Hyppää pääsisältöön

Anne Kuosmanen: Tuotejohtamisen täydennyskoulutus antoi paljon

Julkaistu 10.6.2022
,
päivitetty 3.10.2023
Tampereen yliopisto
Anne Kuosmanen kaivoskoneen portailla
Sandvikilla tuotekehitysjohtajana työskentelevä Anne Kuosmanen opiskeli lisää tuotejohtamisesta täydennyskoulutuksena. Monimuotototeutus helpotti opiskelua vaativan työn ohessa.

Anne Kuosmanen on valmistunut Tampereen teknillisestä korkeakoulusta TTY:ltä tuotantotalouden diplomi-insinööriksi vuonna 2007. Sandvikilla Kuosmanen aloitti jo opiskeluaikanaan, ensin kesätöissä, sitten osa-aikaisena ja diplomityöntekijänä.

– Valmistuttuani sain vakipaikan, ja nyt olen jo 15 vuotta viettänyt oranssin raudan parissa, kuten me leikkisästi sanomme, Anne Kuosmanen kertoo.

Vuosiin on sisältynyt toimittajaverkoston ohjaustehtäviä, tuotannonsuunnittelua ja tuotannon johtamista. Tällä hetkellä Kuosmanen työskentelee tuotekehityksen vetäjänä maanalaisissa porauslaitteissa ja hänen tiimissään työskentelee noin 70 henkilöä.
 
Kuosmanen on työurallaan täydentänyt osaamistaan työantajan tarjoamissa sisäisissä koulutuksissa ja yksittäisillä yliopistokursseilla. Vuonna 2020 silmiin osui ilmoitus Tuotejohtamisen asiantuntija -koulutuksesta. Koulutus oli suunnattu työelämässä oleville korkeakoulutetuille, ja Opetus- ja kulttuuriministeriön tuen ansiosta se oli osallistujalle maksuton.
 
– Se herätti kiinnostuksen heti sisällön puolesta ja ajankohtakin osui hyvin, Kuosmanen muistelee.
– Ajattelin että se sopii nykyiseen rooliini, ja pystyisin suoriutumaan opinnoista työni ohessa. Toivoin oppivani lisää tuotekehityksen ja tuotejohtamisen menetelmistä ja eri johtamistavoista, ja nämä odotukseni täyttyivät.
 
Kuosmanen aloitti 30 opintopisteen koulutuksen syksyllä 2020. Opinnot olivat monimuoto-opintoja, pääosin etänä ja osittain tutkinto-opiskelijoiden kanssa.
 
– Etäopiskelumahdollisuus oli pelastus. Tuolloin lapseni oli 3-vuotias, joten helpotti että luennot saattoi kuunnella tallenteena myöhemmin eikä aina tarvinnut siirtyä fyysisesti yliopistolle. Muihinkin osallistujiin tutustui ryhmätöissä, vaikka etänä olimmekin, Kuosmanen kertoo.
– Totta kai opiskelu kokopäivätöiden ohessa on vaativaa, tähänkin meni lopulta melkein kaksi vuotta. Joskus opiskeluhetken aloittaessa tuntui aikaa menevän sen miettimiseen, missä kaikki tarvittavat materiaalit kurssiin liittyen ovatkaan. Teamsit ja muut etätyökalut olivat jo tuttuja, mutta opintoihin liittyviä yliopiston tietojärjestelmiä oli useita.
 
Työmäärä oli Kuosmasen mukaan mitoitettu hyvin, ja tarvittava ajankäyttö vaihteli pohjatiedon mukaan. Toteutuksissa oli mukana myös perusopiskelijoita. Tässä oli Kuosmasen mukaan puolensa. 

– Oli mukavaa saada kosketuspintaa nyt opiskeleviin, mahdollisiin tuleviin työkavereihin. Keskustelut heidän kanssaan olivat antoisia, tosin motivaatiossa saattoi olla hieman eroja ymmärrettävästikin. Opettajat sitten huhuilivat ryhmiä kasaan tarvittaessa, Kuosmanen hymyilee.
– Minulla ja muilla työelämässä jo olevilla motivaatio oli korkealla, olimme tulleet vapaaehtoisesti opiskelemaan uutta. Arvosanoilla ei ollut niin väliä, halusin ennen kaikkea oppia. Opetusmateriaaleissakin olisi voinut olla meille jatko-opiskelijoille vielä laajempaakin kirjallisuuslistausta, mihin halutessaan voisi syventyä.
 
Omalla työurallaan Anne Kuosmanen on kokenut osaamisen täydentämisen tärkeäksi.
– On lyhytnäköistä ajatella, että valmistuessaan olisi valmis. Työelämässä on opittava jatkuvasti lisää. Olen itse saanut työuran aikana hyvin mahdollisuuksia uusiin tehtäviin, ja sitä kautta laajentanut osaamistani ja ymmärrystäni.

Jatkuvan oppimisen mentaliteettia tarvitaan ja yrityksilläkin on vastuu antaa oppimisen mahdollisuuksia, hän painottaa.

Ulkoisten koulutusten kautta saa kätevästi tietää, mitä osaamista voisi syventää ja miten. Samalla tulee uusia ajatuksia ja kykyä soveltaa asioita omaan työhön ja ympäristöön. Tässä koulutuksessa ryhmätyöskentelyn yhteydessä sain lisäksi vertaistietoa siitä, miten muissa yrityksissä asioita on ratkaistu tai lähestytty.

Tuotejohtamisen koulutusta, samoin kuin alaansa, Kuosmanen suosittelee laajasti ja toivookin näkevänsä moninaisuutta yhä enemmän.

– Voin suositella sekä jatko- että perusopiskelijoille, ja sukupuolesta riippumatta. Kun itse astuin työelämään, naisia oli tosi paljon vähemmän kollegoissa. Koko ajan tämä onneksi menee eteenpäin.
– Tuotekehitys ja valmistava teollisuus mielletään usein miesvaltaiseksi, mutta toivomme ja tarvitsemme alalle diversiteettiä. Ala on kuitenkin mahtava ja hyvin mielenkiintoinen. Esimerkiksi oma työpaikkani Sandvik ei ole vain konevalmistaja, vaan hyvin monia eri tekniikan aloja yhdistävä alansa markkinajohtaja. Automaation ja digitalisaation korkea taso saattaa yllättää, kun tuotteisiin pääsee syvemmin tutustumaan.

Tuotejohtamisen asiantuntija -koulutukseen Anne Kuosmanen on tyytyväinen.

– Usean kurssin konkreettisia työkaluja olen jo ottanut käytäntöön työssäni ja voinut hyödyntää suoraan. Koulutus soveltui siis oikein hyvin monimutkaisia fyysisiä tuotteita valmistavan yrityksen tarpeisiin, Kuosmanen päättää.

Teksti: Annamari Karjalainen