Hyppää pääsisältöön

Ari Peltonen: Kokenut johtaja sai GEMBA-opinnoistaan paljon

Julkaistu 24.2.2023
,
päivitetty 3.10.2023
Tampereen yliopisto
Ari Peltonen
Toimitusjohtaja Ari Peltonen on toiminut erityyppisissä johtotehtävissä jo 20 vuoden ajan. General Executive MBA (GEMBA) Tampere –johtamiskoulutusohjelmaan osallistuminen laajensi ajatusmaailmaa ja toi positiivista pääomaa verkostojen muodossa.

Ari Peltonen valmistui diplomi-insinööriksi 1997 Tampereen Teknillisestä Yliopistosta TTY:ltä, opiskeltuaan energiatekniikkaa ja teollisuustaloutta. Hän on tehnyt pitkän uran teollisuuden johtotehtävissä ja työskentelee tällä hetkellä kahden yrityksen toimitusjohtajana. Johtaminen ja yrityksiin liittyvät prosessit kiinnostivat jo opiskeluaikana.

- Toisen TTY-vuoden jälkeen vietin kaksi vuotta USA:ssa. Hoksasin että alemman yliopistotutkinnon saa sieltä jo tuossa ajassa, joten hankin paikan Minneapolisista, University of Minnesotan Institute of Technologystä. Nämä vuodet isossa yliopistossa haastoivat antamaan parhaansa ja paransivat kielitaitoani, Peltonen kertoo. 

1995 hän palasi takaisin Tampereelle, ja seuraavana vuonna aloitti diplomityöntekijänä Valmetin automaatioyksikössä. Valmistumisen jälkeen odottivat työt tuotekehityksen parissa prosessiasiantuntijana. Työnsarkana oli aluksi ohjelmistokehitys voimalaitospuolelle. 

- Kehitystehtävistä siirryin projekteihin ja myyntiin, Peltonen kertoo. 
- Siinä vaiheessa minut vähän heitettiin veteen ja testattiin pysynkö pinnalla, en silloin itse ollut vielä valmis johtotehtäviin. Se aika oli kantapään kautta oppimista esimiestyöstä. Vanhemmilta kollegoilta sain onneksi tukea. 

Peltonen toteaa oppineensa kuitenkin nopeasti ja tiimi, jonka jäsen hän oli aiemmin ollut, antoi tukensa ja tarjosi myös avoimesti palautetta. 

- Pian huomasin, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja mihin ei. Uran alku oli asiantuntijapainotteista, mutta tuosta asti olen työskennellyt esihenkilönä ja johtajana, Peltonen muistelee.
- Kun siirryin vetämään tiimiä, tiesin vielä käytännön tekemisestä paljon. Sitten sitä pikkuhiljaa luisuu siihen ettei voi enää tietää eikä haluakaan tietää kaikesta kaikkea. Pitää oppia luottamaan alaisiin; he kyllä tietävät paremmin.

Peltonen painottaakin johtamisessa luottamusta alaisiin ja kollegoihin.

- Jos päällikkö tai johtaja ei luota alaisiin, asiat menevät mikromanageroinnin puolelle. Johtajana luottamuksen voi saavuttaa, kun on mahdollisimman avoin eikä panttaa tietoa, hän muistuttaa.

Halu kehittyä ja kehittää johti EMBA-opintoihin

Viisi vuotta sitten Peltoselle tarjoutui ensimmäinen toimitusjohtajan pesti teollisuuden prosessimittauksia toimittavalla Kouvo Automation Oy:lla. Tampereen yliopiston Executive MBA (EMBA) –opinnot olivat tuolloin ollut jo hänellä pohdinnassa. GEMBA on johtamiskoulutusohjelma, jossa eri alojen johtajat ja asiantuntijat verkostoituvat ja kehittävät strategia- ja liiketoimintaosaamistaan.

- Oma pomoni suhtautui hyvin rakentavasti siihen, kun kerroin että olen kiinnostunut itseni ja firman kehittämisestä. Molemmat olimme samaa mieltä siitä, että se on kaikkien etu, Peltonen kertoo.

- GEMBA-opinnoistani minulla on pelkästään positiivista sanottavaa. Odotin paljon, mutta odotukset jopa ylittyivätkin. Sisältö, laatu, kouluttajat, kurssikaverit – kaikki mätsäsi, Peltonen kertoo.

Ohjelman suorittamiseen meni kolme vuotta. Koronapandemia ajoittui samaan aikaan.

- Ehdimme tavata muun ryhmän kanssa ja tutustua useamman kuukauden, ennen kuin etäopetus alkoi. Opiskelimme Teamsissa ja hybridinä, ja järjestelyt toimivat erinomaisesti kompastuskivistä huolimatta.  Kaikilla oli kova motivaatio näihin opintoihin, Peltonen sanoo.

Hän oli aiemmin osallistunut Valmetin nuorten kykyjen koulutusohjelmaan ja muihin työnantajien tarjoamiin omiin koulutuksiin, sekä suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon työn ohessa. GEMBA oli iso askel eteenpäin.

- Iso sitoutuminen tämä on, niin työmäärällisesti kuin kustannuksiltaan, myös Kouvolle. Päätimme että firman positiivinen kehitys sidottiin koulutuksen kustantamiseen, ja siihen päästiin. Opintojen loppupuolella kävi vielä sellainen muutos, että minulle tarjottiin konsernimme toisen yrityksen toimitusjohtajan paikkaa, Peltonen avaa.

Sittemmin Ari Peltonen on aloittanut myös teknistä tukkukauppaa tekevän Stig Wahlström Oy:n toimitusjohtajana.

- Aluksi tuntui, ettei siinä ole mitään järkeä. Mutta positiivisesti on lähdetty liikkeelle, ja molemmin puolin rakennettu sitä luottamusta, Peltonen sanoo.

GEMBA-ohjelman anti on Peltosen omassa työssä ollut näkyvää

- Ilmiselvästi sain työkaluja, käytännönläheisiä esimerkkejä siitä mitä on tehty eri yrityksissä ja mitä tuloksia voi saada aikaiseksi.

Muiden osallistujien kanssa käytyjä keskusteluja hän kuvaa suureksi positiiviseksi pääomaksi. Ryhmässä jaettiin avoimesti haasteita ja onnistumisia.

- Oman organisaation kehitystyössä kerroin mitä yrityksessä on tehty, mikä on lähtötilanne, mikä on aivan väärin ja mitä pitää kehittää. Sitten yhdessä henkilöstön kanssa lähdimme etsimään ratkaisuja, Peltonen kertoo.

- Molemmissa nyt johtamissani yrityksissä aiemmat näkemykset liiketoiminnasta ja hyvän tuloksen tavoittelusta säästämällä eivät toimineet. Näen itse tärkeänä investoida ihmisiin ja järjestelmiin, jotta saadaan työnteko helpommaksi ja tehokkaaksi. Ei ole järkeä tehdä enemmän työtä, vaan tehdään asioita fiksummin.

Yliopistolle palaaminen sujui GEMBAn alkaessa kitkatta

- Tietyllä tapaa Hervannassa tuntui kuin olisin palannut kotiin, jopa pelottavan mukavalta tuntui, Peltonen nauraa.
- Nuorena opiskellessa näki täydennyskouluttautujia ja hieman ihmetteli heidän intoaan. Nyt olikin todella hienoa päivittää tietoja juuri täällä. Koin mukavaksi myös tavata nykyisiä opiskelijoita ja kuulla mm. miten Teekkarisaunalla asiat olivat edenneet.

GEMBAa Peltonen suosittelee varauksetta

- Kaikille, jotka ovat tietyn ajan jo toimineet päällikkö- ja johtotehtävissä, ja haluavat saada niin teoreettisen kuin käytännöllisen tietotaustansa päivitettyä. Keskustelut olivat erittäin antoisia ja ne nivottiin aihealueen teoriapuoleen taitavasti. Myös vierailut olivat hienoja kokemuksia ja hyvin järjestettyjä.

- Case-esimerkit ja muiden osallistujien verkosto tarjoavat laajaa näkemystä niin monen eri alan haasteista, ettei vastaavaa saa mistään muualta.

Teksti ja kuva: Annamari Penttinen