Hyppää pääsisältöön

ECIU-yliopisto luo uudenlaisen toimintamallin

Julkaistu 5.2.2020
Tampereen yliopisto
ECIU avajaiset
ECIU-yliopisto sai viime vuonna EU:lta kolmelle vuodelle jakautuvan viiden miljoonan euron rahoituksen, jolla on tarkoitus kehittää uudenlainen yliopistokonsepti.
Keskustakampuksen Cafe Toivo täyttyi 5.2. koulutuksen ja tutkimusyhteistyön kehittämisestä kiinnostuneesta korkeakouluyhteisön väestä sekä yhteistyökumppaneista, kun ECIU-yliopiston toiminta juhlallisesti avattiin. ECIU-yliopisto sai viime vuonna EU:lta kolmelle vuodelle jakautuvan viiden miljoonan euron rahoituksen, jolla on tarkoitus kehittää uudenlainen yliopistokonsepti. Uuden yliopiston toimintamalli perustuu tarvelähtöiseen, kansainväliseen ja joustavaan tutkimukseen ja koulutukseen.

ECIU-yliopisto muodostaa sateenvarjon verkostoyliopistojen ylle  

ECIU-yliopisto panostaa erityisesti tieteiden väliseen joustavaan koulutukseen, joka on räätälöity niin yhteiskunnan kuin opiskelijoidenkin tarpeisiin. Tavoitteena on perustaa useita living lab -ympäristöjä, joissa tutkijat ja yritysten edustajat suunnittelevat ja valvovat yhteisiä hankkeita. Tarkoituksena on myös sisällyttää opintoihin niin sanotut mikrosuoritusmerkinnät sekä muita uudenlaisia osaamisen tunnustamisen tapoja.    

- Yliopistojen on pysyttävä mukana kehityksessä ja pystyttävä tarjoamaan sellaista koulutusta, jota työelämä vaatii. On tärkeää, että opiskelijat voivat joustavasti poimia opintoja, joita tarvitsevat työelämässä ja muuttuvassa maailmassa, ECIU-yliopiston hankejohtaja Sander Lotze painotti.  

- ECIU-yliopistossa ajattelemme, että opiskelijat jäävät vaikutuspiiriimme. Yhteys säilyy tiiviinä ja se muuttuu elämäntilanteiden mukana. Opiskelijoiden kanssa luodaan elinikäinen alumnisuhde, Sander Lotze jatkoi.  

Vahvasti samalla linjalla oli myös jatkuvan oppimisen johtaja Heli Harrikari, joka toimii ECIU:n projektin vastuullisena johtajana Tampereen yliopistossa.  

- Tulevaisuuden korkeakoulutus ei ole yksin korkeakoulujen asia eikä kuulu enää vain korkeakoulujen seinien sisälle. ECIU-yliopisto ei ole projekti, joka alkaa ja loppuu, vaan se on tullut jäädäkseen, Heli Harrikari painottaa.  

Avajaistilaisuuteen ECIU-yliopiston lisäksi toivat tervehdyksensä kumppaneina hankkeessa toimivat Pirkanmaan liitto, Tampereen kaupunki ja Ponsse Oyj. Tapahtumassa kuultiin myös Suomen Ylioppilaskuntien liiton tervehdys.  

Tampereen kaupungin kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki nosti tervehdyksessään ECIU-yliopiston merkittäväksi toimijaksi myös kaupungin tasolla.  

- ECIU-yliopisto on tullut minulle työssäni vastaan viimeisen puolen vuoden aikana lähes viikoittain. Näen, että tässä toimintamallissa on hieno mahdollisuus rakentaa meille tamperelaisille kansainvälistä toimintakenttää, Anna-Kaisa Heinämäki kiitteli.  

Avajaistilaisuudessa päästiin kehittämään koulutusta myös käytännön työpajoissa. Tenure track -tutkija Henri Pirkkalaisen järjestämässä käytännön harjoituksessa mietittiin erilaisten verkostojen yhteistyön kehittämistä sekä koulutuksen joustavuuden ja osaamisen tunnistamisen tulevaisuutta.  

Kuva Jonne Renvall


Teksti Minna Puntila  

ECIU-yliopisto   

ECIU-verkosto: Innovatiivisten eurooppalaisten yliopistojen verkosto, European Consortium of Innovative Universities.  

ECIU-verkoston jäsenyliopistot kehittävät uraauurtavassa kolmevuotisessa pilottiprojektissa haastepohjaista, Euroopan laajuista koulutusmallia perinteisen tutkintopohjaisen mallin sijaan. ECIU-yliopisto kokoaa yhteen opiskelijat, tutkijat, yritykset ja yhteiskunnalliset toimijat yli rajojen. Se tarjoaa tarvelähtöistä, poikkitieteellistä ja joustavaa koulutusta, joka on räätälöity niin yhteiskunnan kuin opiskelijoidenkin tarpeisiin.   

ECIU-verkoston jäsenet ovat tutkimusintensiivisiä yliopistoja: Aalborgin yliopisto, Tanska. Universidade de Aveiro, Portugali. Universitat Autònoma de Barcelona, Espanja. Dublin City University, Irlanti. Hampurin teknillinen yliopisto, Saksa. INSA Group, Ranska. Linköpingin yliopisto, Ruotsi. Kaunasin teknillinen yliopisto, Liettua. Nottinghamin yliopisto, Iso-Britannia. Stavangerin yliopisto, Norja. Trenton yliopisto, Italia. Tampereen yliopisto, Suomi. Twenten yliopisto, Hollanti. Tecnológico de Monterrey, Meksiko.  

ECIU-yliopiston sivuille