Aivohyvinvointi koskettaa kaikkia: Kestävä aivoterveys -hanke rakentaa aktiivisesti vaikuttavuutta
Vaikuttavuus on Kestävä aivoterveys -hankkeen ytimessä. Yhteiskunnallista vaikuttavuutta syntyy, kun toiminta parantaa kestävästi ja merkittävästi yksilöiden, organisaatioiden ja yhteiskunnan toimintaa. Vaikuttavuus tarkoittaa myös katseen suuntaamista pitkälle tulevaisuuteen. Hanketoimijoiden katse on nykyhetken lisäksi jo vuodessa 2030.
− Olemme koordinaatiokumppanina kehittämässä Aivoliiton ja vahvan moniammatillisen asiantuntijaryhmän kanssa kansallista Aivoterveys 2030 -ohjelmaa, jossa keskitymme eri ikäryhmien aivoterveyden edistämiseen. Ohjelman ansiosta voimme lisätä pitkän aikavälin yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja suunnitella tulevaisuuden toimenpiteitä. Aivoterveystietoisuus kasvaa ja työkaluja otetaan käyttöön yrityksissä ja muissa organisaatioissa, taustoittaa projektipäällikkö Mirva Kolonen.
Tietoa levitetään systemaattisesti eri kanavissa
Yhtenä vaikuttavuuden keinona on tiedon levittäminen ja sen jalkauttaminen käytäntöön.
− Olemme levittäneet aivoterveyteen liittyvää tietoa laajasti kansallisissa webinaareissa ja muissa tapahtumissa, jotka ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta. Yksittäisiin webinaareihimme osallistuvia on ollut jopa yli 1000, toteaa Kolonen tyytyväisenä.
Hankkeen rahoittaja, sosiaali- ja terveysministeriö (STM), kutsui Kestävä aivoterveys -hankkeen osallistujaksi Helsingin keskustakirjasto Oodissa järjestettyyn Eurooppa-päivään toukokuussa. Ohjelma sisälsi ajankohtaista keskustelua Suomen ja Euroopan tilasta ja tulevaisuudesta sekä EU-rahoituksen käytöstä ja rahoituksen painopisteistä.
− Esittelimme hanketta ja levitimme aivoterveystietoa yhdessä projektikoordinaattori Kirsi Toljamon ja neurologi Kaisa Hartikaisen kanssa. Samalla loimme uutta yhteistyötä ja verkostoja asiantuntijoiden kanssa.
Keskusteluja on käyty ministeri- ja europarlamentaarikkotasollakin
Eurooppa-päivään osallistui runsaasti Euroopan tulevaisuudesta kiinnostuneita asiantuntijoita ja kansalaisia.
− Aivoterveys ja aivohyvinvointi kiinnostivat paikalla ollutta yleisöä. Keskustelimme aivoterveydestä ja tulevaisuuden mahdollisuuksista Euroopan parlamentin jäsenten Sirpa Pietikäisen ja Miapetra Kumpula-Natrin kanssa. Oli ilo kuunnella ulkoministeri Pekka Haaviston ajatuksia Euroopan turvallisuudesta ja tulevaisuuden suunnasta. Keskustelimme hänen kanssaan myös hankkeestamme, kertoo Kolonen.
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on edistänyt aivoterveyteen liittyviä asioita Euroopan tasolla ja hänen kanssaan jatketaan keskustelua tulevaisuuden aivohyvinvoinnin teemasta syksyllä 2022.
Vaikuttavuuden vuosikymmentä rakentamassa
Kolonen muistuttaa, että hankkeissa vaikuttavuuden lisääminen ja mittaaminen ei välttämättä ole helppoa.
− Tässä hankkeessa korostamme vaikuttavuutta kaiken toimintamme lähtökohtana. Suuntaamme huomiomme sekä lyhyen että pitkän aikavälin tavoitteisiin. Iloksemme niitä on jo syntynyt ja lisää syntyy pitkin matkaa. Vaikuttavuusperustainen toiminta on noussut uusien hyvinvointialueidenkin suunnittelun lähtökohdaksi. Hankkeena olemme mukana rakentamassa vaikuttavuuden vuosikymmentä.
Aivoliiton mediatiedote kansallisesta aivoterveysohjelmasta STT-infon sivuilla, julkaistu 13.6.2022: Kansallinen aivoterveysohjelma − yhteenkuuluvuudella on suoria vaikutuksia aivoihin
Lisätietoja vaikuttavuuden vuosikymmenestä Helsingin kaupungin sivuilla: Vaikuttavuuden vuosikymmentä rakentamassa (helsinki.fi)
Lisätiedot:
Mirva Kolonen, Tampereen ammattikorkeakoulu
mirva.kolonen [at] tuni.fi (mirva[dot]kolonen[at]tuni[dot]fi)
050 4057 806
Teksti: Mirva Kolonen, Kirsi Toljamo ja Hanna Ylli
Kuvat: Hanketoimijat