Hyppää pääsisältöön

TAMKin tukisäätiön kestävän yrittäjyyden apurahat auttavat opiskelijoita eteenpäin yrittäjyydessä

Julkaistu 2.12.2022
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kestävän yrittäjyyden apurahan saajat Nelly Lähteenmäki, Annika Viiala ja Kim Wirzenius.
TAMKin tukisäätiön kestävän yrittäjyyden apurahan saajat Nelly Lähteenmäki (vas.), Annika Viiala ja Kim Wirzenius.
Tampereen ammattikorkeakoulun tukisäätiö jakoi tänä syksynä kaksi kestävän yrittäjyyden apurahaa. Apurahat myönnettiin Annika Viialan ja Nelly Lähteenmäen Willari - Fiksaa & Loonaa -yritykselle sekä Kim Wirzeniuksen pedaalilautoja valmistavalle yritykselle.

Annika Viialan ja Nelly Lähteenmäen palvelutarjonta näyttää verkkosivujen mukaan varsin kattavalta. Yritysidea polkupyörien yhteiskäyttö- ja huoltopalveluista on kestävän liiketoimintaperiaatteiden mukainen. Willarilla on jo toteutuneita palveluideoita, kuten Tampereen kaupungille tuotettu polkupyörien huoltotapahtuma sekä Forum Viriumille myyty kestävään liikkumiseen ja jakamistalouteen liittyvä palvelu. 

Viiala ja Lähteenmäki valmistuvat joulukuussa TAMKin Proakatemiasta yrittäjyyden ja tiimijohtamisen tradenomeiksi. Heistä apuraha on hieno osoitus siitä, että TAMK tarttuu kestävään yrittäjyyteen ja tukee opiskeluaikana perustettuja yrityksiä. 

— Arvostamme tätä suuresti, sillä apurahan saaminen tuntuu mittarilta sille, kuinka hyvää työtä olemme tehneet. Apurahan saamiselle on tietyt kriteerit, joten tämä on kiitos tehdystä työstä, kaksikko kiittelee. 

He ovat budjetoineet 5000 euron apurahan varaosa- ja kalustehankintoihin, joilla he pystyvät huoltamaan polkupyöriä, suksia ja luistimia sekä tuomaan sen myötä liikevaihtoa yritykselle. Varsinkin näin alussa olevalle yritykselle summa on merkityksellinen. 

Idea pyörähuollon perustamiseen lähti isosta kysynnästä. Pyöräily ja kestävä liikkuminen ovat kasvava trendi. Viiala ja Lähteenmäki lähtivät ideoimaan, minkälaista liiketoimintaa sen ympärille voisi rakentaa. Kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta pyörähuolloista, mutta liiketoiminnan kehittämisestä sen sijaan oli. 

— Pystyimme luottamaan siihen, että meillä on osaamista liiketoiminnasta ja sen kehittämisestä, mutta tarvitsemme mukaan ammattihenkilöstöä tuottamaan huoltopalvelua. Tiimi pystyy kehittymään ja kasvamaan, kun sillä on osaamista eri osa-alueilta, Viiala kertoo. 

Opiskelun ja yrittämisen yhdistäminen edellyttää itseohjautuvuutta 

Proakatemia mahdollistaa yrittämisen ja opiskelun yhdistämisen. Tiimioppiminen, yrittäjyysopinnot ja oman yrityksen perustaminen kulkevat käsi kädessä opinnoissa. Yritysidea käynnistyi projektiluontoisesti tiimiyrityksenä vuonna 2021. Osakeyhtiö on ollut toiminnassa kesäkuusta 2022 alkaen. 

— Tämä on vaatinut meiltä paljon itseohjautuvuutta, aikatauluttamista ja työtunteja. Molemmilla on tavoitteena valmistua hyvillä arvosanoilla, joten opintojen ja yritystoiminnan yhdistäminen on vaatinut itsensä johtamisen työkaluja. Koulun opit ovat tulleet nopeasti käytäntöön, ja olemme tehneet myös opinnäytetyömme liiketoiminnan kehittämisestä Willarissa, kaksikko kertoo. 

— Olemme onnistuneet tuomaan työhyvinvoinnin isoksi osaksi Willarin toimintaa, mikä mahdollistanut sen, että olemme pystyneet suoriutumaan kunnialla koulusta ja yritystoiminnan pyörittämisestä, Lähteenmäki kuvailee. 

Tulevaisuuden tavoitteena kaksikolla on palvelujen laajentaminen realistisin tavoittein niillä resursseilla, mitkä ovat kulloinkin ajankohtaisia. 

Vahvuudet hyötykäyttöön 

Osakeyhtiön perustaminen opiskelun aikana on enemmän kuin kaksikko olisi osannut haaveilla. He haluavat olla mukana kestävän liikkumisen trendin kasvattamisessa ja samalla Tampereen kaupungin strategiassa. 

— Pystymme tuottamaan tällä hetkellä kannattavaa liiketoimintaa ottaen huomioon, että olemme samalla opiskelijoita. Olemme kyenneet huomioimaan kestävän kehityksen näkökulmia, työllistämään ihmisiä ja kokoamaan tiimin, jossa voimme hyödyntää kaikkien vahvuuksia tehokkaasti, Lähteenmäki kertoo. 

Kalevassa sijaitsevassa yrityksessä on asiakkaina myös opiskelijoita, sillä he saavat opiskelija-alennuksen huoltopalveluista. 

— Haluamme kiittää TAMKin tukisäätiötä liiketoimintamme tukemisesta ja samalla rohkaista muita opiskelijoita kokeilemaan yritystoimintaa. Toivomme että muutkin opiskelijat löytäisivät toisensa Proakatemian kautta, koska siitä voi kehkeytyä jotain näin suurta ja hienoa!  

Pedaalilautayrittäjä haki perspektiiviä kulttuurikuplan ulkopuolelta 

Kim Wirzeniuksen pedaalilautoja valmistavalle yritykselle myönnetty 3000 euron apuraha on antanut tekijälleen uskoa tekemiseensä. Wirzenius aikoo hankkia apurahan turvin laadukkaita materiaaleja, kuten virtalähteitä ja aloittaa testaamisen. Hän opiskelee neljättä vuotta TAMKissa Media and Arts -koulutuksessa englanninkielisellä Music Production -linjalla. 

— Asiakaspalaute on jo nyt vakuuttanut minut siitä, että kysyntää on, mikä on apurahan lisäksi osoitus siitä, että olen onnistunut työssäni ja osaamiseeni luotetaan. 

Hän on valmistanut pedaalilautoja musiikin tekemiseen kitaristeille, basisteille, kosketinsoittajille ja trumpetisteille esimerkiksi Samu Haberin ja Aikakoneen kiertueille. 

— Apurahan turvin voin hankkia kattavan määrän erilaisia tarvikkeita ja materiaaleja, testata niitä ja sen perusteella valita tai suositella asiakkaille toimivimman ratkaisun. Periaatteessa samat tarvikkeet ovat kaikkien saatavilla, mutta tietämystä niiden laadusta ja toimivuudesta tarvitaan lisää. 

Kitaristina toimiva Wirzenius kertoo, että pedaalilautojen suunnittelussa ja rakentamisessa tarvitaan yksityiskohtien ymmärrystä ja kokemusta kiertue-elämän ongelmatilanteista, sillä haasteina ovat esimerkiksi painorajoitukset ja rahtikustannusten kallistuminen. 

— Näissä ratkaisuissa ympäristökysymykset kulkevat käsi kädessä pedaalilautojen tekemisen kanssa. Kun laitteistoista tehdään kestävämpiä ja kevyempiä, niin voidaan samalla vähentää elektroniikkajätettä sekä huolto- ja kuljetuskustannuksia. 

Tähdet oikeassa asennossa 

Idea pedaalilautojen valmistamiseen oli muhinut jo pitkään Wirzeniuksen mielessä. 

— Aluksi tutut alkoivat kysellä vinkkejä pedaalilautojen rakentamiseen, joten autoin heitä ja silloin tällöin jaoin sosiaalisessa mediassa näytteitä omasta työstäni. Vähitellen tieto osaamisestani levisi puskaradion kautta. 

Loppuvuodesta 2021 päätökseen yrityksen perustamisesta vaikuttivat erikoisosaaminen pedaalilautojen tekemisessä ja TAMKin HUBSin From Idea to Startup -yrittäjyysopinnot. Myös taloudellinen tilanne koronakaudella vahvisti hänen päätöstään. 

— Opinnot rohkaisivat minua yrittäjyyteen. Taide- ja kulttuurialoilla tarvitaan perspektiiviä kulttuurikuplan ulkopuolelta, ja itselleni TAMKin yrittäjyyskursseja tarjoava HUBS toimi sellaisena. Yrittäjyyttä ei kannata pelätä, Wirzenius rohkaisee myös muita. 

Opiskelun ja pedaalilautojen valmistamisen lisäksi Kim keikkailee, tekee studiotyötä ja opettaa kitaransoittoa. Opinnot edistyvät töiden ohessa ja esimerkiksi opinnäytetyön voi yhdistää työhön. 

— Nettisivut on tarkoitus tehdä alkuvuodesta. Apuraha auttaa toiminnan tehostamisessa, mikä on tulevaisuuden tavoitteeni. 

  

Teksti: Arja Lundan

Nelly Lähteenmäen ja Annika Viialan kuva: Emmi Suominen

Kim Wirzeniuksen kuva: Katri Kallio