Tampereen yliopisto mukana hiilineutraaliuteen tähtäävien kaupunkien foorumissa
World Alliance for Low Carbon Cities (WALCC) järjestää vuosittaisen fooruminsa yhdessä Porvoon kaupungin kanssa 17.–18.9.2024. Foorumissa esitellään, miten hiilineutraaliuteen tähtäävien kaupunkien on samanaikaisesti toteutettava muutosagendaa neljällä painopistealueella: kaupunkisuunnittelu, uusiutuvat luonnonvarat, vihreä rakentaminen ja kaupunkiliikenne.
Tampereen yliopistosta WALCC-foorumiin osallistuu professori Kaisa Väänänen informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta (ITC). Professori Väänäsen alana on ihmisen ja teknologian välinen vuorovaikutus, ja hän johtaa yhtä Superkortteli-hankkeen (NSDC) tutkimusryhmistä.
Keskiviikkona järjestetään keskustelu siitä, miten digitalisaatio mahdollistaa kansalaisosallistumista tavoiteltaessa hiilineutraaliutta. Panelisteina ovat Väänäsen lisäksi Fredrik Jansson Tietoevryltä, Airi Mölsä Koneelta ja Anniina Autero Tampereen kaupungilta.
WALCC-foorumin Porvoossa avaa keskiviikkona 18.9. kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen.
Tämänvuotinen foorumi tarjoaa kaupunkien päättäjille kattavan katsauksen parhaista käytännöistä ja tärkeimmistä kehityssuuntauksista allianssin neljällä painopistealueella. Foorumi korostaa tarvetta uusille yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyömalleille, jotka houkuttelevat myös kansainvälistä osallistumista.
NSDC-hanke vauhdittaa hiilineutraalien kaupunkien kehitystä
Skanska, KONE, Tietoevry, Granlund, JIS-Automation (aiemmin Integrio), Synocus ja Tampereen yliopisto käynnistivät syksyllä 2023 Nordic Superblocks as Decarbonization Catalysts (NSDC) -hankkeen. Hanke jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka, ja se on saanut NextGenerationEU-rahoituksen Business Finlandin kautta. Hankkeella tuetaan Suomen vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitetta, sillä NSDC:n tavoitteena on vauhdittaa siirtymää hiilineutraaleihin rakennuksiin ja asumiseen.
Hankkeen perustana on Tampereen yliopistolla kehitetty Nordic Superblock -konsepti. Nordic Superblock -konseptilla tarkoitetaan asuinkorttelialuetta, jossa käytössä olevia resursseja jaetaan koko korttelin asukkaiden kesken sen sijaan, että ne ovat vain yhden talon asukkaiden käytössä. Ideana on tuoda kaupunkisuunnitteluun ja -kehitykseen niin sanottu välitason mittakaava, jossa asukkaiden yhteisiä tiloja, toimintoja ja palveluja voidaan jakaa korttelin tai korttelien kesken.
NSDC kehittää Nordic Superblock -konseptin pohjalta uutta, laajempaan yhteistyöhön perustuvaa, kestävän kaupungin suunnitteluprosessia eli yhteiskehittämisen mallia. Mallin avulla luodaan vastuullisuusvaatimukset täyttäviä asemakaavoja sekä kortteli- ja rakennussuunnitelmia. Yhteiskehittämisen mallilla on tarkoitus tuottaa lisäarvoa tulevien kaupunginosien kehittämiseen Tampereella ja muissa pilotointiin osallistuvissa kaupungeissa.
Yhteiskehittämismallin lisäksi tärkeä osa hiilineutraaliuspolkua on superkorttelin energiajärjestelmä. Superkortteli riittävän laajana kokonaisuutena mahdollistaa energian lähituotannon optimoinnin osana kaupunkitason energiainfrastruktuuria.
Tampereen yliopistosta NSDC-hankkeeseen osallistuvat yliopistonlehtori Markus Laineen ja teollisuustalouden professori Tuomas Aholan ryhmät johtamisen ja talouden tiedekunnasta sekä professori Kaisa Väänäsen tutkimusryhmä ITC:stä.
Tutkimustieto kestävästä kaupunkikehityksestä, digitalisaatiosta ja energiantuotannosta tukee hiilineutraaliuden saavuttamista.
– Haluamme ylläpitää kaupunkien yhteiskehittämistä, sillä tarvitsemme mukaan myös kaupunkilaiset ja kaupungit. Yhteistyö yritysten ja kaupunkien kanssa ja tiedon soveltaminen käytäntöön lisäävät tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, toteavat tutkijat.
NSDC-hankkeen ensimäisen vaiheen tavoitteena on saattaa Nordic Superblock -konsepti osaksi kaupunkikehitystä Suomessa. NSDC tavoittelee siitä keskeistä menestystekijää kaupunkien hiilineutraaliuden saavuttamisessa.