Pirkanmaan Vuoden nuori yrittäjä Niko Riskilä tarttuu haasteisiin aina kun niitä on tarjolla
”Alussa oli pakettiauto, porakone ja akkukuviosaha.”
Niko Riskilä ei pelkää tarttua haasteisiin. Rakennustekniikan insinööriopintoja oli takana vasta vuosi, kun hän sai tarjouksen omakotitalon rakennusprojektin vetämisestä – ja perusti oman toiminimen. Aluksi työn aloittaminen jännitti, mutta Riskilä luotti omaan osaamiseensa.
– Keräsin rohkeuteni ja saimme asiakkaan, talon rakennuttajan kanssa, työurakan sovittua. Ilmoitin, että perustan toiminimen, jolloin pystyn hoitamaan itse omat työnantajavelvoitteeni.
Nyt pirkanmaalaisena nuorena yrittäjänä palkittu Riskilä työskentelee toimitusjohtajana perustamassaan Nikora Oy:ssä, joka on keskittynyt pientalojen suunnitteluun, rakentamiseen ja myyntiin. Yritys työllistää Riskilän lisäksi kuusi muuta henkilöä.
Yrittäjyys on ollut Niko Riskilän haaveena jo nuorena.
– Olen aina halunnut olla oman onneni seppä. Mietin jo varhain, että kerään suhteita, verkostoja, tietoa ja taitoa, jotta voin sopivana hetkenä perustaa oman yrityksen.
Riskilä kiinnostui rakentamisesta jo 15-vuotiaana päästyään apupojaksi mukaan mökkiprojektiin. Opiskelut veivät ensin ammattikoulun talonrakennuslinjalle, jossa Riskilä sai hyvää kokemusta työmailla toimimisesta. Tampereen ammattikorkeakoulun ovet aukesivat toisella yrittämisellä. Väliajan ennen insinööriopintojen alkamista Riskilä hyödynsi työskentelemällä rakennusliikkeessä. Rakennustekniikan insinöörin tutkinto oli valmis vuonna 2016.
Kun Riskilän maine ensimmäisen ison työprojektin jälkeen luotettavana rakentajana kiiri, työtarjouksia alkoi tulla. Riskilä myi henkilöautonsa ja osti pakettiauton tilalle.
– Usein lähdin TAMKista koulun jälkeen keikalle. Autossani oli aina työkalut mukana. Aluksi yksi porakone ja akkukuviosaha. Lisää työkaluja ostin aina kun oli varaa. Siitä projektit kasvoivat, ja kohta sain tarjouksen isosta hallihankkeesta.
Lähiopetus ja läsnäolovaatimus mieluisia
Riskilän opiskelujen päättymisestä ei ole vielä monta vuotta, mutta hän muistelee jo kaiholla opiskeluaikoja TAMKissa. Parasta opiskeluajassa oli se, että hän pääsi sisälle uuteen maailmaan.
– Olin kauan jo haaveillut, että pääsisin opinnoissa haastamaan itseäni, ja ammattikorkeakoulussa se toteutui.
Riskilä kertoo olevansa lähiopetuksen kannalla, jota rakennustekniikan opetus sisälsi paljon. Opiskelu oli sujuvaa myös sen takia, että opiskeltavat aineet olivat mieluisia.
– Nautin joka aamu siitä, kun sain lähteä opiskelemaan. Lähiopiskelu oli minun juttuni. Olen aika huono etäopiskelemaan. Silloin kun lähden töihin, kouluun tai vaikkapa kuntosalille, haluan mennä paikan päälle. Läsnäolovaatimus opiskelussa sopi minulle oikein hyvin.
Riskilä kertoo olleensa aktiivinen opiskelijatoiminnassa ja toimi myös opiskelijatuutorina.
Opiskelijavaihto Irlannin Galwayssa oli yksi parhaimmista opiskelukokemuksista. Ulkomaanvaihdon aikana selkiytyivät myös ajatukset omasta tulevaisuudesta ja yrittäjätoiminnan käynnistämisestä.
– Opiskelijavaihto kasvatti ja kohotti itseluottamusta. Oli hienoa huomata, että selvisin hyvin vieraassa ympäristössä vieraalla kielellä, Riskilä kertoo.
Rakennustekniikan opiskelijoiden, Puusuutareiden, yksi tärkeimmistä opiskeluajan projekteista on Asta-messuihin osallistuminen. Riskilä nostaa messuprojektista saadun kokemuksen korkealle. Riskilä veti messujen TuoteTalo-projektia, jossa esitellään rakennusalan uusimpia innovaatioita.
– Olen luonteeltani sellainen, että tartun aina uusiin mahdollisuuksiin, joten hyödynsin kaikki opiskeluaikaiset mahdollisuudet. Näistä kaikista sain paljon muun muassa hyödyllisiä verkostoja, joiden kanssa olen tänäkin päivänä tekemisissä päivittäin.
Opiskelijoiden suunnittelukilpailusta ideoita
Nikora Oy:n rakentaman rivitalon malli sai alkunsa rakennusarkkitehtiopiskelijoille järjestetystä suunnittelukilpailusta. Valmistumisensa jälkeen Riskilä järjesti TAMKin rakennusarkkitehtiopiskelijoille suunnittelukilpailun yhdessä rakennusarkkitehtikoulutuksesta vastaavaan lehtori Minna Nyström-Järvisen kanssa. Kilpailu onnistui hyvin ja tarjosi opiskelijoille kokemusta suunnittelusta.
– Saimme todella hyviä ja persoonallisia töitä. Valitsimme niistä viisi parasta. Suunnitelmia ei käytetty sellaisenaan, vaan viidestä parhaasta työstä koostettiin lopullinen lopputulos, mikä me sitten rakennettiin, Riskilä kertoo.
Viimeisenä opiskeluvuotenaan TAMKissa Riskilä sai ystävänsä kanssa idean paritalon rakentamisesta Ylöjärvelle.
– Sain työstettyä rakennushankkeesta myös opinnäytetyön aiheen. Paritalo ja talli nousivat kokonaisuudessaan kahdessa vuodessa. Opin koko ajan lisää ja sain itsevarmuutta siihen, että pärjään tässä työssä.
Omakoti- ja paritalorakentamisen lisäksi Niko Riskilän yritys Nikora Oy on laajentanut tekemistään rivitalokohteiden urakointiin.
Ylempi AMK-tutkinto kiinnostaa
Niko Riskilä kertoo olevansa kiinnostunut jatkuvasti kehittämään itseään ja opiskelemaan koko ajan uutta. Harkinnassa on ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen tulevaisuudessa.
– Odottelen kuitenkin sopivaa hetkeä, koska yritys on kasvuvaiheessa ja työhöni liittyy tällä hetkellä paljon hallinnollisia tehtäviä, jotka eivät vielä anna opiskelulle tilaa.
Tällä hetkellä Riskilä suorittaa työn ohella johtamisen erikoisammattitutkintoa.
Tulevaisuus rakentamisen alalla näyttäytyy positiivisena ja valoisana.
– Lähitulevaisuudessa Pirkanmaan alue riittää meille kyllä oikein hyvin. Olen optimistinen, etsimme koko ajan uusia tontteja ja suunnittelemme tulevaisuutta.
Pirkanmaan Vuoden nuoren yrittäjän palkinnon jakaa Pirkanmaan nuorten yrittäjien johtoryhmä. Maakunnista valitut palkitut osallistuvat valtakunnalliseen Vuoden nuori yrittäjä -kilpailuun.
Niko Riskilä, 29 v.
- ammattikoulun talonrakennuslinja 2007–2010
- yrittäjänä toiminimellä vuonna 2013–2017
- rakennustekniikan insinööriksi TAMKista 2016
- harrastukset: erilaiset kestävyyslajit, kuntosali, matkustelu ja lukeminen
Nikora Oy
- perustaja ja omistaja Niko Riskilä
- työllistää yrittäjän itsensä lisäksi kuusi henkilöä
- keskittynyt pientalojen suunnitteluun, rakentamiseen ja myyntiin
Teksti: Arja Hautala
Kuvat: Jaakko Saarilampi