Vuoden pedagoginen teko ja TKI-teko palkittiin TAMK-konferenssissa
Vuoden 2021 pedagoginen teko: Moniammatillinen digiklinikka
Vuoden 2021 pedagoginen teko -kunniakirjan sai TAMKin ja Tampereen yliopiston yhteinen Moniammatillinen digiklinikka. Digiklinikassa sairaanhoitaja- ja lääkäriopiskelijat perehtyvät yhdessä digi- ja etäasioinnin perusteisiin yhdessä ratkaistavien potilastapauksien kautta.
– Toiminnassa painottuu moniammatillinen digitalisaatiota ja etätyöskentelyä edistävä asiakaskeskeinen työskentely. Rajoja ylittävää yhteistyötä tehdään niin korkeakoulujen kesken kuin työelämän kanssa. Toiminta on ennakkoluulotonta ja kokeilee rohkeasti perinteestä poikkeavaa tapaa opettaa ja oppia, kertoi TAMKin koulutusvararehtori Päivi Karttunen palkintoraadin perusteluista.
Moniammatillisen digiklinikan toiminta on edennyt nopeasti. Keväällä 2021 käynnistyi pilotti, joka on nyt osa TAMKin ja yliopiston terveysalan opetuksen arkea. Toiminnassa on alusta asti ollut mukana yritysyhteistyö, jossa teknologiayritykset tarjoava tuotteensa koulutuksen käyttöön. Vastaavasti ne saavat käyttäjäpalautetta tuotteensa kehittämiseen. Korkeakoulu koetaan kiinnostavana ja tärkeänä kumppanina.
– Moniammatillisen digiklinikan opettajatiimistä on muodostunut tärkeä monialainen kehittäjätiimi. Opiskelijapalaute on varsin kiittävää ja positiivista. Merkityksellisimmäksi koetaan yhdessä opiskeleminen, ymmärrys toisen ammattiryhmän osaamisesta ja ajattelusta. Toiminta on saanut näkyvyyttä myös TAMKin ulkopuolella erityisesti somekanavissa, Karttunen sanoo.
Moniammatillisen digiklinikan työryhmässä palkittiin lehtorit Taru Manner, Ilona Jylhäsalo ja Nina Smolander TAMKista sekä yleislääketieteen kliiniset opettajat Mervi Kautto ja Riikka Riihimies Tampereen yliopistosta.
Lue lisää Moniammatillisesta digiklinikasta: Moniammatillisesta digiklinikasta erityislaatuisia mahdollisuuksia lääkäri- ja sairaanhoitajaopiskelijoille sekä opettajille
Vuoden 2021 TKI-teko: PiHy-hanke
Vuoden 2021 TKI-tekona palkittiin Pintahygienian kehittäminen muuttuvassa epidemiatilanteessa -hanke eli tutummin PiHy. Tämäkin kunniakirjan arvoinen TKI-projekti on esimerkki TAMKin ja Tampereen yliopiston vaikuttavasta yhteistyöstä. Palkittava tiimi on laaja ja monialainen, ja sen vetäjänä TAMKin osaprojektissa on ollut puhtaanapidon lähettiläs ja siivousalan asiantuntija, lehtori Leila Kakko. Yhtenä tutkimusympäristönä oli TAMKin oma living lab, Catering Studio.
– Tutkimushankkeen tuloksista kertonut mediatiedote täytti uutiskriteerit ja lähti suorastaan lentoon. Aihe sai monipuolisesti ansaittua näkyvyyttä useissa kymmenissä medioissa niin printissä, verkossa, radiossa kuin televisiossakin. Se poiki myös jatkohaastatteluja ja artikkeleita.
– Yhtäkkiä ei tule mieleen lähivuosilta toista hanketta, jonka yhteiskunnallinen vaikuttavuus, näkyvyys ja tiivis työelämäyhteistyö olisivat samaa luokkaa – nopeudesta, tehokkuudesta ja konkreettisista tuloksista puhumattakaan, TAMKin TKI-vararehtori Kirsi Viskari kertoi valinnan perusteluista.
Projektitiimiin TAMKissa ovat kuuluneet Leila Kakon lisäksi muun muassa Eija Reunanen, Teemu Heinimäki, Sampo Saari, Atte Rättyä, Jere Siivonen, Petri Pohjola, Hanna-Greta Puurtinen, Tutta Tanttari, Anne Cumini, Hanna Ylli, Minttu Rantanen ja Eija Heinänen.
Tampereen yliopistolla tässä BF Co-Creation -hankeessa ovat olleet mukana virologian professori Heikki Hyöty hankkeen johtajana sekä joukko tutkijoita ja projektityöntekijöitä.
Lämpimät onnittelut palkituille!