Lyhyet opiskelujaksot ulkomailla
Ulkomaille voi lähteä opiskelemaan myös lyhyille opintojaksoille. Erilaiset kurssit tarjoavat mahdollisuuden syventää osaamista ja kielitaitoa intensiivisesti. Lyhyet opiskelujaksot ulkomailla ovat myös hyvä vaihtoehto niille, joille pidempi opiskelijavaihto ei ole mahdollinen. Lyhytliikkuvuuteen voit hakeutua eri lyhytliikkuvuuteen tarkoitettujen ohjelmien/verkostojen kautta tai itsenäisesti.
Tutustu tältä sivulta tarkemmin eri mahdollisuuksiin lähteä lyhytliikkuvuusjaksolle.
Hakukohteet lyhyesti
- Erasmus+ monimuotoinen lyhytliikkuvuus: Erasmus+ partneriyliopiston järjestämä kurssi, joka sisältää sekä virtuaalisen osion että fyysisen lyhytliikkuvuuden
- ECIU-yliopiston lyhytliikkuvuusjakso: verkoston yliopistojen järjestämä kurssi eli haaste tai mikro-moduuli, johon kuuluu liikkuvuusjakso
- Itsenäisesti hankittu lyhytliikkuvuusjakso: minkä tahansa ulkomaisen yliopiston järjestämä kurssi, jonka kotitutkinto-ohjelma voi hyväksilukea osaksi opintoja (esimerkiksi eri kesä- ja talvikoulut)
Hakuohjeet lyhyesti
- Hakeutuminen lyhytliikkuvuuteen tarkoitettujen ohjelmien/verkostojen kautta (Erasmus+ tai ECIU) tai itsenäisesti
- Tampereen yliopistolla ei ole erillisiä hakuaikoja, joten seurattava kohteen määrittämiä hakuaikoja sekä hakuohjeita
- Jotkut kohteet vaativat virallisen nimeämisen Tampereen yliopistolta. Näiden kohteiden viimeiset hakupäivät ovat listattuna päivittyvään kurssilistaukseen alla
- Apurahan haku Tampereen yliopistolta Erasmus+ tai ECIU -lyhytliikkuvuusvaihtoehtoihin (katso tarkemmat summat rahoitus -sivuilta)
Erasmus+ monimuotoinen lyhytliikkuvuus
Erasmus+ monimuotoinen lyhytliikkuvuus tarkoittaa, että vaihtojakso sisältää sekä virtuaalisen osion että fyysisen lyhytliikkuvuuden (kesto 5-30 päivää). Yleensä Erasmus+ monimuotoliikkuvuudet toteutetaan osana niin sanottua monimuotoista intensiivikurssia (Blended Intensive Programme, BIP). Jos Tampereen yliopisto on mukana järjestämässä intensiivikurssia, kurssin opettaja tiedottaa tästä ja opiskelijat määräytyvät kurssin mukaan. Jos kyse on muiden yliopistojen organisoimasta monimuotoisesta lyhytliikkuvuudesta, johon on avoin haku, löydät näistä kohteista tiedon päivittyvästä kurssilistauksesta (kts. ylempänä tällä sivulla) tai suoraan kohdeyliopistolta.
Fyysiseen lyhytliikkuvuuteen liittyy päiväkohtainen Erasmus+ -apuraha, josta löydät tarkempaa tietoa lyhytliikkuvuuden rahoitus -sivulta. Apurahaa haetaan Mobility-Onlinen hakulomakkeella (tietosuojailmoituksen löydät täältä). Hakemus on jätettävä 2 kk ennen liikkuvuuden alkua tai erikseen määriteltynä viimeisenä hakupäivänä. Päivittyvästä kurssilistauksesta (kts. ylempänä tällä sivulla) löydät myös tarkemmat hakuajat, mikäli kurssi on muiden yliopistojen organisoima.
Erasmus+ monimuotoisten lyhytliikkuvuuksien ehdot
- Kurssin järjestävän yliopiston tulee olla Tampereen yliopiston Erasmus+ partneriyliopisto
- Kurssiin kuuluu pakollinen virtuaalinen osio ja 5-30 päivän pituinen fyysinen liikkuvuusosio. Kurssilla täytyy siis olla verkko-opiskelua ennen tai jälkeen fyysisen vaihtojakson
- Kurssin kokonaislaajuus on minimissään 3 opintopistettä
- Kurssi on opiskelijalle maksuton
- Opiskelijan tulee varmistaa, että opintojakson voi hyväksilukea tutkintoon
ECIU-yliopiston lyhytliikkuvuusjaksot
Tampereen yliopisto on mukana verkostossa nimeltään ECIU-yliopisto. Tämän verkoston kautta sinun on mahdollisuus opiskella yksittäisiä, kansainvälisiä haastepohjaisia kursseja, joista käytetään nimitystä haasteet (challenges) ja mikro-moduulit (micro-modules), tai osallistua jäsenyliopistojen kesä/talvikouluihin. Lisätietoja kursseista ja niille hakeutumisesta saat ECIU-yliopisto -sivulta tai suoraan ECIU-hakualustalta. Kurssit, joihin kuuluu lyhytliikkuvuusjakso, löydät hakualustalta, kun valitset opiskelumuodoksi (study format) blended ja/tai campus.
Fyysiseen lyhytliikkuvuuteen liittyy päiväkohtainen apuraha, josta löydät tarkempaa tietoa lyhytliikkuvuuden rahoitus -sivulta. Apurahaa haetaan Mobility-Onlinen hakulomakkeella (tietosuojailmoituksen löydät täältä). HUOM! Opiskelijan tulee varmistaa, että opintojakson voi hyväksilukea tutkintoon.
Kesä- ja talvikoulut
Eri maiden kesäkouluja voi kartoittaa esim. Summer School -hakutermillä. Kesäkursseille osallistuminen on usein maksullista, mutta ulkomainen korkeakoulu voi tarjota mahdollisuuden hakea apurahaa kurssille. Kurssien kesto riippuu järjestävästä korkeakoulusta, joka voi vaihdella esimerkiksi parista viikosta kuukauteen. Kurssilaisille järjestetään usein vapaa-ajan ohjelmaa, kuten retkiä ja illanviettoja. Lisätietoja kesä- tai talvikouluista ja lyhytkursseista saat järjestävistä korkeakouluista ja osa vaihtoehdoista on kerätty myös päivittyvään kurssilistaukseen (kts. ylempänä tällä sivulla). Voit aloittaa kartoituksen esimerkiksi seuraavien sivustojen kautta:
Kurssimaksuttomat paikat Tampereen yliopiston opiskelijoille
Osa Tampereen yliopiston partneriyliopistoista järjestää kesä –tai talvikouluja ja suurimpaan osaan näistä haku tapahtuu itsenäisesti. Tampereen yliopiston partneriyliopistot löydät Mobility-Online -portaalista.
Osa partneriyliopistoista tarjoaa alennettua osallistumismaksua tai kokonaan maksutonta osallistumista Tampereen yliopiston opiskelijoille, joihin usein vaaditaan virallinen nimeäminen Tampereen yliopiston päästä. Paikkoihin on tietyt hakuajat ja niihin sovelletaan vaihdon yleisiä valintaperusteita. Vastaanottava yliopisto tekee aina lopullisen valinnan opiskelijoista. Kurssimaksuttomat paikat löytyvät päivittyvästä kurssilistauksesta (kts. ylempänä tällä sivulla), josta löydät myös tarkemmat hakuohjeet ja -ajat (tietosuojailmoituksen löydät täältä).
Katso myös nämä nostot
Nordic Centre at Fudan University
NC Fudan on pohjoismaisten yliopistojen ja kiinalaisen Fudanin yliopiston yhteistyöelin, joka järjestää kahden viikon mittaisia kesäkursseja Shanghaissa. Tampereen yliopisto voi valita kolme opiskelijaa, jotka ovat ovat vapautettuja varsinaisista kurssimaksuista, mutta osallistuminen edellyttää 1000 yuanin osallistumismaksun, majoituksen ja matkojen maksamista itse. Päivittyvästä kurssilistauksesta löydät tarkemmat hakuajat.
Esite: Business and Innovation in China, 1.-12.7.2024
Nordic Centre in India
Nordic Centre in India (NCI) on pohjoismaalaisten yliopistojen verkosto, joka järjestää mm. kesäkursseja jäsenyliopistojensa opiskelijoille Intiassa. Kurssit liittyvät Intian yhteiskuntaan. Vuonna 2024 kesäkurssit ovat tauolla.
DAAD-kesäkurssiapuarahat
Saksalainen kansainvälisen vaihdon keskus Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) myöntää Suomessa opiskeleville tutkinto-opiskelijoille kesäkurssiapurahoja Saksaan. Apurahaa voivat hakea kaikki korkeakouluopiskelijat, joilla on ennen kurssille osallistumista vähintään kaksi vuotta opintoja takanaan. Apurahat on tarkoitettu kieli- ja maantuntemuskursseille osallistumiseen.
Jäikö jokin asia mietityttämään
Jos sinulla on kysyttävää lyhytliikkuvuuksiin liittyen, voit olla yhteydessä kansainvälisen liikkuvuuden palveluihin osoitteessa mobility.tau [at] tuni.fi (mobility[dot]tau[at]tuni[dot]fi). Voit myös varata neuvonta-ajan.