Hyppää pääsisältöön

Strategisen tutkimuksen hankkeissa tutkitaan demokratian tulevaisuutta

Julkaistu 28.11.2024
Tampereen yliopisto
Kaisa Herneen henkilökuva.
Professori Kaisa Herne johtaa Tampereen yliopiston tutkimusta hankekokonaisuudessa, jossa tutkitaan demokraattisia innovaatioita osana suomalaista demokraattista järjestelmää.Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) on myöntänyt yhteensä 29 miljoonaa euroa demokratian tulevaisuuden sekä vesiturvan tutkimukseen. Kahteen uuteen ohjelmaan valittiin kymmenen konsortiota eli hankekokonaisuutta. Tampereen yliopisto on mukana tutkimassa, miten demokraattisen järjestelmän kykyä sopeutua kriiseihin voidaan parantaa.

Kymmenen rahoitettua konsortiota pyrkii löytämään pitkäjänteisellä tutkimuksella ratkaisuja yhteiskunnan keskeisiin haasteisiin. 

Tampereen yliopisto osallistuu STRONG-tutkimushankkeeseen, joka sai Strategisen tutkimuksen neuvoston DEMOC-ohjelmasta kolmivuotisen rahoituksen. Konsortiossa mukana olevaa tutkimusta johtaa valtio-opin professori Kaisa Herne.

STRONG-konsortio tutkii, voivatko demokraattiset innovaatiot, kuten kansalaispaneelit, lisätä sekä inkluusiota että kansalaisten luottamusta demokraattiseen järjestelmään, sen instituutioihin, toimijoihin ja päätöksiin. Hankkeessa paneudutaan erityisesti mahdollisuuksiin institutionalisoida demokraattisia innovaatioita kiinteäksi osaksi suomalaista demokraattista järjestelmää. Konsortion johtajana toimii professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista, ja siinä ovat mukana myös Vaasan yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). 

Hanke toteuttaa demokraattisia innovaatioita ja tutkii niiden vaikutuksia osallistujiin, poliitikkoihin ja koko väestöön. Yhteistyötä tutkijat tekevät eri hallintotasoilla toimivien kumppaneiden kanssa.

Demokratian tulevaisuus (DEMOC) -ohjelmassa myönnettiin rahoitus viidelle konsortiolle. Ohjelmassa keskitytään demokratian nykyisiin ja tuleviin haasteisiin Suomessa ja kansainvälisesti. 

Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä (WAWE) -ohjelmassa myönnettiin rahoitus viidelle konsortiolle. Ohjelmassa keskitytään veteen ja vesivaroihin yhteiskunnallisena kysymyksenä kansallisesti ja globaalisti. Suomessa on merkittävää vesiosaamista, joka luo vahvan perustan veteen liittyvien uusien ratkaisujen kehittämiselle. 

Suomen Akatemian tiedote