Opiskelijavaihtokohteessa
Kohdemaassa
- Saatat tarvita ns. kaupungin asukkaaksi rekisteröitymistodistusta.
- Oleskeluoikeuden rekisteröinti on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa (EU-maat). Kohdekoulun henkilökunta neuvoo ja opastaa.
- Ota heti selvää sairaanhoitopalveluista.
- Hoida raha-asiat. Voit avata tilin kohdemaassasi tai jättää valtakirjan jollekulle, joka voi hoitaa raha-asiasi Suomessa.
- Ilmoittaudu korkeakouluun. Osallistu mahdollisiin orientaatiotilaisuuksiin ja kielikursseille, joilla tutustut muihin opiskelijoihin. Ota selvää opiskelija-alennuksista esim. yleisissä kulkuneuvoissa.
- Etsi laitoksen yhteyshenkilö lisätietoja varten ja pidä tarvittaessa yhteyttä myös kotiyliopistoon.
- Mikäli kurssivalinnoissa tapahtuu muutoksia paikan päällä, tarvitset opintosuunnitelmaan/Learning agreementiin puollon uusille kursseille.
- Erasmus+ -opiskelijat: Jos alkuperäiseen Learning Agreementiisi tulee kurssimuutoksia, täytä Learning Agreement part II Mobility-Onlinessa, kun lopulliset kurssivalintasi ovat selvillä (During Mobility > Make changes to the learning agreement).
Ongelmia vaihdon aikana
Silloin tällöin vaihdon aikana tulee eteen tilanteita, joihin ei ole ennalta voinut varautua. On tärkeää, että tiedotat kaikista opiskeluun ja terveyden tilaan liittyvistä ongelmista sekä vastaanottavaa että kotikorkeakoulua. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä vaihdosta palattua.
- Mikäli opinnoissa tai kurssivalinnoissa on vaikeuksia, tulee sinun ensisijaisesti olla yhteydessä vastaanottavan koulun koordinaattoriin tms. sekä oman tiedekunnan koordinaattoriin/suunnittelijaan. Liian vähäinen määrä opintopisteitä vaihdon ajalta johtaa apurahan tai sen osan palauttamiseen.
- Jos olet epävarma, menikö tentti läpi, hanki kurssin luennoitsijalta todistus siitä, että olet osallistunut luennoille ja tehnyt harjoitustyöt. Samoin jos olet suorittanut jonkin ulkopuolisen kielikurssin, niin pyydä todistus siitä mukaan. Mahdollinen apurahan palautus käsitellään tapauskohtaisesti ja maksuaikataulu on neuvoteltavissa.
- Jos terveydentilassasi tapahtuu merkittäviä muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa esim. opinnoissa suoriutumiseen tai vaihdon keskeytymiseen, on tässä tilanteessa otettava yhteys sekä vastaanottavan että kotikorkeakoulun koordinaattoriin. Mahdollinen lääkärintodistus on hyvä säilyttää vaihdon jälkeenkin.
- Kriisitilanteen (esim. luonnonkatastrofin tai epidemian) sattuessa seuraa kohdemaan viranomaisten ja Ulkoministeriön tiedotteita ja ole yhteydessä tarvittaessa kotikorkeakouluusi. Suomen edustustot ja Nettikonsuli neuvovat myös muissa tilanteissa, esim. sairauden sattuessa tai jos joudut rikoksen kohteeksi.
- Vaihdon keskeytyessä on tärkeää olla yhteydessä kotikorkeakoulun koordinaattoriin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Saat ohjeet apurahan tai sen osan palauttamiseen.
Ennen kotiinpaluuta
- Pyydä todistukset suorittamistasi kursseista sekä hanki myös mahdollisimman hyvät kurssikuvaukset ja säilytä kaikki kirjalliset työt yms. Mikäli et saa todistuksia mukaasi ennen Suomeen lähtöä, pyydä paikallista kv-toimistoa lähettämään todistus Kansainvälisiin liikkuvuuspalveluihin: mobility.tau [at] tuni.fi tai Tampere University, International Mobility Services, 33014 TAMPEREEN YLIOPISTO
- Erasmus+ -opiskelijat: Muista pyytää läsnäolotodistus. Voit käyttää tähän tarkoitukseen Letter of Confirmation -lomaketta:
Julkaistu: 27.2.2019
Päivitetty: 10.5.2023