmin alueen teknologisen kehittymisen edistämiseksi.
Vaikuttavuus
Hankkeen vaikutukset lyhyellä ja pitkällä aikavälillä:
Lyhyen aikavälin vaikutukset:
- Pk-yritysten välittömät hyödyt modernisointipalvelujen kautta, kuten parantunut tuotantotehokkuus ja teknologian hyödyntäminen.
- Satakuntalaisten yritysten teknologiaosaamisen ja innovaatioiden konkreettinen kehittyminen kokeilujen ja PoC-pilottien myötä.
- Vahvistunut yhteistyö ja tietojenvaihto korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yritysten välillä, edistäen välittömästi alueen teknologista osaamista.
Pitkän aikavälin vaikutukset:
- Alueellisen kilpailukyvyn ja innovatiivisuuden kestävä kasvu tekoälyn ja robotiikan soveltamisen ansiosta.
- Vahvistunut ekosysteemi, jossa korkeakoulut, tutkimuslaitokset ja yritykset muodostavat toisiaan tukevan verkoston, mikä edistää jatkuvaa oppimista ja osaamisen kehittämistä.
- Satakunnan aseman vahvistuminen robotiikan ja automaation keskuksena, mikä voi houkutella lisää investointeja ja uusia yrityksiä alueelle.
Tutkimusrahoitus
Rahoituslähde
Euroopan alukehitysrahasto (EAKR) / Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027, EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma
Koordinoiva organisaatio
Hankkeen toteuttaa Tampereen yliopiston Porin yksikön SEINTS -tutkimusryhmä (osatoteuttaja) yhdessä Satakunnan ammattikorkeakoulun (päätoteuttaja) kanssa.Hanketoteuttajilla on erikseen sovitut roolit ja työpaketit.
Yhteistyötahot
RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskus: Käytetään keskuksen yhteiskäyttölaboratoriota ja hyödynnetään siellä toimivien korkeakoulujen tutkimusryhmien asiantuntijaosaamista.
Yhteyshenkilöt
Yhteyshenkilönä toimii tutkimuspäällikkö Jari Soini