Hyppää pääsisältöön

Pia-Maria Sjöström: Sosiaali- ja terveysalan johtamistyöhön tukea EMBA-koulutuksesta

Julkaistu 28.10.2024
,
päivitetty 30.10.2024
Tampereen yliopisto
EMBA-alumni Pia-Maria Sjöström katsoo kameraan hymyillen. Hänellä on käsissään lapsuudenkuvansa. Lisäksi kuvassa on EMBA Tampere ohjelman slogan Johtajaksi kasvetaan.
Pohjanmaan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden sektorijohtaja Pia-Maria Sjöström on koulutukseltaan lastenlääkäri. Lääkärin opintoihin sisältyy johtamiskoulutusta, mutta Sjöström kaipasi laajempaa tietopohjaa aiheesta. Tähän haasteeseen löytyi vastaus sosiaali- ja terveysjohtamisen Executive MBA (Sote EMBA) -koulutuksesta.

Pia-Maria Sjöström oli toiminut johtotehtävissä jo noin 10 vuoden ajan ennen EMBA-koulutukseen osallistumistaan, mutta laajempi teoreettinen tietämys johtamisesta puuttui. Sjöström koki, että yliopiston järjestämä johtamiskoulutus voisi tarjota uutta näkemystä ja syvyyttä hänen johtamisosaamiseensa.

EMBA-koulutus oli akateemiselta anniltaan erittäin hyvä. Lisäksi sote-uudistuksen keskellä ryhmässä sai arvokasta vertaistukea muilta sosiaali- ja terveysalan johtajilta. Meillä on edelleen toimiva viestiryhmä, jossa jaamme ajatuksia.

EMBA-ohjelman opintomatka toi perspektiiviä

Yksi sosiaali- ja terveysjohtamisen EMBA-ohjelman kohokohdista oli opintomatka Alankomaihin. Matkan aikana Sjöström ja muut osallistujat pääsivät tutustumaan Alankomaiden sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä vertaamaan maiden välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä. 

– Vierailimme sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja sosiaalihuollossa. Oli mielenkiintoista ja avartavaa nähdä, miten joiltakin osin haasteemme ovat samankaltaisia ja toisaalta erilaisia, Sjöström pohtii.

Konkreettinen kehittämistehtävä tukee käytännön työtä

EMBA-koulutus on tukenut Sjöströmin työtä monin tavoin, ja hän kokee sen antaneen arvokasta tietopohjaa päivittäisiin johtamistehtäviin. Tärkeä osansa oli kehittämistehtävällä, jossa Sjöström käsitteli lapsibudjetointia, eli miten lasten ja nuorten palveluihin käytettävät varat jakautuvat eri palveluiden välillä hyvinvointialueella ja alueen kunnissa. 

– Tutkin esimerkiksi sitä, kuinka paljon rahaa kohdennetaan ennaltaehkäisevään työhön. Työ synnytti runsaasti havaintoja, ja osa niistä on jalostunut konkreettisiksi kehitysehdotuksiksi. On ollut hienoa nähdä miten koulutus tukee työtä käytännössä.

EMBA-ohjelma antaa uutta näkökulmaa omaan työhön

Sjöström suosittelee sosiaali- ja terveysjohtamisen EMBA-ohjelmaa kaikille, joilla siihen on mahdollisuus. Hänen mukaansa koulutus antaa paljon, eikä pelkästään akateemiselta kantilta.

Minulla on muutamia kollegoja, jotka ovat parhaillaan vastaavassa koulutuksessa. He ovat sanoneet, että on mukavaa päästä miettimään omaa työtään uudesta näkökulmasta – ja tämä on kyllä helppo allekirjoittaa.