Rakennusalan yrittäjä Niko Riskilä on Tampereen ammattikorkeakoulun Vuoden Alumni
Niko Riskilä valmistui rakennustekniikan insinööriksi TAMKista vuonna 2016. Riskilä työskentelee toimitusjohtajana perustamassaan Nikora Oy:ssä, joka on keskittynyt pientalojen suunnitteluun, rakentamiseen ja myyntiin. Yritys työllistää Riskilän lisäksi seitsemän muuta henkilöä.
Valinta Vuoden alumniksi oli Riskilälle mieluisa yllätys.
– Tuntuu hyvältä, ja olen kiitollinen tästä kunniasta.
Riskilä kertoo olleensa aktiivinen alumni siinä mielessä, että on mielellään kertonut kaikille TAMKista: opiskelu oli mukavaa, opetus oli hyvää, ja hän sai itselleen hyvät eväät työelämään.
Maaliskuussa 2020 Riskilä palkittiin myös Pirkanmaan Vuoden nuorena yrittäjänä. Palkinnon saajasta päättää vuosittain alle 35-vuotiaista yrittäjistä koostuva Pirkanmaan Nuorten yrittäjien johtoryhmä.
Ideoita opiskelijoiden suunnittelukilpailusta
Nikora Oy:n tavaramerkki on rivitalo, jonka malli sai alkunsa TAMKin opiskelijoille suunnatusta kilpailusta. Valmistumisensa jälkeen Riskilä järjesti tuleville rakennusarkkitehdeille suunnittelukilpailun yhdessä rakennusarkkitehtikoulutuksesta vastaavaan lehtori Minna Nyström-Järvisen kanssa. Kilpailu onnistui hyvin ja tarjosi opiskelijoille arvokasta kokemusta suunnittelusta.
– Saimme todella hyviä ja persoonallisia töitä. Valitsimme niistä viisi parasta. Suunnitelmia ei käytetty sellaisenaan, vaan viidestä parhaasta työstä koostettiin lopullinen lopputulos, minkä me sitten rakensimme, Riskilä kertoo.
Riskilää kannusti erityisesti se, että hänen yhteistyötarjouksensa otettiin TAMKissa tosissaan, ja hän pääsi yhteistyöhön vanhan opinahjonsa kanssa.
Nuoren insinöörin yritystoiminta alkoi jo opiskeluaikana, vuonna 2013 toiminimellä. Liiketoiminnan kasvaessa ja keskittyessä yhä enemmän uudisrakentamiseen Riskilä perusti uuden yrityksen, Nikora Oy:n. Ylöjärveläisyritys toteuttaa nyt kohteita perustajaurakointimallilla sekä mittatilaustyönä henkilöasiakkaille.
Riskilä kertoo kuluneen alkuvuoden olleen kaupanteon kannalta hiljaisempaa, mutta kesäkuussa kun koronarajoitukset lieventyivät, Nikora teki jo kaupat kahdesta kohteesta ja kysyntä palasi ennalleen.
– Koko tämän vuoden olemme kuitenkin olleet täysin työllistettyä, ja seuraava hankkeemme on jo pikkuhiljaa lähdössä käyntiin, Riskilä sanoo.
Projektiaiheita opiskelijoille
Riskilä on aidosti kiinnostunut korkeakoulun ja työelämän yhteistyöstä. Hän näkee paljon mahdollisuuksia, kuinka voisi olla yrityksenä auttamassa opiskelijoita eteenpäin työelämässä.
– Voimme tarjota esimerkiksi kehitysprojekteja tai opinnäytetyön aiheita. Mielessäni on jo muutamia ideoita yhteistyön varalle, joista erityisesti rakentamisen ympäristökuormituksen vähentämisessä haluaisin tehdä tutkimusta ammattikorkeakoulun kanssa. Mielestäni yritysten velvollisuus yhteiskunnassa on kantaa oma vastuunsa, ja olen tässä mielelläni itse mukana.
Riskilällä on vielä tuoreessa muistissa oma opiskeluaikansa, kun hän mietti oman opinnäytetyönsä aihetta.
– Oma opinnäytetyön ohjaajani, lehtori Heikki Saarenpää oli mentori, joka kannusti ja rohkaisi eteenpäin omia pohdintojani.
Lähiopetus ja kohtaaminen tärkeää
Vaikka Riskilä kertoo katsovansa itse työssään aina tulevaisuuteen ja pyrkivänsä olemaan siinä edelläkävijä, hän kunnioittaa perinteistä lähiopetusta. Riskilä toivoo, ettei tulevaisuuden suunta ole lähiopetuksen vähentäminen. Toisille, varsinkin työssäkäyville, etäopetus sen sijaan sopii. Riskilä itse ei olisi nuorena opiskelijana ollut kypsä opiskelemaan tietokoneen välityksellä.
– Eipä siitä olisi mitään tullut, jos rakennustekniikan lehtori Risto Lilja, joka väänsi meille luokassa statiikkaa rautalangasta, olisi opettanut samaa asiaa tietokoneen välityksellä.
Myös yritystoiminnassaan Riskilä haluaa tavata ihmisiä kasvokkain.
– Vanha kunnon ihmisten kohtaaminen, arvostan sitä suuresti. Olen silti mukautunut tilanteeseen, että monia asioita joutuu nyt hoitamaan etänä tietokoneen välityksellä. Aika hyvin olen selvinnyt, sillä pidin elämäni ensimmäisen videoneuvottelun tänä keväänä.
TAMKin Vuoden alumni valittiin nyt toista kertaa. Viime vuonna Tampereen ammattikorkeakoulun historian ensimmäiseksi Vuoden Alumniksi valittiin kätilö ja Layette Oy:n toimitusjohtaja Sini Havukainen. Layette-äitiysapplikaatio on menestystarina, jonka avulla suomalaista neuvolajärjestelmää viedään maailmalle.
Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto aloittivat vuoden 2019 alussa yhteisen alumnitoiminnan, joka kantaa nimeä Tampere Alumni. Kaikki TAMKin ja Tampereen yliopiston tai näitä edeltäneiden korkeakoulujen opiskelijat ja henkilökunta ovat Tampere-alumneja. Alumnitoiminnan tavoitteena on edistää korkeakoulujen ja alumnien välistä monipuolista vuorovaikutusta. www.tuni.fi/alumni
Katso Vuoden Alumnin videotervehdys:
Teksti: Arja Hautala
Kuvat: Jaakko Saarilampi
Videotuotanto: Jaakko Saarilampi/ TAMK & Joona Nieminen/ Kipinä Films Oy