Hyppää pääsisältöön

Päivi Mäkelä: Mitä uusi normaali tarkoittaa sinun johtajuudessasi?

Julkaistu 10.8.2021
,
päivitetty 1.8.2023
Tampereen yliopisto
Syksy pitää sisällään monia kysymyksiä. Ilmassa on paljon, unohtamatta ympärillämme väijyvää epidemiaa. Samaan aikaan kun puhutaan korona-exitista, mietitään uutta normaalia. Miten päästä eroon turhista neliöistä, miten tuunata vanhoja tiloja tai hankkia nopsaan uusia. Tila-asiat ovat raivanneet aikansa organisaatioiden johtamisen pöydiltä. Tilat ovat kuitenkin vain tiloja, ne korkeintaan säästävät ajan mittaan kuluissa, jos hyvin käy. Entä toiminta: onko sen ajattelulle aikaa eri organisaation tasoilla johdosta jokaisen oman työn pohdintaan asti?

Itseohjautuvuus toimii hienosti, kun rakenteet ovat mallillaan

Uusi normaali luo paineita johtamisen kehittämiselle. Ilman hyvää johtamista itseohjautuvuudesta voi tulla itsekkyysohjautumista tai ajelehtimista. Etänä työskennellessä oman työn johtaminen meidän jokaisen kohdalla korostuu. Se onnistuu parhaiten, kun tietää riittävän selkeästi, mitä odotetaan ja saa tekemiseensä tarvitsemansa tuen.

Kuuntelu on johtamisen supervoima

Ajan hyhmäisyys tarkoittaa sitä, että on entistä vaikeampaa tietää, mitä kukin johdettava tarvitsee. Normitilanteessa hyvin itseohjautuva ja aikaansaava ammattilainen saattaa poikkeustilanteessa tarvita yllättävän paljon tukea pysyäkseen suorittamisen radalla.

Johtajana sinun ei kuitenkaan tarvitse olla taikuri tai ennustaja tietääksesi, mitä tarvitaan. Kaivat vain korvat esiin ja päätät kuunnella ihan oikeasti. Miten se onnistuu? Yritä muistaa millainen olit, kun opit puhumaan: todennäköisesti loputtoman utelias kyselijä. Mene kysymällä sinne, missä toinen on ja katso asioita sieltä käsin. Todennäköisesti näet jotain ihan muuta kuin omasta näkövinkkelistäsi ja voit saada ihan uusia eväitä olla avuksi toiselle.

Monessa ajassa, monella areenalla

Johtaminen on myös elämistä kolmessa ajanhetkessä: mennyt, nyt ja tuleva. Pitää pystyä näkemään lähelle ja katsomaan kauas. Pitää ymmärtää iso kuva, mutta olla myös tietoinen arjesta: esimerkiksi kuinka monta kehittämishanketta kannattaa vielä panna liikkeelle, kun kädet arjen tekijöillä ovat jo täynnä?

Säännöllisesti on hyvä pysähtyä ja pohtia miten ja miksi meni, mitä missäkin tilanteessa tapahtui. Palaute on hyvä asia, vaikkei se aina olekaan ihan helppoa. Monologien sijaan tarvitaan entistä enemmän dialogeja. Tulevaisuus tehdään paljolti tänään: millainen tulevaisuus on? Miten sinne mennään? Miksi sinne kannattaa mennä? John C. Maxwellin sanoin (englanninikielinen lainaus) “Leader is one who knows the way, goes the way and shows the way”. Millainen sinun johtamispuheesi alkavana syksynä on?

Miten johdat uudessa normaalissa?

Millainen johtaja olet, millaiseksi haluat tulla? Mikä auttaa sinua pysymään tasapainossa työyhteisön paikoin turbulenteissakin tuulissa? Työn imu on erinomainen asia, mutta jos ei itse ole kuskin paikalla, voi seinä jaksamisen osalta tulla vastaan reippaimmallakin ihmisellä. Ja oikein kun siihen kolauttaa, ei ylösnousu seuraavan tiistain Teams-palaveriin välttämättä onnistu. Siksi onkin tärkeää miettiä, miten pidät huolta itsestäsi, että voit pitää huolta muista.

Minkä varaan johtajuutesi rakennat?

Johtaminen on työtä, jota tehdään omalla persoonalla: mitä paremmin osaat instrumentillasi operoida, sitä paremmin osaat hyödyntää omia voimavarojasi, pitää huolta omasta toimintakyvystäsi ja olet hereillä kipupisteidesi kanssa.

Seuraava Kehity johtajana -valmennus alkaa syyskuussa 2021. Se on hyvä tapa tulla hetkeksi ulos arjen tiimellyksessä ja pohtia johtamista yhdessä kollegoiden kanssa. Tule mukaan!

Kirjoittaja: Päivi Mäkelä