S2-kielituki
Suomenkielisissä tutkinto-ohjelmissa opiskelee noin 5 % opiskelijoita, joiden äidinkieli ei ole suomi. Osa heistä on suorittanut perusopetuksen ja toisen asteen tutkinnon Suomessa, osa on suorittanut ne ulkomailla. Tällä sivulla on koottuna opiskeluun liittyvää tietoa opiskelijoille sekä heidän ohjaajilleen ja opettajille.
Kielitaitovaatimus tutkintokoulutukseen hakiessa ja sen osoittaminen
- Suomenkielisissä tutkinto-ohjelmissa on asetettu yleiseksi kielitaitovaatimukseksi Eurooppalaisen viitekehyksen taso B2, joka vastaa laissa määritellyn ”hyvän” kielitaidon alarajaa. Kielitaidon vähimmäisvaatimuksella pyritään varmistamaan, että opiskelijalla on edellytykset selviytyä opinnoistaan suomen kielellä.
- Joissain maisteriohjelmissa kielitaitovaatimus on korkeampi (C1), esim. suomen kieli.
- Tämä riittävä kielitaito tulee yleensä osoitetuksi automaattisesti, jos on suorittanut suomenkielisen ylioppilastutkinnon. Lue tarkemmin, millä eri tavoilla voi osoittaa riittävän kielitaidon.
Koulusivistyskieli ja kypsyysnäytteen kieli
- Opiskelijan koulusivistyskieli määräytyy sen mukaan, millä kielellä hän on suorittanut perusopetuksen ja lukion äidinkielen oppimäärän tai minkä arvosanan hän on saanut suomi toisena kielenä -ylioppilaskokeesta.
- Koulusivistyskieli voi olla suomi, ruotsi tai muu.
- Osalla S2-taustaisista opiskelijoista koulusivistyskieli on suomi, osalla taas koulusivistyskieleksi on määritelty ”muu”. Koulusivistyskieli vaikuttaa kypsyysnäytteen kieleen sekä kielitaidon osoittamiseen kypsyysnäytteessä. Katso tarkemmin sivustolta Kypsyysnäyte ja kielitaidon osoittaminen tutkinnossa.
Kieli- ja viestintäopinnot
- Tutkintoon kuuluvat pakolliset kieli- ja viestintäopinnot koskevat lähtökohtaisesti myös suomi toisena kielenä -taustaisia opiskelijoita.
- On kuitenkin painavista syistä mahdollista hakea niistä vapautusta, katso tarkemmin sivustolta Kypsyysnäyte ja kielitaidon osoittaminen tutkinnossa.
- Kielikeskuksessa on syyslukukaudesta 2024 alkaen tarjolla erillinen akateemisen kirjoittamisen opintojakso niille, joiden kielitaitotaso on noin B2–C1-tasolla. Sen voivat valita kaikki, jotka ovat sopivalla kielitaitotasolla, riippumatta pakollisista kieliopinnoista tai niistä vapauttamisesta. Lue lisää opetusohjelmasta.
- Jos kielitaitotaso on noin B2-tasolla, kannattaa heti opintojen alkuvaiheessa ottaa valinnaisiksi opinnoiksi Suomen kielen ja kulttuurin opintokokonaisuus. Kokonaisuus on suunniteltu B2-tasolle ja se tarjoaa tukea ja opetusta erityisesti korkeakouluympäristössä tarvittavan suomen kielen taidon kehittämiseen. Myös C-tasolla olevat S2-taustaiset opiskelijat saattavat hyötyä joistain Suomen kielen ja kulttuurin opintojaksoista. Kokonaisuuden voi suorittaa kokonaan tai sitten sieltä voi poimia omaan tarpeeseen ja aikatauluun sopivia opintojaksoja.
Tuki opintojen aikana
- Yliopiston väkeä, niin opiskelijoita kuin henkilökuntaakin palvelee S2-ohjaaja, jolta saa tukea ja henkilökohtaista ohjausta suomen kieleen, kielitaitoon ja kielitaitovaatimuksiin liittyvissä asioissa. Ohjaus on tarkoitettu erityisesti niille opiskelijoille, jotka opiskelevat suomeksi, mutta joille suomi ei ole äidinkieli tai koulusivistyskieli.
- S2-ohjaajaan kannattaa ottaa yhteyttä, jos opiskelija pohtii tällaisia asioita:
- Tuntuuko jokin kurssi liian vaativalta kielellisesti?
- Tuntuvatko jotkin opiskelutehtävät vaikeilta kielen takia?
- Meneekö opiskeluun liikaa aikaa kielen kanssa painimisen takia?
- Onko opinnäytteen kirjoittaminen hidasta ja työlästä kielen takia?
- Kehittyykö opiskelijan kielitaito riittävästi kohti työelämän vaatimuksia?
- Myös opettajat ja henkilökunnan jäsenet voivat ottaa yhteyttä S2-ohjaajaan, jos opiskelijan kielitaito mietityttää.
- S2-ohjaajana toimii yliopistonlehtori Maija Tervola, maija.tervola [at] tuni.fi (maija[dot]tervola[at]tuni[dot]fi)
- TLC:n sivulta löytyy yleisiä ohjeita opettajalle opetuksen suunnitteluun siten, että se huomioi myös ei-äidinkielisten opiskelijoiden kielitaitotason.
Lisätietoa
- Lue aiheesta tehtyä tutkimusta: Korkeakouluopinnoissa pärjääminen ja kielelliset haasteet
Julkaistu: 4.9.2023
Päivitetty: 21.5.2024