Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Opiskelijavaihdon usein kysytyt kysymykset

Opiskelijavaihdon usein kysytyt kysymykset

 
Yleistä vaihto-opinnoista 

 
Miksi kannattaa lähteä vaihtoon? 

On tutkittu juttu, että ulkomailla opiskelu tai harjoittelu kartuttaa muun muassa suvaitsevaisuutta, itseluottamusta, ongelmanratkaisutaitoja, uteliaisuutta, päättäväisyyttä sekä omien vahvuuksien ja heikkouksien tuntemusta. Näitä ominaisuuksia arvostaa suurin osa työnantajistakin. (Erasmus+ Impact Study, 2019). Vaihdossa opiskelemillasi kursseilla saat tutkintoosi uutta ja erilaista sisältöä. Hyvin suunniteltu vaihto-opiskelujakso vie opintojasi eteenpäin eikä viivästytä valmistumista. Lue lisää hyviä syitä vaihdossa olleiden raporteista

Paljonko vaihtoon lähtö maksaa? 

Kustannukset vaihtelevat vaihtomaan ja -kaupungin mukaan. Paikallisia lukukausimaksuja ei kuitenkaan makseta vaihdossa. Vaihto-opiskelijana maksat itse matkat, asumisen ja elämisen. Vuokra Pariisissa on paljon enemmän kuin vaikkapa Bratislavassa. Erityisesti kaukomaille lähtiessä maksettavaksi voi tulla esim. viisumi-, oleskelulupa- ja rokotuskuluja. Kustannukset riippuvat myös esim. siitä, miten paljon reissaat vaihdon aikana tai muuten kulutat rahaa.  

Saako vaihto-opiskeluun rahallista tukea? Millaista? 

Tampereen yliopiston vaihtokohteisiin lähtiessä olet oikeutettu apurahaan, jolla voit kattaa esim. vaihdon valmistelu-, matka- ja elämiskustannuksia. Apurahan määrä on sidoksissa vaihto-ohjelmaan tai -sopimukseen sekä vaihdon kestoon. Lisätietoa Tampereen yliopiston apurahoista ja muista tukilähteistä: Opiskelijavaihdon rahoitus.  

Voinko hakea vaihtoon, vaikka en osaa muita kieliä kuin englantia? 

Kyllä voit – monissa ei-englanninkielisissäkin maissakin voi opiskella englanniksi. Selvitä kuitenkin ajoissa sinua kiinnostavien vaihtokohteiden erityiset kielitaitovaatimukset. Osaan vaihtokohteista vaaditaan myös kohdemaan kielitaitoa.  
 

Minkä pituisia vaihtojaksot ovat? 


Vaihtojakson kesto on yleensä yksi lukukausi tai yksi lukuvuosi (vaihtelevasti 3-12 kk). Vaihdon tarkka kesto ja ajankohta määräytyvät kohdeyliopiston aikataulujen mukaisesti, joten vaihdon keston määrää kohdeyliopiston akateeminen kalenteri ja kohdeyliopiston asettamat läsnäolovelvoitteet. Lukukausien alkamis- ja loppumisajankohdat saattavat poiketa Tampereen yliopiston aikatauluista.  

Lyhyet opiskelujaksot ulkomailla (esim. intensiivi- ja lyhytkurssit) ovat kestoltaan useimmiten viikosta kuukauteen. 

Milloin kannattaa lähteä vaihtoon? 

Oma tutkinto-ohjelmasi voi vaikuttaa siihen, milloin voit aikaisintaan lähteä vaihtoon, ja/tai mikä olisi otollisin aika vaihdolle. Suunnittelussa on hyvä olla ajoissa liikkeellä, sillä vaihtopaikkaa pitää hakea yleensä vaihtoa edeltävän lukuvuoden vaihtohakukierroksilla.    

Milloin voi aikaisintaan lähteä vaihtoon? Entä koska viimeistään pitää lähteä? 

Kandiopintojen aikana voi lähteä vaihtoon aikaisintaan toisena opiskeluvuotena, jos se sopii oman tutkinto-ohjelmasi opintoihin. Kuitenkin esimerkiksi diplomi-insinööritutkinnoissa vaihtoon lähdetään aikaisintaan kolmantena opiskeluvuonna. Keskustele sopivasta ajankohdasta ohjelmasi koulutusasiantuntijan kanssa. 

Vaihtoon ei voi lähteä maisteriopinnoissa enää opiskeluoikeuden viimeisenä lukukautena. Opiskeluoikeutesi päättymispäivän voit tarkistaa Sisusta. Myöskään erikseen anotulla opiskeluoikeuden lisäajalla ei voi lähteä vaihtoon. 
 

Paljonko vaihdossa pitää suorittaa opintopisteitä? 

Vähimmäisopintopistemäärä vaihdon ajalta on 5 op per vaihtokuukausi. Yleensä vaihtokuukausien määrä eli vaihtojakson pituus määräytyy vaihtoyliopiston lukukauden pituuden mukaan. 
 

Voinko lähteä vaihtoon useammin kuin kerran? 

Kyllä voit, jos useampi vaihto sopii opintoihisi. Huomioi kuitenkin, että kahdenvälisiin sopimuksiin perustuviin vaihtoihin (yleisesti ottaen kaukokohteiden vaihtoihin) on tarjolla apurahaa vain yhteen vaihtoon per opiskelija.  

Lukukauden tai -vuoden pituinen vaihto ei ole minulle mahdollinen. Onko olemassa muita vaihtoehtoja? 

Kyllä! Ulkomaille voi lähteä opiskelemaan myös lyhyille kursseille. Kurssien ajankohta ja kesto riippuu järjestävästä korkeakoulusta. Kesto voi vaihdella esimerkiksi viikosta kuukauteen. Kurssit tarjoavat mahdollisuuden syventää omaa alaa ja kielitaitoa intensiivisesti. Lyhyille ulkomaan jaksoille voit hakeutua itsenäisesti tai eri lyhytliikkuvuuteen tarkoitettujen ohjelmien/verkostojen kautta. Lue lisää: Lyhyet opiskelujaksot ulkomailla  

 

Tampereen yliopiston vaihtokohteista ja niihin hakemisesta 

 
Miten vaihtoon haetaan? 

Tampereen yliopiston vaihtokohteisiin haetaan määrättyinä aikoina, kaksivaiheisen haun kautta. Ensimmäinen vaihe on Tampereen yliopiston sisäinen haku. Lue lisää: Opiskelijavaihdon hakuohjeet  
 

Mistä löydän Tampereen yliopiston vaihtokohteet? 

Löydät vaihtokohteet Mobility-Online –portaalista. Lue lisää myös sivulta Opiskelijavaihtokohteet. Silloin, kun TAU:lla ei ole sisäistä hakua eli vaihtohakukierrosta käynnissä, portaalissa näkyvä kohdevalikoima ei välttämättä ole kaikenkattava. Vaihtohakukierroksen aikana vihreän liikennevalon kohteet eli haettavana olevat kohteet ovat ajan tasalla. Jos et löydä portaalista kohdetta, jota olet katsonut aiemmin, voit kysyä lisätietoa sen tilanteesta Kansainvälisen liikkuvuuden palveluista mobility.tau [at] tuni.fi (mobility[dot]tau[at]tuni[dot]fi)  
 

Montako vaihtopaikkaa on tarjolla mihinkin vaihtoyliopistoon? 

Useimpiin vaihtokohteisiin on tarjolla lukuvuosittain 2-4 yhden lukukauden paikkaa. Joihinkin kohteisiin voi hakea myös koko lukuvuodeksi. Paikkamäärät ovat vaihtosopimuskohtaisia ja niistä on sovittu etukäteen kumppaniyliopistojen kanssa. Tarkempaa tietoa sinua kiinnostavien kohteiden paikkamääristä voit tarvittaessa kysyä meiltä, mobility.tau [at] tuni.fi (mobility[dot]tau[at]tuni[dot]fi)  

Olisin hakemassa vaihtoon tois(t)en TAU-opiskelijan/opiskelijoiden kanssa. Voimmeko hakea yhdessä vaihtoon ja minne? 

Ottakaa ajoissa selvää, mitkä ovat suosikkikohteidenne paikkamäärät, eli voidaanko johonkin niistä valita kaksi/kaikki. Alakohtaiset vaihtokohteet eli tietyn opintoalan omat sopimuspaikat ovat mahdollisia yleensä vain ko. alan pääaineilijoille tai alaa sivuaineena jo opiskeleville.  Kysykää mahdollisuuksista ajoissa: mobility.tau [at] tuni.fi (mobility[dot]tau[at]tuni[dot]fi) 
 

Millä kriteereillä vaihtoonlähtijät valitaan? 

Valintaperusteet löydät opiskelijan oppaan sivulta Opiskelijavaihdon hakuohjeet  > Valintaperusteet vaihtoon 

Kuinka todennäköistä on tulla valituksi vaihtoon Tampereen yliopiston vaihtohaussa? 

Jonkin verran todennäköisempää voi olla valituksi tuleminen sellaiseen vaihtokohteeseen, johon paikkoja on tarjolla useampi, ja/tai kohteeseen, jonka opiskelukielen osaaminen ei ole yhtä yleistä opiskelijoiden keskuudessa kuin englannin osaaminen. Kohteisiin, johon riittää englannin taito, tulee yleensä suurin määrä hakemuksia. Vaihtopaikan saamisen todennäköisyyttä lisää, että haet useampaan kohdevaihtoehtoon samassa haussa.   

Kuinka todennäköistä on tulla valituksi ykköskohteeseensa? Entä pitääkö vaihtohaussa hakea useampaan vaihtoehtoon? 

Eri hakukierroksilla ja –vuosina on aina eri hakijajoukko, ja kilpailet paikoista toisten samoihin paikkoihin hakevien kanssa. Jos suosikkikohteeseesi on jaossa esimerkiksi kaksi vaihtopaikkaa, sinun pitäisi paikan saadaksesi olla kahden parhaan joukossa. Kolmanneksi parasta emme voi samaan paikkaan valita, joten kannattaa olla avoin monille eri mahdollisuuksille ja hakea useampaan kohteeseen samassa haussa! 
  

Minulla on x määrä opintopisteitä ja keskiarvoni on y. Pärjääkö niillä vaihtohaussa?  

 
Eri hakukierroksilla ja –vuosina on eri hakijajoukko, ja kilpailet paikoista toisten samoihin paikkoihin hakevien kanssa. Muiden hakijoiden opintomenestystä ei voi valitettavasti ennustaa, mutta se on varmaa, että sinut voidaan valita vain, jos haet 😊 Vaihtoonvalinnoissa huomioimme myös kohdeyliopiston asettamat keskiarvo-, opiskeluvuosi-, kielitaitotaso- tai muut vaatimukset, jos sellaisia on. Esimerkiksi vaihto-opiskelijoita koskevia keskiarvovaatimuksia on vain harvoilla vaihtoyliopistoillamme. Yksittäisten partneriyliopistojemme vaatimuksista saat lisätietoa Mobi-portaalin kohdekuvauksista ja mobility.tau [at] tuni.fi (mobility[dot]tau[at]tuni[dot]fi)  
 

Julkaistu: 19.8.2024
Päivitetty: 30.8.2024