Hyppää pääsisältöön

Kestävyyden teema-alue

Kehitämme kiertotalouteen perustuvia ratkaisuja ja liiketoimintamalleja. Autamme yrityksiä ja yhteisöjä vihreässä siirtymässä. Vastaamme energia-, materiaali- ja markkinamurrokseen ennakoivasti.

Tavoitteet

TAMKin kestävyyden teema-alueen tavoitteena on hiilineutraali ja resurssitehokas yhteiskunta. Kunnianhimoisena visionamme on irtikytkentä fossiilisista arvoketjuista kohti biokiertotaloutta. 

Teema-alue yhdistää TAMKin osaamista energiasta, materiaaleista, suunnittelusta, digitalisaatiosta, liiketoiminnasta ja johtamisesta. Tämä mahdollistaa monialaiset hankkeet, isojen kokonaisuuksien kehittämisen sekä uudet avaukset ja innovaatiot.

Tutkimus-, kehittämis- ja innovointityön tulosten vaikuttavuus muodostuu ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden edistämisestä ekosysteemeissä ja verkostoissa alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

TKIO-toiminnan painopistealueet

Metsäbiotuotteet ja materiaalimurros

Meillä on vahva osaaminen kestävistä metsäbiotuotteista (sellu, paperi ja pahvi) ja pitkä yhteistyö kemiallisen metsäteollisuuden kanssa. TKI-hankkeemme keskittyvät paperinvalmistuksen kiertotalousratkaisuihin, pakkauksen biopohjaisiin ratkaisuihin ja biohajoavuuteen.

Arvoketjut ja kuluttajien sitouttaminen

Meillä on vahva pakkausosaaminen ja erityisenä mielenkiintona kuluttajan rooli pakkausten arvoketjussa. Kuluttajalla on tärkeä rooli EU:n keskeisten arvoketjujen kehittämisessä kohti kiertotaloutta ja EU:n kierrätystavoitteiden saavuttamisessa.

Kestävät ja älykkäät tekstiilit

Vastuullisten ja älykkäiden tekstiilien kentässä keskitymme uusiin materiaaleihin, teknisiin tekstiileihin, tekstiilien laadun mittaamiseen, kestäviin kuitukankaisiin sekä kestäviin älytekstiileihin. Vastuullisuuden ja kiertotalouden haasteiden ratkaiseminen on akuutti globaali ongelma, jonka ratkaisemiseksi tehdään Euroopan tasolla merkittäviä panostuksia.

Kestävä metsänhoito, data ja digitaalisuus

Vahvuutemme on kestävän metsänhoidon käytännöissä, jotka varmistavat vastuullisen metsänkorjuun, luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja metsäekosysteemien terveyden ylläpitämisen. Kehitämme myös datan ja digitaalisten sovellusten hyödyntämistä kestävässä metsänhoidossa.

Energiajärjestelmien älykäs siirtymä

Meillä on vahva osaaminen älykkään energiamurroksen teknologisista ratkaisuista. TAMKissa on parhaillaan käynnissä tai äskettäin toteutettuna useita tutkimushankkeita, jotka käsittelevät sääriippuvan uusiutuvan tuotannon älykästä tehonhallintaa ja energian varastointia, sähkövoimansiirron konvertteri- ja invertterikäyttöjä, vetyteknologioita ja virtuaalista inertiaa.

Soveltavan tutkimuksen ympäristöt

Hyödynnämme erityisesti seuraavia laboratorioita:

 

Kärkihankkeet

VETY-tekno (2024–2027)

Vetytalouden teknologiat sektori-integraatiossa on kokeellisen TKIO-työn hanke, jossa suunnitellaan ja toteutetaan liikkuva vetytalouden koelaboratorio. Tavoitteena on ratkaista vetytalouden teknisiä yrityslähtöisiä haasteita.

SYNTI (2024–2025)

Synteettisen inertian ratkaisut hajautetuissa sähköverkoissa on dynaamisen mallinnuksen hanke, jossa kehitämme yhteistyössä XAMKin kanssa suuntaajakäyttöisten lähteiden (energiavarastot, tuulivoima, aurinkosähkö) mahdollisuuksia tukea sähköverkkoa perinteisen tahtigeneraattoreihin perustuvan sähköntuotannon tavoin.

LIFE-BECKON (2022–2025)

LIFE-BECKON vahvistaa energiayhteisöjen käyttöönottoa kaikkialla Euroopassa. Siinä kehitetään osaamistarpeita vastaavia koulutussisältöjä ja kattavia tukimekanismeja mm. viranomaisille, kehittäjille ja paikallisille käytännön toimijoille. Sisältöjä pilotoidaan hankkeen kolmella Living Lab -alueella eli Kööpenhaminassa, Avilassa ja Sofiassa.

EduSTA Academy for Sustainable Future Educators (2022–2025)

EduSTA on Suomen ensimmäinen Erasmus+ Teacher Academies -hanke. Siinä kehitetään opettajien kestävyysosaamisen tueksi digitaalinen osaamismerkistö ja pedagogisia prosesseja. TAMK johtaa konsortiota, jossa on partnereita Hollannista, Espanjasta, Tsekistä ja Ruotsista. Hanke on herättänyt runsaasti kansainvälistä kiinnostusta, sillä digitaalisia osaamismerkkejä pidetään vaikuttavana tapana vahvistaa opettajien kestävyysosaamista.

SUSTAFIT (2022–2024)

SUSTAFIT – sustainable fit-for-purpose nonwovens kehittää ratkaisuja ei-kestävien  prosessien ja kuitukankaiden materiaalien korvaamiseksi ympäristöystävällisemmillä. Tavoitteena on parantaa laatua, kustannustehokkuutta ja sovellusvalikoimaa tavoitteena kasvattaa kestävien kuitukankaiden markkinaosuutta.

Älykkäitä ohjauksia energiamurroksen sähkökäyttöihin (2021–2023)

Hankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin älypohjaisia ohjauksia energiamurroksen moderneihin sähkökäyttöihin, joissa energian varastoinnilla ja uusiutuvilla sähköntuotantomuodoilla on merkittävät roolinsa. Ohjaustarpeet olivat pääosin yritysvetoisia.

Vaikuttavuutta hankkeissa

Julkaisut

Kestävän kehityksen tavoitteet

Edistämme erityisesti seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:

  • Tavoite 6: Varmistaa veden saanti ja kestävä käyttö sekä sanitaatio kaikille.
  • Tavoite 7: Varmistaa edullinen, luotettava, kestävä ja uudenaikainen energia kaikille.
  • Tavoite 9: Rakentaa kestävää infrastruktuuria sekä edistää kestävää teollisuutta ja innovaatioita.
  • Tavoite 11: Taata turvalliset ja kestävät kaupungit sekä asuinyhdyskunnat.
  • Tavoite 12: Varmistaa kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys.
  • Tavoite 13: Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.

Lähde kumppaniksemme

Me haluamme edistää kestävyyttä yhdessä kumppaniemme kanssa, joten toivottavasti sinä olet kiinnostunut yhteistyötä kanssamme. Yhteistyö voi tapahtua tutkimus- ja kehittämisprojektissa, opetuksen kehittämisessä, yhteisten tapahtumien ja kampanjoiden kautta tai innovaatioita ja parhaita käytänteitä jakamalla. Edistetään yhdessä kestävyyttä ja tehdään parempaa tulevaisuutta!

Yhteystiedot