Hyppää pääsisältöön

3.12.2024 Joulukalenteri: Cyril Pedrosa: Portugali

Julkaistu 3.12.2024
Tampereen korkeakouluyhteisö
Kirjailija & Teos: Cyril Pedrosa: Portugali. ISBN: 9789510453094. Kustantaja: WSOY, 2020. Alkuteos: Portugal. Kääntäjä: Saara Pääkkönen. Kuvat: WSOY / Kansi: Cyril Pedrosa & Riikka Turkulainen / Kirjailijan kuva: © Chloe Vollmer-Lo.
Cyril Pedrosan sarjakuvaromaani Portugali tuo kesän valoa talven keskelle. Vaikka kertomus ei suoranaista kukkakedoilla kirmaamista olekaan, niin Pedrosan värikäs, lennokas, tarkka ja sympaattinen piirrosjälki vie lukijan nojatuolimatkalle niin Ranskan kuin Portugalinkin maisemiin.

Mietin lukiessani, että toimisiko sarjakuva pelkkien kuvien voimalla ja veikkaan, että suuret tarinalinjat saisi helpostikin selville ilman tekstiä. Pedrosa kuljettaa tarinaa mielestäni onnistuneesti visuaalisin keinoin ja tarinan rytmitys kulkee hienosti pelkistetyistä ruuduista runsaisiin ja yksityiskohtaisiin ruutuihin. Vähän niin kuin heijastellen tarinan päähenkilön ajatuksia ja elämää: kun on ankeampaa, niin tapahtumat on kuvattu simppelimmin, kun on kiva meininki, kuvissa on väriä, runsautta ja lennokkuutta. Ja välillä ollaan jossain siinä välimaastossa.

Kuvien todistusvoimaan teoksessa on myös tukeuduttava silloin, kun teoksen ranskalainen päähenkilö Simon Muchat matkaa Portugaliin sukunsa synnyinsijoille. Portugalinkieliset tekstit ovat alkuperäiskielellä ja jos kieltä ei osaa, niin sukulaisten puheet jäävät paikoin arvailun asteelle. Mielestäni tämä on onnistunut ratkaisu, kaikkea ei tarvitse selittää tyhjiin, oudosta kielestä jää kutkuttava tunnelma ja lukijakin voi samaistua teoksen päähenkilön asemaan – ehkä jonain päivänä oudot sanat ja lauseet alkavatkin avautua.

Suuria juonipaljastuksia en aio tässä tehdä, sillä minulle ainakin teoksesta jäi päällimmäisenä mieleen kuvat ja tunnelma, tarina sitten avautuu vähitellen. Tulin myös pohtineeksi, että mikä olisikaan oikea ilmaisu sarjakuvan lukemiseen, kun eihän se ole lukemista sanan perinteisessä merkityksessä. Tekstiä luetaan, kuvia katsellaan, onko tässä sitten kyse lukukatselusta. Oli miten oli, Pedrosa onnistuu pitämään lukijan/katselijan vankassa otteessaan, ja uskallan väittää, että kuvien ja piirrosjäljen myötä se pääosin onnistuu.

Teksti: Riikka Heikkonen, tietoasiantuntija. 

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta