Hyppää pääsisältöön

Opiskelijaurheilijat vaikuttavat vahvasti Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu -laatutyöhön

Julkaistu 25.10.2024
Tampereen ammattikorkeakoulu
Huippu-uimari Ronny Brännkärr Kalevan uintikeskuksessa Tampereella.
Huippu-uimari Ronny Brännkärr toivoo laatutunnuksen vaikuttavan erityisesti siihen, että opintojen aikataulut joustavat treenien mukaan.Kuva: Saara Kontiainen
Suomen Olympiakomitea myönsi Tampereen ammattikorkeakoululle huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu -laatutunnuksen syyskuun lopussa. Tunnus kertoo, että TAMK on sitoutunut urheilijamyönteisyyteen sekä opiskelijoiden tukemiseen huippu-urheilun ja opintojen yhdistämisessä.

Projektipäällikkö Kirsi Männyn mielestä vuoden mittainen hakuprosessi oli mielenkiintoinen. 

– TAMKissa on nyt aidosti lähdetty kehittämään kaksoisuramahdollisuuksia urheilijaopiskelijoille. Auditointi on vauhdittanut kehittämistä. On ollut hienoa seurata, miten tamkilaiset ja urheilijat ovat lähteneet mukaan tähän prosessiin, Mänty hehkuttaa. 

Männyn mukaan erityisesti on onnistuttu sujuvan yhteistyön rakentamisessa TAMKin, Tampereen Urheiluakatemian ja muiden sidosryhmien kesken.

– Urheilijajäsenet ovat olleet aidosti mukana tässä prosessissa. Heiltä olemme saaneet vinkkejä siitä, mitä TAMKissa opiskelu ja huippu-urheilu yhtäaikaisesti on oikeasti, Mänty toteaa.

Miten huippu-urheilija hyötyy TAMKin HUMKK-laatutunnuksesta, Kirsi Mänty ja Ronny Brännkärr?

Ronny Brännkärr peräänkuuluttaa joustomahdollisuuksia

Huippu-uimari Ronny Brännkärr on yksi urheilijoista, joka on ollut mukana Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu -laatutunnuksen haku- ja kehitysprosessissa. 

– Olen päässyt vaikuttamaan siihen urheilijan näkökulmasta. Olen tuonut prosessiin erilaisia kantoja, joita ei välttämättä tule organisaation puolelta ajateltua. Omasta mielestäni olen tuonut lisäarvoa prosessiin, Brännkärr sanoo.

Brännkärr on tällä hetkellä TAMKin liiketalouden opinnoissaan loppusuoralla ja valmistuu joulukuussa 2024. Kun Brännkärr aloitti opintonsa TAMKissa, hänen tuli itse neuvotella itselleen joustomahdollisuuksia.

– Urheilijat tarvitsevat paljon joustoja treeniaikataulujen puitteissa. Usein treeniajat määritetään seuran tai joukkueen puolesta – oli sitten yksilö- tai joukkueurheilija. Joka tapauksessa treenit ovat silloin kun ne ovat, ja jos koulua on siinä päällekkäin, se ei yleensä ole urheilijalle vaihtoehto, että treeneistä aletaan joustamaan. Joustojen pitää tulla sieltä koulun puolesta, hän toteaa. 

Brännkärr toivoo, että jatkossa HUMKK-laatutunnus tuo enemmän mahdollisuuksia urheilijoille.  

– Toivottavasti pidemmällä aikavälillä se tuo urheilijalle paljon joustoja ja mahdollisuuksia urheilu-uran ja korkeakouluopintojen yhdistämiseen. 

Opiskelijaurheilijan toiminta- ja ohjausmalli

Kirsi Mänty kertoo, että auditointiprosessin aikana TAMKiin on laadittu akatemiaurheilijan toiminta- ja ohjausmalli (pdf).

– Ensinnäkin TAMK on sitoutunut edistämään kaksoisuria. Tämä on meille tosi tärkeä asia, joka on läpäissyt koko organisaation. 

– Auditointiprosessin aikana olemme laatineet akatemiaurheilijan toiminta- ja ohjausmallin. Sen tavoitteena on varmistaa, että huippu-urheilijat tietävät, keneltä he saavat tukea ja opintojen ohjausta, kun pitää suunnitella opintoja ja urheilua samaan aikatauluun. 

 

Raportti Tampereen ammattikorkeakoulun auditoinnista. 

Kirjoittaja: Helena Collin
Video: Renata Brito