Copilot
Microsoft Copilot (entinen Bing Chat Enterprise) on keskusteleva tekoälysovellus (tekoälychat, vastaava kuin ChatGPT, kielimallina GPT-4 ja kuvamallina DALL-E 3). Copilot osaa hakea tietoja myös suoraan internetistä ja osaa luoda sanallisen kuvailun perusteella kuvia. Copilot on käytettävissä henkilökunnalla ja täysi-ikäisillä opiskelijoilla.
Tekoälychat on hyödyllinen tukiäly esimerkiksi tiedon tiivistämisessä ja analysoimisessa, ideoinnissa, suunnittelussa, vertailuissa, tekstisisältöjen tuottamisen ja muokkaamisen apuna, ohjelmoinnin apuna, kielen kääntämisessä ja kuvien luomisessa.
Miten Microsoftin Copilot -työkalut eroavat?
Työkalu | Kuvaus | Käyttäjät | Käyttöönotto |
Copilot TUNI-tunnuksella | Keskusteleva tekoälysovellus (tekoälychat, vastaava kuin ChatGPT) | Henkilökunta: Kyllä Opiskelijat: Kyllä, täysi-ikäisyys vaaditaan käyttöehtojen vuoksi Sisältyy Tampereen korkeakouluyhteisön M365-lisensseihin. | Muista kirjautua TUNI-tunnuksella, muuten käytät turvattomampaa ilmaisversiota! Käytettävissä osoitteessa microsoft365.com/chat tai Edge-nettiselaimen sivupalkin kautta. Tietosuoja ja tietoturva oleellisesti parempi kuin tekoälychattien ilmaisversioissa (esim. ChatGPT, Copilot ilman TUNI-tunnusta, Gemini) |
Copilot for Microsoft 365 | Tekoälytoiminnot (Copilot-painike) Microsoft 365 -sovelluksiin kuten Word, Outlook, Teams jne. Lisäksi tuki Copilot Studiolla toteutetuille lisäosille. | Henkilökunta: Lisämaksullinen Opiskelijat: Ei | Lisämaksullinen, kustannukset maksaa yksikkö, jolle lisenssi hankitaan: n. 30€/kk/käyttäjä. Suomi on nyt tuettu kieli 05/2024 alkaen. Ota yhteyttä: it-helpdesk [at] tuni.fi |
Copilot (ilmainen kuluttajaversio) | Keskusteleva tekoälysovellus (tekoälychat, vastaava kuin ChatGPT) | Kuka tahansa: Saatavilla vain yksityiseen käyttöön, henkilökohtainen Microsoft-tunnus saatetaan vaatia laitteesta ja nettiselaimesta riippuen. | Ilmainen kenelle tahansa. HUOM! Tietosuoja ja tietoturva oleellisesti heikompi kuin Copilot TUNI-tunnuksella. |
Ota Copilot TUNI-tunnuksella käyttöön
- Copilot on käytettävissä TUNI-tunnuksella henkilökunnalla ja täysi-ikäisillä opiskelijoilla. Opiskelijoille Copilot tuli käytettäväksi 03/2024 alkaen.
- Perustoiminnot toimivat kaikilla yleisesti käytetyillä nettiselaimilla (Edge, Chrome, Firefox, Safari), mutta Copilot-sivupalkki lisätoimintoineen on käytettävissä vain Edge-selaimessa, joten ainakin henkilökunnalle suositellaan Edge-selaimen käyttöä.
- Mene osoitteeseen microsoft365.com/chat ja kirjaudu TUNI-tunnuksella ja varmista sivun yläreunasta, että olet kirjautuneena TUNI-tunnuksella eli yläreunassa on näkyvissä TUNI-sähköpostiosoitteesi ja harmaa kilpi -merkintä.
- Jos haluat käyttää Edge-nettiselaimen Copilot-sivupalkkia, napsauta Edgessä oikeasta yläkulmasta sinistä Copilot-painiketta. Varmista, että harmaa kilpi -merkintä näkyy.
- Lue vielä alta sovelluksen tietosuojasta ennen käytön aloittamista.
Copilotin uusi versio 10/2024 alkaen
Microsoft Copilot -tekoälychatista on julkaistu organisaatioille uusi versio (10/2024 alkaen), joka eroaa aiempaa enemmän kuluttajille suunnatusta ilmaisversiosta. Siirtymä uuteen versioon on käynnissä 10/2024 alkaen. Käytössä voi olla sekaisin vanhaa ja uutta versiota.
Tunnistat uuden version hieman muuttuneesta käyttöliittymästä: muuttunut yläpalkki, vihreä -suojattu kuvake on nyt harmaa kilpi ja uuden viestiketjun aloittaminen on vaihtunut yläreunaan. Katso ylempänä oleva kuva.
Uudet toiminnot
- Chat-historia: Aloittamasi viestiketjut tallentuvat automattisesti omaan Chat-historiaasi. Voit palata aiempiin viestiketjuihin tai poistaa viestiketjuja.
- Mobiilikäyttöön Microsoft 365 -sovellus: Mobiililaitteiden Edge-selaimen Copilot-painikkeen sijaan Copilot on käytettävissä vain Microsoft 365 -sovelluksessa, joka on asennettavissa mobiililaitteiden sovelluskaupoista (myös henkilökunnan työpuhelimille työprofiilin sovelluskaupasta).
Osa lisätoiminnoista ei tilapäisesti käytettävissä
Useimmat lisätoiminnoista ovat tulossa takaisin myöhemmin vuoden 2024 aikana.
- Ääneen keskustelu tekoälyn kanssa
- Avoinna olevan nettisivun tai PDF-tiedoston sisällön käsittely: Edge-nettiselaimen Copilot-sivupalkki ei vielä tue tätä toimintoa. Tiedoston lisääminen suoraan chattiin tai käsiteltävän nettisivun linkittäminen toimivat.
- Tekoälyn vastausten vienti tiedostoksi
Poistuneet toiminnot
- Tekoälyn vastauksen tyyli: Ei enää erillisiä painikkeita, joilla voit valita vastaustyylin. Sen sijaan voit pyytää sanallisesti tekoälyä vastaamaan tietyllä tyylillä. Esimerkiksi: Vastaa luovasti tai ammattimaisesti tai selkokielisesti.
- Compose-toiminto: Edge-selaimen Copilot-sivupalkin Compose-lisätoiminto ei ole enää käytettävissä. Sen sijaan voit pyytää sanallisesti tekoälyä luomaan tietyn tyyppisen vastauksen. Esimerkiksi: Luo hauska lyhyt blogikirjoitus aiheesta X.
- Notebook-toiminto: Notebook-toiminto ei ole enää käytettävissä. Vastaavat ominaisuudet ovat käytettävissä suoraan tavallisessa tekoälychatissa.
- Edge-mobiilisovelluksen Copilot-painike: Mobiililaitteiden Edge-selaimen Copilot-painikkeen sijaan Copilot on käytettävissä vain Microsoft 365 -sovelluksessa, joka on asennettavissa mobiililaitteiden sovelluskaupoista (myös henkilökunnan työpuhelimille työprofiilin sovelluskaupasta).
Kaikki Copilotin uuden version ominaisuuksien muutokset
Tietosuoja ja tietoturva
Copilotilla ei saa käsitellä henkilötietoja tai luottamuksellisia tietoja. Sisäisten tietojen käsittely on sallittua. Katso tiedon eri tasot ja esimerkit: avoin-sisäinen-luottamuksellinen-salainen.
TUNI-tunnuksella Copilotia käyttäessä käsiteltävät tiedot eivät tallennu tekoälylle eikä tiedoilla kouluteta tekoälyä.
Copilotin uusi versio (10/2024 alkaen) TUNI-tunnuksella käytettynä kuuluu myös Microsoft Enterprise Data Protection ja EU Data Boundary -suojausten piiriin samaan tapaan kuin esimerkiksi Outlook-sähköposti ja OneDrive-tiedostot. Tiedot ja tietojen käsittely pysyvät EU-alueella. Tulevaisuudessa tämä voi mahdollistaa myös tietojen käsittelyohjeen muuttamisen nykyistä sallivammaksi.
Edellä mainitut turvaominaisuudet ovat oleellinen ero ilmaisiin keskusteleviin tekoälysovelluksiin verrattuna (esim. ChatGPT, Copilotin kuluttajaversio ja Google Gemini).
Katso lisätiedot Copilotin tietosuojasta.
Pikaohje
Käytä Copilotia kuin mitä tahansa chat-sovellusta. Kirjoita tekstisyöte (prompt) ja tekoäly vastaa antamaasi tekstisyötteeseen. Suhtaudu kriittisesti tekoälyn vastauksiin. Tekoälyn vastaukset voivat sisältää virheitä ja jopa täysin väärää tietoa.
Koulutuksia
- Copilot: Tee työtä tekoälyn kanssa (Eduhouse-koulutus, valitse Kirjaudu Microsoft-tilillä ja käytä TUNI-tunnustasi)
- Copilot: Tekoälyn käyttö tiedon haussa ja sisällöntuotannossa (Eduhouse-koulutus, valitse Kirjaudu Microsoft-tilillä ja käytä TUNI-tunnustasi)
- Copilot: Kuvagenerointi tekoälyllä (Eduhouse-koulutus, valitse Kirjaudu Microsoft-tilillä ja käytä TUNI-tunnustasi)
- Explore generative AI with Copilot in Bing (englanniksi)
- Enhance teaching and learning with Microsoft Copilot (opettajille, englanniksi)
Pikavinkit
Verkkosivun tai tiedoston sisällön käsittely tekoälyn avulla
A) HUOM! Copilotin uudessa versiossa (10/2024 alkaen) avoinna olevan nettisivun tai PDF-tiedoston sisällön käsittely ei ole tilapäisesti käytettävissä. Tulossa takaisin vuoden 2024 aikana. Kiertokeinona tiedoston lisääminen suoraan chattiin tai käsiteltävän nettisivun linkittäminen toimivat.
Käyttämällä Edge-nettiselaimen Copilot-sivupalkkia, voit antaa tekoälylle luvan käsitellä pyynnöstäsi nettiselaimen aktiivisessa välilehdessä näkyvää sisältöä, esim. verkkosivun sisältöä tai PDF-tiedostoa. Näin käsiteltävien sisältöjen määrässä ei ole rajoituksia.
Tarkista ensin Copilot-sivupalkin asetukset:
- Napsauta Edge-nettiselaimessa Copilot-painiketta
- Napsauta avautuvasta Copilot-sivupalkista kolmea pistettä ja valitse ”Ilmoitus- ja sovellusasetukset” (”Notification and App settings”)
- Aktivoi tarvittaessa asetus ”Salli minkä tahansa verkkosivun tai PDF-tiedoston käyttö” (”Allow access to any webpage or PDF”). Huomaa, että asetus jää pysyvästi aktiiviseksi, jos et erikseen ota sitä myöhemmin pois päältä.
Avaa verkkosivu tai avaa selaimessa PDF-tiedosto ja tee pyyntö tekoälylle esimerkiksi seuraavasti: ”Avoinna olevasta sivusta: Tee 50 sanan yhteenveto”.
B) Jos et voi käyttää Edge-nettiselainta ja sen Copilot-sivupalkkia, voit silti antaa tiedostoja rajoitetusti tekoälyn käsiteltäväksi käyttäen mitä tahansa nettiselainta.
Napsauta Copilotin viestikentän Lisää tiedosto ("Add a file") -painiketta. Näin voit antaa tekoälylle käsiteltäväksi enintään viisi alle yhden magatavun kokoista tiedostoa yhden päivän aikana.
Kuvien luominen tekstikuvauksen avulla
Voit luoda tekoälyn avulla myös kuvia. Tee pyyntö tekoälylle esimerkiksi seuraavasti: "Luo kuva: Kuvassa on vanha koira, joka haistelee vihreää nurmea. Tyyli realistinen."
Lisää vinkkejä
Lisätiedot
- Tampereen korkeakouluyhteisön suositukset ja ohjeet tekoälyavusteisiin sovelluksiin
- Microsofti Copilotin tuotetiedot, ominaisuudet ja rajoitteet
Teknisissä ongelmissa voit olla yhteydessä IT Helpdeskiin, mutta laajempaa käytön tukea tekoälyn hyödyntämiseksi ei ole tarjolla. Seuraa aiheen koulutustarjontaa ja ohjeistusta intrasta.
IT Helpdesk
0294 520 500
it-helpdesk [at] tuni.fi (it-helpdesk[at]tuni[dot]fi)
helpdesk.tuni.fi