Sosiaali- ja terveysala -osaamisyksikkö
Yksikössämme työskentelee noin 150 asiantuntijaa ja opiskelee noin 3000 opiskelijaa. Tarjoamme sosiaali- ja terveysalan koulutusta laajasti AMK- ja YAMK-tutkintoihin johtavana koulutuksena sekä erilaisia jatkuvan oppimisen palveluja, mm. erilaista täydennys- ja lisäkoulutusta. Olemme mukana kehittämässä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutusta ja osaamista.
Sosiaali- ja terveysalan tutkinto-ohjelmat ovat kansainvälisiä, ja opintojen aikana on mahdollisuus opiskelijavaihtoon ja erilaisiin kansainvälisiin yhteistyömahdollisuuksiin. Toteutamme sairaanhoitajan tutkinto-ohjelmaa sekä suomen- että englanninkielisenä.
Käytämme opetuksessa aktiivisia opetusmenetelmiä ja näyttöön perustuvaa tietoa sekä vahvistamme kansainvälisyysosaamista. Panostamme sosiaali- ja terveysalan uuden digitaalisen teknologian hyödyntämiseen ja kehittämiseen yhteistyössä tekniikan osaamisalan kanssa.
Olemme mukana useissa kansallisissa ja kansainvälisissä työelämän kehittämis- ja tutkimushankkeissa. Hankkeet sijoittuvat monialaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon alueelle ja tulevaisuuden osaamistarpeisiin, mm. aivoterveys ja genomitieto ovat keskeisiä substanssialueita.
Ajankohtaista sosiaali- ja terveysalan osaamisyksikössä:
Sosiaali- ja terveysala -yksikön AMK-tutkinnot:
Sosiaali- ja terveysala -yksikön YAMK-tutkinnot:
Rakennamme eri toimijoiden välistä monialaista yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan koulutuksen, hankkeiden ja kumppanuuksien kautta, ja kehitämme näin alueellista osaamista. Sosiaali- ja terveysalan tutkinnoissa harjoittelu on merkittävä osa opintoja, ja erilaisten harjoittelujaksojen aikana opiskelijat harjaantuvat paitsi osaamisessa myös työelämätaidoissa. Lisäksi opiskelijamme tutkivat ja kehittävät työelämän käytänteitä opinnäytetöissään asiantuntijaopettajien ohjauksessa.
Sosiaali- ja terveysalan yksikön osaamisalueet:
Osaamisyksikön henkilöstön asiantuntijuus kattaa laajasti sosiaali- ja terveysalan eri alueet painottuen terveyden, hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen. Asiantuntijoidemme osaaminen näkyy paitsi tutkinto-ohjelmien opetuksessa, myös monipuolisesti erilaisessa tutkimus- ja kehittämishankkeissa sekä jatkuvan oppimisen palveluissa.
Keskeisiä osaamisalueita ovat mm:
- diagnostiset palvelut; säteilyn lääketieteellinen käyttö, terveysalan laboratoriotutkimusprosessit
- hoitotyön asiantuntijuus; sairaanhoidon, terveydenhoitotyön, kätilötyön ja ensihoitotyön ydinosaamisalueilla
- kehitys -, tutkimus- ja asiantuntijaosaaminen hyvinvointiteknologian, kliinisen asiantuntijuuden, terveyden edistämisen ja sosiaali- ja terveysalan johtamisen alueilla sekä dataosaamisen ja tekoälyn hyödyntäminen terveydenhuollossa
- liikkuminen ja toimintakyky, kuntoutuksen ja fysioterapian eri osa-alueet
- varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, aikuissosiaalityön, vanhustyön, mielenterveys- ja päihdetyön sekä vammaistyön osaaminen ja palvelunohjaus
Katseemme on tulevaisuuden osaamistarpeissa ja toiminnan painopisteenä onkin edellä mainittujen osaamisalueiden jatkuva kehittäminen yhdessä työelämän kanssa.