Muusamentorointi auttaa kirkastamaan omaa polkua työelämässä
Tampereen ammattikorkeakoulussa ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa alkaa tänä syksynä uudenlainen ryhmämentorointi, joka on tarkoitettu kaikille omaa suuntaansa pohtiville iästä, asemasta tai koulutustaustasta riippumatta.
MUUSA-hankkeessa on mukana yhteensä 16 eri alojen mentoria, joilla on vahva kokemus työelämästä, yrittäjyydestä ja erilaisista uravalinnoista. Lisäksi heillä on paloa ja halua jakaa kokemustaan ja osaamistaan muille.
– Kuten Voice of Finland -kilpailussa, myös muusailussa osallistujat saavat itse valita, kuka mentoreista inspiroi heitä eniten ja kenen tiimiin he haluavat lähteä mentoroitaviksi, kertoo yrittäjyysvalmentaja ja MUUSA-hankkeen projektipäällikkö Kaisa Kokko TAMKista.
Tampereen ryhmät aloittavat tapaamisensa 11. marraskuuta, joten nyt on viimeinen hetki hakea mukaan mentorointiin. Haku on auki vielä 31.10., mutta tämän jälkeen on mahdollista kysellä paikkoja jälki-ilmoittautumisen kautta 8.11. saakka.
Muusailu on osallistujille maksutonta ryhmämentorointia. Se on tarkoitettu kaikille työikäisille: työsuhteisille, työttömille, yrittäjille, osatyökykyisille, perhevapaalta työelämään palaaville tai vaikkapa valmistumisen kynnyksellä oleville opiskelijoille.
– Olennaista on halu pysähtyä pohtimaan omaa työelämäpolkua ja sen kirkastamista. Kun ihminen on tehnyt päätöksen, että hän haluaa lähteä kohti uutta, me voimme olla mukana tukemassa muutosprosessia, Kokko kuvailee.
”Olisin itse kaivannut enemmän tukea”
Yksi Tampereen kahdeksasta muusamentorista on yrittäjä Heli Kurjanen, joka tunnetaan kuukuuppiyritys Lunetten perustajana.
Kun Kurjanen ryhtyi yrittäjäksi 20 vuotta sitten ja alkoi luoda yrityksestään kansainvälistä brändiä, hän olisi usein kaivannut enemmän neuvoja ja tukea kokeneemmilta yrittäjiltä.
– Nyt haluan jakaa näiden vuosien aikana saamaani kokemusta ja oppia, jotta joku muu pääsisi vähän helpommalla kuin itse olen päässyt. Pystyn ehkä auttamaan tilanteissa, joissa olisin itsekin kaivannut apua, hän pohtii.
Kurjanen myi Lunetten ruotsalaiselle pörssiyhtiölle vuonna 2020 ja jatkoi sen jälkeen muutaman vuoden yrityksen johdossa. Emoyhtiö haki Lunetten konkurssiin keväällä 2024, mutta brändi jatkaa elämäänsä uudessa omistuksessa.
Nykyisin Kurjanen työskentelee startup-yrityksessä, joka keskittyy vaihdevuosi-ikäisten naisten hyvinvointiin. Jatkossa hän haluaisi panostaa enemmän myös mentorointiin ja valmentamiseen. Tähän hän uskoo saavansa MUUSA-hankkeesta lisää taitoja ja oppia.
Kurjanen odottaa, että ryhmissä syntyy hedelmällistä keskustelua myös osallistujien kesken.
– Toivon mukaan siellä tulee myös haastamista hyvässä hengessä. Ei ole vain niin, että mentori kertoo, mitä minä tilanteessa tekisin, vaan ryhmästä voi tulla paljonkin erilaisia ajatuksia.
Astu rohkeasti kuplan ulkopuolelle
Toinen Tampereen muusamentoreista, Sami Vatanen, kannustaa mukaan kaikkia, jotka pohtivat seuraavaa askelta työurallaan.
Vatanen on itse koulutukseltaan diplomi-insinööri ja työskentelee toimitusjohtajana Enermixillä, ohjelmistoalan yrityksessä, joka kehittää ja markkinoi kiinteistöjen talotekniikan etähallintaan tarkoitettua Talotohtori-palvelua. Lisäksi hänellä on pitkä kokemus valmentamisesta erilaisissa joukkueurheilulajeissa.
– Kun aikoinaan opiskelin diplomi-insinööriksi, ajattelin, että myynti ei ole minun juttuni. Nykyisin tykkään todella paljon asiakastyöstä ja olen opiskellut myös myynnin johtamista. Itsellänikin on siis tullut tehtyä muutama uravalinta uudelleen matkan varrella.
Niille, jotka vielä harkitsevat mentorointiin osallistumista, Vatanen toivottaa rohkeutta lähteä mukaan. Uuden oppimista ja oivalluksia voi tapahtua vain, kun astuu oman kuplan ulkopuolelle.
Mentorointi voi tarjota osallistujille myös konkreettisesti uusia työmahdollisuuksia.
– Meillä 16 mentorilla on yhteensä 300–400 vuotta työkokemusta, ja lähiverkostomme työelämässä on vähintään 100 000 ammattilaista. Uusi suunta omalle työuralle voi hyvinkin löytyä tästä verkostosta, Vatanen vinkkaa.
Toinen ryhmämentorointi syksyllä 2025
MUUSA-hankkeessa toteutetaan kaksi mentorointipilottia, joista ensimmäinen alkaa syksyllä 2024 ja toinen syksyllä 2025. Ryhmämentorointi kestää kolme kuukautta, jonka jälkeen osallistujat tapaavat vielä muita ryhmiä ja mentoreita.
Hankkeessa luodaan lisäksi MUUSA-mentorikonsepti, jota voidaan jatkossa soveltaa esimerkiksi muissa korkeakouluissa. Tavoitteena on parantaa työelämässä olevien ja sinne siirtyvien osaamista ja työelämätaitoja luomalla uudenlaisia käytäntöjä yksilöllisen, mutta samalla yhteisöllisen kasvun tukemiseksi.
Hankkeen toteuttavat yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulu ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, joka on myös hankkeen koordinoija. Päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto plus, jota edustaa hankkeessa Keski-Suomen ELY-keskus.
Lisätietoa ja hakuohjeet
MUUSA-hankkeen verkkosivut: https://muusamentori.fi/
Kirjoittaja: Virpi Ekholm