Boliden Harjavalta luottaa JOKOon
BOLIDEN HARJAVALTA
- Boliden AB (linkki johtaa englanninkieliselle sivustolle) on ruotsalainen metallialan konserni. Työllistää kaikkiaan 6 000 henkilöä pääosin Pohjoismaissa. Työntekijöitä Suomessa 1 700, joista Harjavallassa ja Porissa yhteensä 560.
- Boliden Harjavallassa toimii kupari- ja nikkelisulatto Suurteollisuuspuistossa Harjavallassa sekä kuparielektrolyysi Kupariteollisuuspuistossa Porissa. Tuotannontyöntekijöitä yli 350, toimihenkilöitä noin 200. Tuotantotyöntekijöistä moni tulee oman oppisopimuspolun kautta.
- Boliden Harjavalta on Satakunnan suurin yhteisöveron maksaja. Työllistää Harjavallan Suurteollisuuspuistossa suoraan ja välillisesti yhteensä useamman tuhatta henkilöä.
Boliden Harjavalta on merkittävä työllistäjä Satakunnan alueella. Metallinjalostus on ala, johon ei ole suoraan valmistavia koulutuksia Suomessa. Yritys huolehtii henkilöstönsä osaamisen kehittämisestä mm. erilaisilla koulutuksilla ja sisäisten koulutusten lisäksi yhteistyötä tehdään eri tahojen kanssa. JOKO-johtamiskoulutusohjelmaan (JOKO) on osallistunut monia bolidenilaisia yli 15 vuoden aikana .
– Jo 1990-luvulla halusimme kouluttaa meille esihenkilöitä ”omasta porukasta”, koska tuotantoprosessit meillä ovat ainutlaatuisia. Kun tiedossa on mahdollisuus edetä esihenkilötehtäviin, perehdytysaika lyhenee ja ihmiset sitoutuvat paremmin, kertoo Terhi Rajala, HR Partner Boliden Harjavallassa. Rajalan vastuulla Boliden Harjavallassa ovat osaamisen kehittäminen ja työhyvinvointi.
– Olemme hyvin koulutusmyönteinen organisaatio. Oman henkilöstön kouluttaminen on nähty järkeväksi tavaksi saada uutta osaamista yritykseen. Tätä kautta luomme urakehitysmahdollisuuksia työntekijöillemme ja edesautamme sitoutumista pidempiin työsuhteisiin, Rajala avaa.
Jos meillä haluaa jollain tavalla kouluttautua omaan työhön liittyen, sen mahdollisuuden yleensä saa. Se on osa yrityskulttuuriamme.
– Tampereen yliopisto on ollut yksi koulutuskumppaneistamme jo pitkään. Porin yliopistokeskuksen läheisyys on ehdoton plussa. Sisällöt ovat myös vastanneet aina tarpeitamme ja koulutus on laadukasta, joten JOKOon on helppo kannustaa henkilöstöä. Osallistuja saa varmasti siitä paljon irti.
JOKO-johtamiskoulutusohjelmaan valitaan vuosittain 1 - 2 henkilöä.
– Ehdotamme usein koulutusta toimihenkilöillemme, jotka ovat päällikkötehtävissä tai muuten vaativissa asiantuntijatehtävissä, Rajala kertoo.
– Haluamme tarjota näkökulmaa johtamiseen, ja tässä laaja-alainen JOKO toimii hyvin. Osallistujiemme lähtökohdat saattavat olla hyvinkin erilaisia. Sisällöistä tarttuu mukaan heille itselleen olennaiset, eikä meidän tarvitse miettiä, osuuko koulutus jokaiseen työtehtävään. Oikeanlainen vastaavuus on toki siinä, että usein kouluttautujilla on korkeakoulutusta taustalla, jolloin yliopiston täydennyskoulutukseen jatkaminen on luontevaa.
Osallistujalta JOKO edellyttää sitoutumista
– Tuomme esiin, ettei osallistuminen ole ihan läpihuutojuttu, vaan henkilön tulee olla valmis panostamaan koulutukseen aikaa ja energiaa. Yhdessä mietitään esimerkiksi sopiva ajankohta, Rajala muistuttaa.
Bolidenilla arvostetaan viimeisimmän tieteellisen tiedon soveltamista yrityksen arjen käytäntöihin.
– Heti koulutuksesta tultaessa osallistuja harvoin tuo mukanaan jotain tiettyä uutta käytännön toimintatapaa, ja ymmärrämme sen hyvin. Koulutuksen tuottavuus ei ole välitön, vaan työkaluja otetaan käyttöön ajan kanssa ja työtehtävissä esihenkilönä kehittyessä, Rajala painottaa.
– Johtamiskoulutusta kyllä tarvitaan, perustutkintokoulutukset Suomessahan eivät useinkaan valmista johtamistehtäviin. Moni päällikkö ja esihenkilö tekee myös muuta työtä, eikä aiemmissa opinnoissa johtamisopintoja ole ehkä ollut edes valittavissa, Rajala päättää.
Lue myös JOKO-johtamiskoulutuksen kokemuksesta
Miia Anttila työskentelee Boliden Harjavallassa laboratorion päällikkönä. – JOKO kiinnosti, ja toivoin jossain vaiheessa saavani mahdollisuuden osallistua koulutusohjelmaan. Vuonna 2020 syksyllä aloitin JOKO-opinnot.