Tampereen yliopiston ITC-tiedekunnan langattoman viestinnän ja tietojenkäsittelyn tutkija, tohtori Aleksandr Ometov, on palannut tutkimusvierailultaan Linköpingin yliopistosta, jossa hän työskenteli professori Vangelis Angelakisin tutkimusryhmässä Norrköpingin kampuksella. ECIU University -ohjelman tukema yhteistyöprojekti keskittyy digitaalisten kaksosten hyödyntämiseen verkon reunalla kaupunkien kestävän kehityksen edistämiseksi. Digitaaliset kaksoset, fyysisten järjestelmien virtuaaliset vastineet, mahdollistavat reaaliaikaisen tiedonkäsittelyn ja päätöksenteon, erityisesti julkisen liikenteen optimoinnissa. Tämä innovaatio parantaa kaupunkiverkkojen tehokkuutta ja joustavuutta, mikä parantaa käyttäjäkokemusta ja auttaa luomaan entistä kestävämpiä ja toimivampia kaupunkiympäristöjä.
Hankkeen ytimessä ovat Digitaaliset kaksoset (Digital Twin), eli fyysisten järjestelmien virtuaaliset kopiot, jotka mahdollistavat reaaliaikaisen tiedonkeruun ja -analyysin epävakaan yhteyden alaisuudessa. Tavoitteena on kehittää kaupunkiliikenteen ratkaisuja, jotka parantavat käyttäjäkokemusta ja tehokkuutta älykaupunkien julkisissa tiloissa. Reunalle sijoitetut digitaaliset kaksoset voivat lisätä kaupunkien joustavuutta ja parantaa palveluiden reagointikykyä muuttuvissa olosuhteissa.
Tutkimusjaksonsa aikana Dr. Ometov osallistui myös Linköpingin yliopiston kurssille "Smart Cities and Digital Twins" ja käytti opiskelijoiden aktivoimiseen ketjukommentointi-menetelmää, joka rohkaisi heitä jakamaan näkemyksiään älykaupunkien tulevaisuudesta.
Tampere ja Norrköping jakavat teollisen historian, ja molemmat kaupungit ovat muuntuneet teollisista keskuksista tietoon ja kestävään kehitykseen painottuviksi talouksiksi. Tampereella ja Norrköpingillä on rikas teollinen perintö, molemmat kehittyivät 1800-luvulla tekstiiliteollisuuden keskeisiksi keskuksiksi, koska niiden strateginen sijainti voimakkaiden jokien varrella, Tammerkoski Tampereella ja Motala Ström Norrköpingissä, mahdollisti tekstiilitehtaiden, rautatehtaiden ja konetuotannon kasvun. Teollistumisen solmukohtina molemmat kaupungit houkuttelivat kasvavaa työväestöä, ja niistä tuli työväenliikkeiden keskipisteitä, ja niiden tehtaat muokkasivat kaupunkikuvaa. Teollisuuden taantuessa 1900-luvulla molemmat kaupungit ovat kuitenkin muuttuneet elinvoimaisiksi, tietoon perustuviksi talouksiksi, jotka keskittyvät teknologiaan, muotoiluun ja palveluihin. Nykyään kestävä kehitys on keskeinen osa kaupunkien tulevaa kehitystä, ja niitä pyritään kehittämään uudelleen mukautuvan uudelleenkäytön, kestävän kaupunkisuunnittelun ja vihreän teknologian avulla. Näin varmistetaan, että niiden historialliset juuret edistävät kestävämpää ja innovatiivisempaa tulevaisuutta, ja sekä Tampereen että Linköpingin yliopistot panostavat siihen merkittävästi.
ECIU (European Consortium of Innovative Universities) on innovatiivisten eurooppalaisten yliopistojen verkosto, joka edistää monitieteellistä yhteistyötä Euroopan yliopistojen välillä.