Hyppää pääsisältöön

Miljoonarahoituksen saanut EU-hanke muuttaa työelämää saavutettavammaksi teknologioiden avulla

Julkaistu 4.12.2024
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopiston professori Maija Hirvonen.
Professori Maija Hirvonen johtaa kansainvälistä NewWorkTech-hanketta.Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Monet kokevat erilaisia toimintarajoitteita elämänsä aikana. Maailman väestöstä arviolta viidesosalla on pitkäaikainen toimintarajoite tai jokin vamma. Uusi, kolmen miljoonan euron rahoituksen saanut EU-hanke NewWorkTech vahvistaa erilaisten ihmisten mahdollisuutta työssäkäyntiin ja tarkastelee ihmisten kyvykkyyksiä lisäävää teknologiaa kriittisesti.

Tampereen yliopiston johtama NewWorkTech-hanke aikoo muuttaa työelämää saavutettavammaksi, vahvistaa ihmisoikeuksia sekä lisätä työelämän inklusiivisuutta. 

– Jos yhä useammalle henkilölle olisi mahdollista osallistua työelämään, työssäkäyvä väestöpohja kasvaisi, samoin talous. Myös hyvinvointi lisääntyisi, sanoo hanketta johtava professori Maija Hirvonen Tampereen yliopistosta.

Joulukuussa 2024 alkava tutkimus- ja innovaatiohanke keskittyy tietotyöhön ja suorittavaan palvelutyöhön. Hanke tuottaa uutta tietoa työelämästä, kuten sen käytänteistä ja vuorovaikutuksesta, etenkin toimintarajoitteisten ihmisten näkökulmasta. Heidän osallisuuttaan työelämään tutkijat helpottavat muun muassa teknologioiden avulla.

Avustavat teknologiat auttavat esimerkiksi ympäristön hahmottamisessa

Toimintarajoitteisten käyttäjäryhmät ovat hankkeessa mukana läpi tutkimus- ja kehitystyön. Tutkijat ja käyttäjät aikovat kehittää yhdessä muun muassa erilaisten avustavien teknologioiden käyttöä, esimerkiksi automaattista ympäristön kuvailua ja kosketukseen perustuvaa lisättyä todellisuutta.

Hankkeen partnerit toivovat, että sen sijaan, että teknologia nähdään ihmisen korvaajana ja uhkana työelämässä, painopiste siirtyisikin siihen, mitä teknologia mahdollistaa.

– Uudet teknologiat voivat vahvistaa tai lisätä ihmisten kyvykkyyksiä. Yksi näkökulma tutkimuksessamme onkin se, mitä käytänteitä voimme tuoda myös marginaalista massoille – esimerkiksi viittomakielisten henkilöiden arjen käytänteitä helpottamaan vaikkapa työelämän videoneuvotteluja, Hirvonen sanoo.

Tutkijat kehittävät hankkeessa teknologisia ratkaisuja eteenpäin olemassa olevien palveluiden pohjalta. Kehitystyötä tehdään yhdessä hankkeen järjestö- ja yritysyhteistyökumppaneiden kanssa. 

Suosituksia politiikkaan ja eettinen ohjeistus työelämään

Uuden empiirisen ja teoreettisen tiedon avulla tutkijat tuottavat hankkeessa useita suosituksia, joiden tarkoitus on parantaa olemassa olevia käytäntöjä työelämässä.

Hankkeen partnerit tuottavat päättäjille politiikkasuosituksen siitä, miten uusia teknologioita tulisi hyödyntää työelämässä ja miten työelämästä tulisi saavutettavampaa.

Lisäksi hankkeessa tuotetaan laajasti eri toimijoiden saataville verkkoon saavutettavan työelämän suositukset ja avoin koulutus- ja tietoalusta. Alusta sisältää myös eettisen ohjeistuksen, jota voivat hyödyntää esimerkiksi työelämätoimijat, päätöksentekijät ja tiedeyhteisö. 

Hankkeessa mukana Tampereen yliopistosta neljä tutkimusryhmää

NewWorkTech-hankkeessa on vahva edustus tutkijoita Tampereen yliopistosta. Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta on mukana kaksi tutkimuskeskusta ja neljä tutkimusryhmää (Plural: MULTI - Multimodaalisuus kääntämisessä ja tulkkauksessa, Multimodaalinen vuorovaikutus, TAUCHI: MMIG - Multimodaalisen vuorovaikutuksen tutkimusryhmä, PIRG - Pervasiivisen vuorovaikutuksen tutkimusryhmä). Lisäksi mukana on yksi koulutus- ja tutkimusyksikkö (TACCU - Tampere Accessibility Unit).

Uuden avustavan teknologian kehittämisen lisäksi Tampereen yliopistossa keskitytään tutkimaan työelämävuorovaikutusta etnografisesti, etnometodologisesti ja kokeellisesti.

Muut suomalaiset partnerit hankkeessa ovat Oulun yliopisto ja Autismisäätiö. Oulussa tutkijat innovoivat teknologian teoriaa ihmisvälitteisten kokemusteknologioiden näkökulmasta ja kehittävät uutta käyttäjäkokemuksen arvioinnin menetelmää. Autismisäätiön kanssa työelämää ja teknologioita tutkitaan neuromoninaisten näkökulmasta. Lisäksi yhteistyökumppanina on Raami kehittämispalvelut Oy, jonka kanssa hankkeessa tutkitaan etätyövuorovaikutusta. 

 

NewWorkTech-hanke

  • Hankkeen nimi: From the margins to the masses: Standard practices and innovative uses of technology in augmenting different abilities of people in the world of work (NewWorkTech)
  • Kesto: 2024–2027
  • Rahoitus: Kokonaisuudessaan kolme miljoonaa euroa, Tampereen yliopisto: 850 000 euroa.
  • Rahoittaja: Horizon Europe -ohjelma, Research & Innovation Actions (RIA)
  • Partnerit: Tampereen yliopisto (FI), Oulun yliopisto (FI), Kööpenhaminan yliopisto (DK), Warwickin yliopisto (UK), Consiglio Nazionale Delle Ricerche (Italian kansallinen tutkimuskeskus, IT), European Platform for Rehabilitation (Euroopan kuntoutusjärjestöjen verkosto, BE), Autismisäätiö (FI), Associazione Italiana Persone Down (Italian Down-ihmisten järjestö, IT), Instituttet for Blinde og Svagsynede (Tanskan näkövammaisten instituutti, DK), Be My Eyes Aps (teknologiayritys, DK).

 

Hankkeen aloitusseminaari perjantaina 24. tammikuuta

NewWorkTech-hanke järjestää kaikille avoimen aloitusseminaarin perjantaina 24. tammikuuta 2025 kello 10–14 Tampereen yliopistossa. Seminaariin voi osallistua myös etäyhteydellä. Aloitusseminaarissa kuullaan puheenvuoroja tutkimusaiheen ajankohtaisuudesta ja merkityksestä yhteiskunnassa sekä esitellään hankkeen tutkimus- ja kehitystyötä.