Kylse-yhteistyö lisää sote-tutkimuksen mahdollisuuksia ja vaikuttavuutta
Juuri valmistuneesta raportista käy ilmi, millaisia tarpeita ja toiveita Tampereen korkeakouluyhteisöllä ja sote-alan toimijoilla on Kylse-yhteistyöhön liittyen ja mitä yhteistyö voisi merkitä tutkimukselle, kehittämiselle ja opetukselle.
— Raporttiin on koottu Kylse-yhteistoiminnan merkityksiä ja mahdollisuuksia eri näkökulmista tarkastelevia selvityksiä. Näiden selvitysten perusteella voidaan sanoa, että Kylse-yhteistyö herättää laajaa kiinnostusta ja vastauksissa nousee esiin siinä nähty potentiaali, kertoo toinen raportin toimittajista, tutkijatohtori Ulriika Leponiemi.
— Kylse-yhteistyöhön on siis selvää kiinnostusta paitsi korkeakouluyhteisön sisällä monitieteisesti, myös hyvinvointialueen toimijoilla.
Sote-keskuksesta tulee kansallisestikin merkittävä
Yliopistollisesta sosiaali- ja terveyskeskuksesta tulee Tampereen itäisen keskusta-alueen väestön hyvinvointipalvelujen keskus.
Samalla se tukee, kuten yliopistosairaalat, Pirkanmaan hyvinvointialueen lisäksi laajemman yhteistoiminta-alueen ja koko maan kattavaa kehittämistyötä.
Uuden sosiaali- ja terveyskeskuksen toiminnassa painottuu yhteistyö korkeakouluopetuksen ja tutkimuksen sekä erikoissairaanhoidon kanssa. Tämä mahdollistaa peruspalvelujen kehittämisen, tutkimuksen, innovaatiotoiminnan ja uudenlaiset oppimisympäristöt, kuten opetusklinikka- ja living lab-toiminnan.
Korkeakouluyhteisön tuella kansainväliseksi edelläkävijäksi
Yliopistollista sote-keskusta on suunniteltu pääasiassa Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan maakunnan vastuulla olevissa hankkeissa ja korkeakouluyhteisössä.
— Sote-tutkijat ovat kattavasti sitä mieltä, että yliopisto ja ammattikorkeakoulu voivat tarjota hyvinvointialueelle analyyttista kykyä palvelujärjestelmän kehittämiseen ja alueellisten hyvinvointiongelmien jäsentämiseen, Leponiemi kertoo.
Korkeakouluyhteisöllä on myös avainosaamista yliopistollisen sote-keskuksen kehittämisessä kansalliseksi ja kansainväliseksi edelläkävijäksi.
Yliopisto ja TAMK tutkivat ja kehittävät sote-alaa jo nyt monipuolisesti
Korkeakouluyhteisöllä on laajaa osaamista sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämistoiminnassa. Tampereen yliopistossa tutkitaan parhaillaan esimerkiksi yleistyvää pitkäikäisyyttä ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uusia haasteita, lastensuojelua lapsen etuna, kosketusta ja tunteita terveydenhuollon vuorovaikutuksessa sekä COVID-19-taudin vaikutusta endoteelisoluihin ja FX06-lääkeaineen mahdollista suojaavaa vaikutusta.
— Yliopiston tutkimus- ja kehittämistyö sote-kentällä on monitieteistä ja siinä tarkastellaan palveluja, hyvinvointia ja sote-kenttää hyvin laajasti, monipuolisesti ja monesta näkökulmasta, Ulriika Leponiemi toteaa.
Tampereen ammattikorkeakoulun hankkeissa kehitetään esimerkiksi sote-työn uudistumista etätoiminnan näkökulmasta, kestävää aivoterveyttä sekä ravitsemusalan työhyvinvointia.
— Tampereen ammattikorkeakoulun laaja osaamispohja sosiaali- ja terveysalalla mahdollistaa monialaiset kehittämishankkeet ja soveltavan tutkimuksen. Yhteistyölle niin korkeakouluyhteisön sisällä kuin työelämän kanssa on Kylsessä mitä parhaimmat mahdollisuudet, arvioi raportin toinen toimittaja, sosiaali- ja terveysalan TKI-asiantuntija Hanna Uotila TAMKista.
Tampereen korkeakouluyhteisö Kylse-yhteistyössä: Selvitysraportti Kaupin yliopistollisen sote-keskuksen mahdollisuuksista. Toim. Hanna Uotila ja Ulriika Leponiemi.
Kuva: Marko Kallio