Rakennustekniikka
Rakennustekniikan yksikössä toteutamme korkeatasoista rakennustekniikan tieteellistä ja soveltavaa tutkimusta sekä annamme alan ylintä opetusta. Muodostamme vuorovaikutus- ja innovaatioympäristön, jossa avautuu mahdollisuuksia monialaisiin rakennetun ympäristön koulutus- ja tutkimusavauksiin. Tavoitteenamme on olla kansallinen tiennäyttäjä rakennusalan tutkimus- ja koulutuskysymyksissä sekä omilla vahvuusaloillamme kansainvälisesti näkyvä ja arvostettu toimija ja yhteistyökumppani.
Rakennustekniikan tutkimusalueilla työskentelemme noin 120 henkilön voimin ja toteutamme vuosittain noin sata erilaista tutkimusprojektia ja kehityshanketta. Tutkimustoimintamme perustuu kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan eli teorian ja käytännön yhdistämiseen ja tutkimustulosten yhteiskunnallisen vaikuttavuuden varmistamiseen.
Keskeisillä tutkimusalueilla eri tutkimusryhmämme ovat hyvin verkostoituneita omien tutkimusalueidensa kotimaisiin ja ulkomaisiin tutkimusryhmiin sekä alan julkisiin ja yksityisiin toimijoihin. Henkilökuntamme on aktiivisesti mukana erilaisten normien ja suunnitteluohjeiden laadinnassa sekä alan kehitystä ja standardointia linjaavissa toimielimissä ja järjestöissä. Suuri osa tutkimuksesta hyödyntää yksikön kokeellisten laboratorioiden valmiuksia. Erilaisten koerakentamiskohteiden toteuttaminen ja esimerkiksi alalla käytettävien suunnitteluohjelmistojen kehittäminen kuuluvat myös rakennustekniikan henkilökuntamme aktiviteetteihin. Talotekniikan tutkimus käynnistyi kesällä 2020.
Tutkimus voidaan jaotella neljään päätutkimusalueeseen:
Rakennetekniikka
Rakennetekniikan tutkimuksesta vastaa viisi tutkimusryhmää, joiden toiminta kattaa monipuolisesti eri rakennusmateriaalit, rakenteet, rakenteiden toiminnan koko elinkaaren ajalta sekä suunnittelun. Tutkimuksen tavoitteena on kehittää tehokkaampia ja ekologisesti kestävämpiä ratkaisuja ymmärtämällä paremmin rakenteiden ja rakennusmateriaalien toimintaa. Ratkaisuilla voidaan parantaa rakennusten turvallisuutta ja energiatehokkuutta, varautua ilmastonmuutokseen sekä vaikuttaa sisäilman laatuun. Uudisrakentamisen ohella tutkimukseen kuuluu rakenteiden korjaaminen ja elinkaaritekniikka. Rakennetekniikan tutkimusinfra mahdollistaa monipuolisen kokeellisen tutkimuksen ja testauksen. Se koostuu täyden mittakaavan rakenneteknisestä laboratoriosta, palolaboratoriosta, olosuhdelaboratorioista, testirakennuksista, kenttätutkimuksista, koekohteista sekä erilaiseen rakenteiden laskennalliseen analysointiin soveltuvista laskenta- ja mallinnusohjelmistoista.
Tutkimuskeskus Terra
Infrarakentamisen tutkimus keskittyy infrarakenteiden ja rakennusten pohjarakenteiden kehitystyöhön. Infrarakenteiden tutkimusta tehdään neljässä tutkimusryhmässä, TerraGeo, TerraRoad, TerraRail ja TerraDigi. Näiden tutkimusryhmien tutkimus keskittyy erilaisten väylä- ja pohjarakenteiden elinkaaritehokkuuden parantamiseen, jossa digitalisaation hyödyntäminen on yksi tärkeä painopiste. Tutkimusryhmien toimintaan liittyvät kiinteästi korkeatasoiset laboratorio- ja mittauspalvelut sekä räätälöidyt rakenteiden monitorointijärjestelmät (tutkimuslaboratorio Geola).
Rakentamistalous
Rakentamistalouden tutkimusryhmän tutkimus keskittyy rakentamisen johtamiseen ja rakennetun ympäristön kestävään kehittämiseen. Tutkimme rakennuttamista, rakennustuotannon hallintaa, kiinteistökehittämistä, aluekehittämistä sekä oppimis- ja työympäristökehittämistä. Digitalisaatio on läpileikkaavana aiheena tutkimuksessamme.
Talouden tutkimusaluetta sivuaa erillinen vesihuoltopalveluiden tutkimusryhmä CADWES.
Cadwes-ryhmässä tutkitaan vesihuollon ikääntyvää infrastruktuuria ja siihen vastaamisen keinoja, institutionaalista kehittämistä ja resilienssiä. Ryhmässä on myös UNESCO oppituoli ”Kestävät vesihuoltopalvelut”.
Liikenteen tutkimuskeskus Verne
Liikenteen tutkimuskeskus Verne keskittyy kestävän ja samalla ihmisten ja yhteiskunnan kannalta turvallisen ja tehokkaan liikennejärjestelmän kehittämiseen. Vernen tutkimusalueita ovat kestävä liikenne ja liikkuminen, liikenneköyhyys, kestävä ja tehokas logistiikka sekä uudistuva liikenne. Tulevaisuudentutkimus linkittyy vahvasti Vernen tutkimukseen, mm. liikennejärjestelmän muutostekijöihin, kuten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistarpeisiin, teknologian kehitykseen sekä liikenteen uusiin palveluihin ja liiketoimintamalleihin.
Rakennustekniikan tutkimuskeskukset
Tutustu tutkimukseemme tutkimuskeskusten verkkosivuilla.
Rakennustekniikan tutkimusryhmät
Tutustu tutkimukseemme tutkimusryhmien esittelysivuilla.
Rakennustekniikan tutkinto-ohjelma
Rakennustekniikan asiantuntijat huolehtivat siitä, että yhteiskunnassamme on turvallinen, terveellinen sekä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä elinympäristö. Tehtävä on yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä. Koulutustarjonnassa otetaan huomioon lainsäädännön edellyttämät alan pätevyysvaatimukset.
Rakennustekniikan tutkintomme koostuu kolmevuotisesta tekniikan kandidaatin tutkinnosta ja kaksivuotisesta diplomi-insinöörin tutkinnosta. Rakennustekniikan kandidaatin tutkinnossa opiskelijamme valitsevat opintosuunnaksi joko talonrakentamisen tai yhdyskuntatekniikan. Diplomi-insinöörin tutkinnossa talonrakentamisen opintosuunnassa opiskelijamme voivat erikoistua rakennesuunnitteluun tai rakennustuotantoon ja yhdyskuntatekniikan opintosuunnassa infrarakenteisiin tai liikenne- ja kuljetusjärjestelmiin.
Rakennustekniikan yksikkö kehittää opetusta myös jatkuvan oppimisen tarpeisiin.
Rakennustekniikan diplomi-insinööreillä on monipuoliset mahdollisuudet sijoittua erilaisiin kansallisiin ja kansainvälisiin asiantuntija- ja johtotehtäviin. Tärkeimpiä työnantajatahoja ovat suunnittelu- ja muut konsulttitoimistot, rakennusmateriaali- ja rakennustuoteteollisuus, rakennusliikkeet, liikenne- ja logistiikka-alan yritykset, valtion ja kaupunkien organisaatiot sekä yliopistot ja ammattikorkeakoulut.
Tulevaisuuden työtehtävissä korostuvat rakentamisen ilmiöiden laaja-alainen ymmärtäminen, ongelmanratkaisutaidot sekä kyky uusien teknologioiden kehittämiseen, käyttöönottoon ja soveltamiseen.
Rakennetun ympäristön tohtoriohjelma
Rakennetun ympäristön tohtoriohjelmassa voi suorittaa tekniikan lisensiaatin (TkL), tekniikan tohtorin (TkT) ja filosofian tohtorin (FT) tutkinnon. Tekniikan lisensiaatin ja tohtorin tutkinnot ovat mahdollisia teknisen alan perustutkinnon suorittaneelle. Tohtoriohjelman pääaineet ovat rakennus- ja yhdyskuntatekniikka sekä arkkitehtuuri ja yhdyskuntasuunnittelu.
Rakennetun ympäristön tohtoriohjelmamme luo osaamista kansainvälisen tason tutkimukseen ja kansallisella tasolla vaikuttavaan asiantuntijuuteen tohtoriohjelman tutkimusaloilla. Jatko-opinnot tähtäävät ylempää korkeakoulututkintoa syvempään tieteelliseen tietoon ja taitoon tieteellisessä tutkimustyössä ja sitä soveltavassa käytännön työssä. Keskeisenä tarjoamissamme jatko-opinnoissa on tutkijankoulutus eli tutkimustyöhön ja tutkimustulosten soveltamiskykyyn tähtäävä opiskelu. Laadukas tutkimus on tutkijankoulutuksen ehdoton edellytys. Päätoimisesti opiskellen tavoitteena on suorittaa tohtorin tutkinto neljässä vuodessa.
Kansainvälisen tason tutkimukseen tähtäävät tekniikan tohtorimme suuntautuvat jatko-opintojen jälkeen tutkimus- ja koulutustehtäviin yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa sekä asiantuntija- ja johtotehtäviin yksityisissä yrityksissä ja valtion, kuntien ja muiden julkisyhteisöjen organisaatioissa.
Rakennustekniikan tutkinto-ohjelmat
Tutustu tutkinto-ohjelmiemme sisältöön täällä.
Jatkuva oppiminen
Tutustu rakennustekniikan täydennyskoulutukseen täällä.
Tutkimusryhmämme tarjoavat monipuolisesti erilaisia yhteistyön muotoja, kuten kokeellisen tutkimuksen mittaus-, analyysi- ja laboratoriopalveluja, eri laajuisia tilaustutkimuksia, mahdollisuuksia osallistua tutkimus- ja kehittämishankkeisiin ja mahdollisuutta pitkäjänteiseen kumppanuuteen.
Rakennustekniikan yksikkö sijaitsee Hervannan kampuksella, Rakennustalossa. Lisätietoa Hervannan kampuksen palveluista ja ohjeita vierailijoille löydät täältä.
Tervetuloa Hervannan kampukselle!
Yksikön päällikkö
Tutkinto-ohjelmavastaava, rakennetun ympäristön tohtoriohjelma
Opintoasiat
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi [at] tuni.fi.
Muut rakennustekniikan yksikön henkilökunnan yhteystiedot löydät alla olevasta luettelosta.