Hyppää pääsisältöön

Suomalaista koulutusosaamista kehittyviin maihin - TAMK mukana ammatillisten opettajakorkeakoulujen yhteistyössä

Julkaistu 20.1.2020
Tampereen ammattikorkeakoulu
Ryhmäkuva AOKit
Kuvassa vasemmalta oikealle sopimuksen allekirjoittaneet Iiris Happo (OAMK), Hanna Ilola (TAMK), Jouni Hemberg (KUA), Jari Laukia (Haaga-Helia), Seija Mahlamäki-Kultanen (HAMK) ja Heikki Pusa (JAMK).
Miljoonilta kehittyvien maiden nuorilta puuttuu ammatillinen koulutus. Tampereen ammattikorkeakoulu ja neljä muuta ammatillista opettajakorkeakoulua ovat lähteneet ratkomaan ongelmaa ja aloittaneet yhteistyön Kirkon Ulkomaanavun kanssa suomalaisen koulutusosaamisen tarjoamiseksi kehittyviin maihin.

Haaga-Helian, Hämeen (HAMK), Jyväskylän (JAMK), Tampereen (TAMK) sekä Oulun (OAMK) ammatilliset opettajakorkeakoulut allekirjoittivat sopimuksen 15.1.2020 Kirkon Ulkomaanavun (KUA) kanssa yhteistyön aloittamisesta. Yhteistyön tavoitteena on kehittää ammatillista koulutusta Kirkon Ulkomaanavun ohjelmamaissa. KUA toimii monissa maailman hauraimmissa maissa, joissa ammatillinen koulutus ja opettajakoulutus on puutteellista tai sitä ei järjestetä ollenkaan.

Ammatillinen koulutus on nousemassa kehitysyhteistyön painopistealueeksi perusopetuksen kehittämisen rinnalle. Tämä näkyy sekä hauraiden maiden että kehitysyhteistyön rahoittajien kiinnostuksena. TAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu tukee Kirkon Ulkomaanavun työtä hauraissa maissa omilla referensseillään ja kokemuksillaan. Käytännössä tämä tarkoittaa opettajien kouluttamista, ammatillisen koulutuksen järjestelmien ja pedagogiikan kehittämistä, stakeholder-verkostojen kehittämistä jne. Samalla yhteistyö tarjoaa TAMKin opettajille mahdollisuuden kehittää omaa osaamistaan kehitysyhteistyössä, kertoo Hanna Ilola, Tampereen ammatillisen opettajakorkeakoulun johtaja.

Koulutusyhteistyö tulee pitämään sisällään muun muassa opinto-ohjaajien ja ammattikoulujen opettajien koulutusta, tutkimusyhteistyötä, suomalaisten ammattikorkeakoulututkintojen viemistä sekä opetussektorin ja ammatillisten koulutusten opetussuunnitelmien kehittämistä yhteistyössä paikallisten ministeriöiden kanssa.

Kun Suomessa lähdettiin aikanaan kehittämään ammatillista koulutusta, haettiin silloinkin vaikutteita ulkomailta. Tarkoituksenamme ei ole viedä tai kopioida suomalaista järjestelmää minnekään sellaisenaan, vaan olla mukana rakentamassa kehittyvien maiden omia järjestelmiä, sanoo Jari Laukia, Haaga-Helian ammatillisen opettajakorkeakoulun johtaja.

Nuorisotyöttömyys kasvava ongelma

Tarpeet ammatilliselle koulutukselle ovat globaalisti valtavat. Yhdeksän kymmenestä maailman 1,8 miljardista nuoresta elää kehittyvissä maissa. Pelkästään Afrikassa työmarkkinoille tulee vuosittain yli 10 miljoonaa nuorta, mutta uusia työpaikkoja syntyy mantereella vuosittain vain kolme miljoonaa. YK:n (2019) mukaan nuori päätyy kaksi kertaa todennäköisemmin työttömäksi aikuiseen verrattuna.

Monessa Afrikan maassa osaajat yrityksiin haetaan ulkomailta, osittain siksi että maissa ei ole ammattikoulutettua työvoimaa. Koska ei ole ammatillista koulutusta tarjoavia oppilaitoksia, paikallisella nuorisolla ei ole myytävää osaamista ja he päätyvät työttömiksi, sanoo Carita Cruz, KUA:n koulutusasiantuntija.

Toimettomien nuorten kasvava joukko ei ole pelkästään elinkeinoelämän ongelma. On tutkittu, että moniin ääriliikkeisiin liittymisen taustalla on ensisijaisesti tarve työllistymiselle.

Onneksi monet valtiot ovat heränneet siihen, että ammattikoulutusta tarvitaan. Suomalaista opetusosaamista on jo viety menestyksekkäästi kehittyviin maihin, ja uudet yhteistyön muodot mahdollistavat toiminnan huomattavan kasvattamisen tulevaisuudessa.

Meillä on Suomessa ainutlaatuinen opettajienkoulutusjärjestelmä. Tällainen järjestelmä olisi sovellettavissa myös ulkomailla. Nyt voisi olla aika yhteiselle konseptille, sanoo Martti Majuri Hämeen ammattikorkeakoulusta.

 

Lisätietoja:

Hanna Ilola, (TAMK) ammatillisten opettajakorkeakoulujen yhteistyö
p. 0400 263 675

hanna.ilola [at] tuni.fi (hanna[dot]ilola[at]tuni[dot]fi)

Carita Cruz, Kirkon Ulkomaanavun koulutusasiantuntija
p. 040 183 6709

carita.cruz [at] kua.fi (carita[dot]cruz[at]kua[dot]fi)