Tampereen yliopistoon kaksi Suomen Akatemian tutkimuksen hyödyntämisen rahoitusta
Suomen Akatemia on myöntänyt yliopistonlehtori Eliisa Pitkäsalolle ja professori Heli Skottmanille kummallekin 300 000 euron rahoituksen tutkimuksen hyödyntämisen rahoitushaussa.
Ideat ratkaisuiksi – tutkimuksen hyödyntämisen rahoitusmuoto edistää tutkimuksen taloudellista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja kannustaa esimerkiksi testaamaan tutkimustuloksia käytännön olosuhteissa.
Hankkeet käynnistyvät 1. tammikuuta 2025 ja kestävät kaksi vuotta.
Tehokkuutta soluterapioihin
Vaikka soluterapiatuotteiden kliinisessä käytössä on otettu merkittäviä edistysaskeleita, ovat nykyiset solujen siirtomenetelmät tehottomia useilla terapia-aloilla. Tämä johtuu siitä, että injektoitavat solut eivät kiinnity riittävästi kohdekudokseen.
Soluteknologian professori Heli Skottmanin Liimautuvuudella tehokkuutta soluterapioihin – testauksista näkykyvyn palauttamiseen -hankkeessa tähän ongelmaan haetaan ratkaisua. Hankkeessa testataan uutta teknologiaa, jossa terapeuttisia soluja injektoidaan sellaisen kantajan avulla, jolla on liimamaisia ominaisuuksia.
Hankkeessa hyödynnetään silmäsoluterapioiden kehityksessä sekä sarveiskalvon ja verkkokalvon sokeuden hoidossa saatua kokemusta. Jos menetelmä osoittautuu lupaavaksi, se voi parantaa myös muiden solusiirtojen tehokkuutta.
Sosiaalihuollon sarjakuvat saavutettaviksi
Yliopistonlehtori Eliisa Pitkäsalon johtamassa hankkeessa Kielellinen saavutettavuus sosiaalihuollon sarjakuvissa tutkijat kehittävät selkeää viestintää ikääntyvälle väestölle.
Aiemmassa Oikeutta sarjakuvan keinoin -hankkeessa tutkijat tuottivat ateria- ja turvapalvelun palvelukuvauksista suomenkieliset sarjakuvat iäkkäille. Nyt tutkijat muokkaavat sarjakuvista versioita esimerkiksi saameksi, romaniksi ja venäjäksi.
Kulttuuriset tekijät voivat vaikuttaa siihen, pystyykö lukija samaistumaan sarjakuviin vai ovatko jotkut kuvatut ympäristöt lukijalle vieraita. Hankkeessa tutkijat hankkivat tietoa sarjakuvien muokkaamiseen liittyvistä kulttuurisista yksityiskohdista.
Menetelminä tutkijat hyödyntävät haastattelua, työryhmätyöskentelyä ja yhteiskehittämistä yhdessä kahden järjestön ja yhden hyvinvointialueen kanssa.
Ideat ratkaisuiksi – tutkimuksen hyödyntämisen rahoitushaku
Suomen Akatemian tutkimuksen hyödyntämisen rahoitushaun pilottihaku oli vuonna 2023.
Nyt toisella hakukierroksella rahoitushaku suunnattiin akatemiahankkeista saatujen tutkimustulosten hyödyntämiseen.
Suomen Akatemia myönsi toisella hakukierroksella rahoituksia 32 hankkeelle, yhteensä kymmenen miljoonaa euroa.
Rahoituksella voi esimerkiksi testata tutkimustuloksia käytännön olosuhteissa tai kehittää uusia toimintamalleja elinkeinoelämän, julkishallinnon tai kolmannen sektorin tarpeisiin. Lue lisää Suomen Akatemian verkkosivuilta